Vállalhatok-e terhességet, ha súlyos migrénem van?

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A migrén egy rohamokban jelentkező, erős, egyoldali fejfájás. Kezeletlenül a rohamok egyre erősödnek és rontják az életminőséget. Arra azonban az orvosok sokáig nem is gondoltak, hogy a nők egy jelentős része azért mondott le a gyermekáldásról, mert attól tartott, hogy a migrénje árthat a születendő kisbabája egészségének.

A Mayo Clinic Proceedings-ben megjelent új tanulmány szerint 607 nő közül egyötödük (!) kimondottan ezért nem mert gyermeket vállalni. A szóban forgó nők a harmincas korsztályhoz tartoztak, az átlagéletkoruk 37,5 év volt.

A tanulmány szerint azok a nők, akik menstruációs ciklusukhoz kapcsolódó migrénes rohamokat tapasztaltak, gyakrabban kerülték a terhességet, mint azok, akik nem tapasztalták a migrénes rohamokat. 82,6 százalékuk úgy vélte, hogy a migrén okozta “fogyatékosság” megnehezítheti a gyermeke felnevelését. Felmerült bennük az is, hogy a migrén ellen szedett gyógyszerek negatívan befolyásolhatják gyermekük fejlődését.

Ez annál is megdöbbentőbb, mivel a kutatások szerint éppen fordítva áll a helyzet. A gyermeket szült nők 75 százalékánál ugyanis a gyermek megszületése után jelentősen csökken a korábban meglévő migrén. Sőt, éppen ezért a migrénes, ám terhességet vállalló nők esetében a kezelőorvossal egyeztetve csökkenteni is lehet a migrén kezelésére szedett gyógyszerek napi adagjait.

Ez a cikk is érdekelheti

A szerzők arra figyelmeztettek, hogy mivel a betegek speciális fejfájásközpontokból kerültek vizsgálatra (ez az American Registry for Migraine Research (ARMR)) és mivel a migrén súlyosabb hatással volt rájuk, a fenti eredmények nem feltétlenül általánosíthatók a migrénes betegek teljes populációjára.

Lehetnek bizonyos betegségjellemzők, amelyek erősebben hatásúak az egyének számára. Ezért alapvető, hogy a migrénes fogamzóképes nők megfelelő oktatásban részesüljenek a migrén terhességre gyakorolt lehetséges hatásairól. Mivel a migrén, élete során minden harmadik nőt érint, a klinikusoknak figyelemmel kell lenniük rá, és proaktív módon kell kezelniük a szülni kívánó női betegeiket – mondta a tanulmány egyik szerzője, David Dodick, a Mayo Klinika munkatársa.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Many women suffering from severe migraine might avoid pregnancy, but should they? (MeicalXpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Az aurás migrén

A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben...

A nők zöme tart attól, ha negyven...

A szülész-nőgyógyász szakorvosok állásfoglalása pár esztendeje még az volt, hogy a nőknek ajánlatos első gyermeküket 30 éves korukig világra...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Az élet migrénnel

A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat...

A migrén egyik formája örökölhető

Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.