• Glutén témájú cikkek

        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
        A glutén fogyasztásának mellőzését sokan divatdiétának vélik, ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a gluténtartalmú ételeket.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.
        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.
        WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
        A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?
        VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
        A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.
        WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.
        WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
        Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.
        WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
        A lisztérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, emiatt bármely életkorban kialakulhat. Kezeletlenül hagyva súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz és további szövődmények kialakulásához vezethet, ezért fontos a mielőbbi diagnosztizálása. Honnan tudhatja, hogy lisztérzékeny?
        WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!