A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

Szerző: diabetes.hu - Dr. Végh Dániel, fogorvos

Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tizedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását okozza, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

Nagy figyelmet kell fordítani a szájüregi problémák kivizsgálására és kezelésére, mivel a vércukorszintünket nagymértékben befolyásolja. A szánkban lévő gyulladásos állapot, fogszuvasodás és állkapocsízületi probléma gócbetegségnek tekinthető. Egyik oldalról megnehezíti a táplálkozást a különböző panaszok miatt, másik oldalról pedig állandó gyulladásos állapotot tart fenn, ami inzulinrezisztenciát okozhat.

Érdemes legalább évente egyszer fogorvoshoz fordulnunk, hogy egy általános kivizsgálás keretén belül szájüregünket ellenőriztetni tudjuk. Magyarország élen jár a szájüregi rákok világranglistáján. Ez a szomorú adat több tényező összességéből ered, de a legfontosabb negatív faktor a dohányzás, illetve az alkohol. Ezek rendszeres fogyasztása, valamint a bennük lévő kemikáliák és alkotóelemek nyálkahártyával való érintkezése daganatok kialakulását segíti. A diabétesz és a szájüregi, valamint egyéb rákok között is található figyelemfelkeltő összefüggés, ezért sorstársaimnak azt javaslom, a szájüregi kivizsgálást is vegyük komolyan.

A jó szájhigiénia fenntartása mindennapos kötelességünk. Fogmosás tekintetében a minimum a reggeli és esti fogmosás lenne. Étkezések után érdemes nagyjából fél órával időzíteni a fogaink tisztítását. A fogmosást körkörös mozdulatokkal végezzük, és legalább 2 percig tartsunk ki. Ügyeljünk arra is, hogy fogaink minden felszínét próbáljuk megtisztítani.

Milyen fogkefét használjunk?

Puha sörtéjű és kisfejű fogkefék alkalmasak leginkább a mi esetünkben a fogaink tisztítására. Kivehető fogpótlások esetén speciális protéziskefét alkalmazzunk!

Milyen fogkrémet használjunk?

Fluoridtartalmú fogkrémet javaslok, az ebben lévő hatóanyagok segítik a fogszuvasodás elleni küzdelmet. Fluoridmentes fogkrém használatát nem javasoljuk sem felnőtt‑, sem gyermekkorban. A márka nem annyira fontos, mint inkább az, hogy használjuk a fogkrémet!

Elektromos vagy manuális fogkefe?

A helyes fogmosási technika elsajátítása után bármelyik használható megfelelően. Érdemes manuális fogkefével kezdeni, és ezután váltani elektromos fogkefére. Elektromos fogkeféből pedig érdemes nem az elemeset, hanem az akkumulátorosat választani. Drágább volta miatt családon belül elég egy „nyelet” vásárolni, és a fejeket beosztani egymás között.

Milyen szájvizet használjak?

Több cég forgalmaz szájvizet, nehéz a választás. Az alkohol fent említett magyaros szájüregi érintettsége miatt az alkoholmentes változatot, bizonyos márkák esetében a ZERO-t ajánljuk. Márka itt is mindegy, a lényeg az alkoholmentesség. A szájvizeket érdemes kúraszerűen használni, párhetes rendszeres használat után tartsunk egy rövidebb, egyhetes szünetet, majd újrakezdhetjük a használatát. A szájvíz nem helyettesíti a manuális fogtisztítást, tehát mindig az első a fogmosás, és utána jöhet a szájvíz. Öblögetéssel a fogra rakódott lepedék és plakk nagy része nem távolítható el!

Miket használhatok még?

  • Fogselyem: ezt a fonálszerű eszközt az egymás melletti fogak közé helyezve, azok felszínén végigsimítva tudjuk a lerakódásokat, lepedéket eltávolítani. Ezt is fogmosás után használjuk!

  • Fogköztisztító kefe: a kis kefékkel a rágófogaink között tudjuk a lepedéket kitisztítani, óvatosan, vigyázva arra, hogy az ínyt ne sértsük meg.

  • Superfloss: a hídpótlásaink alatti területet tudjuk megtisztítani ezzel a fogselyemszerű eszközzel.

  • Nyelvtisztító: fogainkon kívül nyelvünk felülete is igényli a tisztítást, ezért ezt se hanyagoljuk el, alternatív megoldás lehet a fogkefe sörtéivel is a tisztító mozdulat.

  • Szájzuhany: kiegészítő lehetőség fogmosás után a fogak közötti terület áttisztítására, ügyelni kell azonban arra, hogy ne a maximális fordulatszámon használjuk, káros hatása is lehet az ínyre.

Dr. Végh Dániel

1-es típusú diabéteszes, fogorvos a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján. Az Európai Diabéteszes Hírnökök (DYA Europe) és az Ifjúsági Diabétesz Blog (IDB Hungary) alapítójaként nemzetközi és magyar diabéteszes projekteket irányít. A Magyar Diabetes Társaság, illetve a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének tagja.

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

diabetes

Idén 28. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendeléséért kattintson ide

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

Étrendi javaslatok inzulinkezelés...

A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

Cukorbetegségre utaló...

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik...

Befolyásolhatja a gépkocsivezetést...

Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben...

Magyarországi cukorbetegek szervezetei...

Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

Újabb változás lesz, ezentúl ezt...

Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet...

A cukorbetegek is ihatnak bort?

A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.