Tények és tévhitek a fogakról

szerző: O.K.T. - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Horváth Viktória fogszakorvos frissítve:

Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?

A savanyú dolgok éppolyan károsak, mint az édesség

A magas savtartalmú, alacsony pH-értékű ételek, mint például a savanyú cukorkák, az üdítőitalok (a gyümölcslevek és főként a szénsavas üdítőitalok) rendkívül károsak: kikezdik a fogzománcot, aminek következtében csökken a fogak ellenálló képessége. A zománc savval érintkezve „megbomlik”, puhul, így a fog belső terébe juthatnak a szuvasodást okozó tényezők.

A legnagyobb pusztítást a citromsav végzi a fogainkon. A fogorvosok rémálmai közé tartoznak a gyerekek által közkedvelt édességek: a savanyú keménycukorkák. Ráadásul a gyerekek fogzománca meglehetősen sérülékeny, mivel puhább, sokkal inkább ki van téve a savak károsító hatásának.

Jóllehet, a felnőttek fogai ellenállóbbak, az alacsony pH-tartalmú ételek, a savas italok (még a cukormentes változatok is) azokat is károsítják.

  • Ha magas savtartalmú ételt-italt akar magához venni, mindenképpen más ételekkel együtt fogyassza, így minimalizálva a sav károsító hatását.
  • Igyon utána vizet, tejet vagy rágjon el egy cukormentes rágógumit, ami visszaállítja a száj pH értékét!
  • Savas ételek és italok fogyasztása után a fogmosással érdemes várni legalább fél órát, hogy a zománc regenerálódni tudjon!

A fogak saveróziója létrejöhet rendszeres hányás, vagy reflux következtében is!

A fogzománc kemény, de könnyen törik

A fogorvosok szerint tartózkodni kell a kőkeménységű jég, vagy popcorn darabkák rágcsálásától. Ha ráharap egy kemény dologra, két ultrakemény anyag - a fogzománc és a bekapott étel - találkozik egymással. A különböző rossz szokások (pl. ceruza rágcsálás vagy, tárgyak kibontása a fogak segítségével) a fogak törését, lepattanását tudják okozni. Különösen legyen óvatos az, akinek több tömése is van!

A nyelv- és az ajakpiercing nem véletlenül nem kedvence a fogorvosoknak. A fémékszer a baktériumok melegágya, ráadásul könnyen megsértheti a fogakat, beszéd közben ugyanis mindig nekiütközik a fogzománcnak. Egy 2007-es vizsgálat szerint a szájban viselt ékszer miatt gyakran alakulnak ki fogdeformitások, és miattuk nem ritka a fog elvesztése sem.

Fogalomtár

Zománc: a fog felszínének legkülső rétege.
Dentin: a zománc alatti réteg.
Pulpa: fogbél, amely ereket és idegeket tartalmaz.

Foghiány - mit jelent?

Kihúzhatják egy-két fogát, de van, aki már eleve hiányos fogazattal született. Leggyakrabban a bölcsességfogak nem bújnak elő, de előfordul, hogy az oldalsó metszők hiányoznak. Ez a probléma általában öröklötten jelentkezik. A fogakat ínybetegség vagy súlyos fogszuvasodás miatt is el lehet veszíteni.

Sokan olcsóbb és egyszerűbb megoldásnak találják fogaikat kihúzatni, s helyette fogpótlásokat, fogbeültetéseket készíttetni. Ez egy tévedés! Bármilyen közkedvelt, elterjedt és majdnem tökéletes az implantátumok beültetése, törekedjünk ennek ellenére a saját fogaink megmentésére valamilyen módon (pl gyökérkezelés)!

A túl sok fluorid is árt a fogaknak

A fluorid valóban nagyon fontos a fogak egészsége szempontjából. A mai fogkrémek fluoridtartalmát - az életkori ajánlásokkal összefüggésben - bevizsgálják, ellenőrzik, így normál használat mellett alkalmazásuk nemcsak nem veszélyes, hanem esszenciális. Ha azonban egy fejlődő fogazatú 8 éves, vagy annál fiatalabb gyerek szervezete túl nagy mennyiségben jut fluoridhoz, fluorozis alakulhat ki. E jelenségre eleinte a fogakon látható fehér foltok utalnak. Mivel belső folyamatról van szó, ezeket a csúnya foltokat a fogorvos sem tudja eltüntetni.

A gyerekek szervezetébe sokszor a lenyelt fogkrémek miatt kerül túl sok fluorid. 11 éves korig segítsünk gyermekünknek fogat mosni és magyarázzuk el nekik, hogy a habos fogkrémet a csapba kell köpni! Az a kis mennyiségű fluorid, ami nyállal keveredve fogmosás után lenyelésre kerül, segít a zománc épségének fenntartásában és a fogak egészségének megőrzésében.

Hasznos linkek a WEBBetegen

A fogszabályozó is okozhat fogszuvasodást

A fogszabályozó kapcsok között felgyülemlő baktériumok, ételmaradékok, savak kikezdhetik a fogzománcot. Fogszabályzó készülék ezért azoknak a pácienseknek ajánlott, akik legalább kielégítő szájhigiénével rendelkeznek. A megfelelő szájhigiénével rendelkező - általában gyermek - páciensek azonban nem lesznek tele szuvas fogakkal csak azért, mert fogszabályzó készüléket viselnek. Bár a tisztítás nehezített, vannak erre megfelelően kialakított fogkefék, amik segíthetik a tisztítást.

Szerző: WEBBeteg - O.K.T.
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Horváth Viktória fogorvos, Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.