Péterfy Bori: ösztönösen letettem a cigarettát, figyeltem arra, miként élek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya – derül ki a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adataiból. Minél később szül egy nő, annál nagyobb lehet a szövődmények aránya, de ha a kitolódott gyermekvállalásra tudatosan készülnek, csökkenthető a kockázat.

Egy előrelátó, káros szenvedélyektől mentes, jó formában lévő 40 év feletti nő is lehet olyan egészséges és szép kismama, mint egy 10 évvel fiatalabb nő. Ez nem korfüggő, de nagyon hangsúlyos az egészség, a jó kondíció, a tudatosság. Erről beszélgettem a Péterfy Bori & Love Band énekesnőjével.

41 évesen vállaltam gyereket, valahogy tudatos volt minden, ösztönösen letettem a cigarettát, bár soha sem voltam nagy dohányos. Mindig is figyeltem arra, miként élek, mit és mikor étkezem, hogyan tartom formában magamat, régóta sportolok. Ez valahogy nálam természetesen jött, a terhesség előtt is – mesélte Péterfy Bori, akivel az augusztus végi, szegedi, SZIN-koncert előtt beszélgettünk. Nálam is elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat, így folyamatosan mértük a testsúlyomat, a vérnyomásomat, általános fizikális vizsgálatokon voltam.

A 35 évnél idősebbeknek, illetve akiknek a családjában előfordul kromoszóma rendellenesség, azoknak genetikai tanácsadóba kell menniük. A szűréssel a Down-szindróma előfordulásának valószínűségére lehet következtetni, ez azonban nálam fel sem merült.

A szülés után történt egy hatalmas változás az életemben, kevesebbet alszom, de ez nem tudatos döntés volt, Doma akarta így - mosolyog Péterfy Bori, aki állandóan mozgásban van, végigkoncertezték a nyarat, színházban játszik.

Nem ez az ideális, de...

Nőgyógyászati szempontból az ideális az lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők. Prof. Dr. Rigó János, Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató szerint évek óta megfigyelhető, hogy későbbre tervezik a gyermekvállalást, aminek elsősorban társadalmi okai vannak.

Péterfy Bori szerint ennek a hátterében az is állhat, hogy ebben az életkorban érik meg lelkileg az ember arra, hogy gyereket vállaljon. Minden nő életében eljön az az időszak, hogy vágyakozik egy csöppség után, de nem áll még készen rá. - Nekem is eszembe jutott már korábban, de most jött el az ideje.

Emelkedhet a kísérőbetegségek kockázata

Amire nem is gondolnánk...

Idősebb korban gyakrabban jelentkeznek a különböző kórképek: a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség kialakulásának is nagyobb az esélye.

Koraszülés>>

Negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő – sorolja a klinikaigazgató. Kockázati tényező lehet még a túlsúly, az egészségtelen életmód, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás. Kevesen gondolnánk, hogy a várandós nő dohányzása hatással lehet a magzat testi és értelmi fejlődésére, illetve a gyermek későbbi életminőségére is.

Az anyai életkor növekedésével a különböző kóros állapotok kialakulása nemcsak az anyát, hanem a magzatot is veszélyeztetheti. Például a Down-szindróma előfordulása 36 éves korban 1:100, 42 év felett már 1:50 arányban figyelhető meg. Sajnos a magzati fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő.

Mit tehetünk?

Rigó professzor azt tanácsolja, hogy a tervezett fogamzás előtt érdemes átgondolni, és ha kell, változtatni az addig megszokott életmódon.

A stresszt ajánlatos kerülni, ha pedig valaki túlsúlyos, tanácsos lefogyni, ha szükséges, dietetikussal megtervezni a diétát, változatosan, naponta ötször, kis adagokban étkezni. Ez azért is fontos, mert így csökkenthető a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata.

A krónikus betegségben szenvedő, gyógyszert szedő nőknél már a fogamzás előtt gyakran a gyógyszeres kezelés átállítása is szükségessé válik.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.