• Glutén téma

        WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
        Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.
        WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.
        VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
        A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
        A glutén fogyasztásának mellőzését sokan divatdiétának vélik, ám valójában sokan vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a gluténtartalmú ételeket.
        Több mint TestŐr
        Cseke Katinka tovább fogyott. A változást az indiai gyógynövény indította be nála, azzal, hogy jelentősen csökkentette az étvágyát. A többi étkezési változás ezután következett be Katinkánál. A színésznő teljes életmódot váltott, semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyaszt, ezenkívül glutén- és élesztőmentesen táplálkozik.
        Több mint TestŐr
        Ahhoz, hogy egy pizza tésztája élvezhető, rugalmas és könnyed legyen, sokévnyi tapasztalat szükséges, hogy a gluténmentes lisztkeverékekből is ugyanolyan ízvilág kerüljön az asztalra. Egyre több az ételintoleranciával élő ember, így a szakembereknek újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelniük.
        Több mint TestŐr
        Egyre többen küzdenek ételallergiákkal, ételintoleranciával. Az ő számukra leszűkül a paletta, hogy mit ehetnek. Szerencsére a szakemberek folyamatosan kísérleteznek, és egyre több olyan íz és sütemény létezik már, ami például a karácsonyi asztalra is feltálalható. A gyömbér, a fahéj, a mák, a kakaó pedig ízében is visszaadja a karácsonyi hangulatot.
        Több mint TestŐr
        Egyre többen döntenek úgy, hogy áttérnek a gluténmentes táplálkozásra. Nem feltétlenül amiatt, mert gluténérzékenyek, sokan az emésztési nehézségek vagy a haspuffadás miatt választják ezt a fajta táplálkozást. Egy gluténmentes pizza természetesen más, mint a klasszikus olasz pizza, de ízében ezzel is megidézhető Nápoly. A kölesalapú tészták pedig nemcsak, hogy gluténmentesek és alacsony szénhidráttartalmúak, de fehérjében is gazdagabbak.
        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!