Szónikus fogkefe – ideális az érzékeny fogakra és ínyre

Szponzorált tartalom
megjelent:

Egyre gyakoribb probléma a fogérzékenység. Ezt kiválthatja a helytelen fogmosás, az egészségtelen étrend vagy akár a genetikai hajlam. Viszont kezelhető ez a nagyon fájdalmas panasz. Hogyan? Mit érdemes elkerülni, ha érzékenyek a fogaink és az ínyünk? Melyik típusú fogkefe jelenti a legjobb megoldást ebben az esetben? Fehéríthetjük-e az érzékeny fogakat? (x)

A fog- és ínyérzékenység okai

A fogérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell a hideg vagy forró ételek és italok fogyasztását. Az elviselhetetlen fájdalom miatt a mindennapos fogmosás is nehezükre esik. A fogérzékenység akkor ad jelet magáról, amikor feltárul a dentinnek is nevezett pórusos keményszövet. A dentinben idegekhez vezető mikroszkopikus nagyságú csatornák vannak. Amikor a fogzománc elvesztése vagy az ínyszövet visszahúzódása hatására feltárulnak a dentin csatornák, erőteljesebb ingerek érik az idegeket, amik normál esetben nem okoznának kellemetlenségeket.

A fogérzékenység édes és savanyú ételek (édességek, egyes zöldségek és gyümölcsök, ecet, alkohol), túl forró vagy hideg ételek és italok (tea, kávé, fagylalt) fogyasztásakor, valamint érintésre jelentkezhet (a fog fogászati eszközökkel, fogkefével vagy táplálékkal történő megérintése). A fogak túlérzékenységét a fogíny visszahúzódása is okozhatja, mely feltárja a dentint a fognyak környékén (a panaszok egyik leggyakoribb kiváltó oka az ínybetegség), valamint a fogcsikorgatás, mely hosszabb távon okoz kárt a fogzománcban.Speciális termékek és érzékeny fogak

Arról sem feledkezhetünk meg, milyen rossz hatással van a fogakra azok helytelen ápolása. A hibás fogmosási technika, a túl erős és hosszú fogmosás vagy a túl kemény sörtéjű fogkefe használata idővel fogérzékenységhez vezethet. Javasolt, hogy az egyes fogápolási beavatkozásokat, mint az ultrahangos vagy homokfúvásos fogkőeltávolítást, a fogfehérítést a szakemberek ajánlásai szerint végezzük.

A dohányzás negatív hatással van mind a fogakra, mind pedig a fogínyre. Amellett, hogy csúnya lerakódás alakul ki a fogak felületén és rossz leheletet eredményez, fokozza az ínybetegségek kockázatát. A dohányosok gyakran szenvednek fogmosás során jelentkező fogínyvérzésben. Ezért az érzékeny fogak és a fájó íny megszüntetéséhez érdemes a lehető leghamarabb leszokni a dohányzásról. A túlérzékenység nemegyszer megfelelő szájhigiénia esetén is előfordul, ekkor az okok genetikai hajlamra vezethetők vissza.

Mit tegyünk érzékeny fogak és íny esetén?

Az érzékeny fogakkal vívott harcban a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia betartása. Lágy sörtéjű fogkefe használata és a gyengéd fogmosás javasolt, ami segít megakadályozni a fogíny visszahúzódását. Lényeges továbbá a megfelelő fogkrém használata.

Olyan speciális termékek javasoltak az érzékeny fogak ápolására, melyek:

  • Tüneti kezelést nyújtanak (fájdalomcsillapító) pl. kálium-nitrát,
  • Kezeli a kiváltó okokat (elzárják a dentin csatornákat, megakadályozzák az idegek irritációját) pl. ónfluorid, strontium-acetát, arginin.

A fogkrémek összetevői gyakran megerősítik a fogzománcot, elzárják a feltárt csatornákat, megvédik a fogakat az eróziótól. Egy érzékeny fogakra használatos jó fogkrém 2 hét alatt képes újjáépíteni a fogzománcot! Ajánlott termék pl. az Oral-B Professional Gum & Enamel Pro-Repair fogkrémcsalád összes terméke.

Fontos továbbá a szájöblítő folyadékok rendszeres használata, valamint a fogselyem mindennapi használata. A helyesen megtisztított fogak kevésbé fognak szuvasodni és lesznek kitéve más szájüregi betegségeknek. Ne feledkezzünk meg továbbá a rendszeres fogorvosi vizitről fogkő eltávolítása vagy a fogak fluorizálása céljából. Ezek a kezelések növelik a fogszuvasodás elleni védelmet és csökkentik a fogak érzékenységét.

Ennek ellenére továbbra sem szabad megfeledkezni arról, hogy kulcsfontosságú a megfelelő fogkefe kiválasztása. A legjobb választás az elektromos fogkefe használata, amely hatékonyabban meg tudja tisztítani a fogakat a kézi működtetésű fogkefénél. Az összes szónikus fogkefe és az ínyvédő, gyengéd tisztító móddal rendelkező elektromos fogkefe jó választás lesz.

Hogyan válasszunk fogkefét?Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogkefét?

A megfelelő fogkefe kiválasztása kulcsfontosságú a fogérzékenységgel vívott harcban. Nagyon jó fogkefe pl. az Oral-B Pulsonic Slim Luxe szónikus fogkefe. Egy ilyen készülék javít az ínyünk állapotán (már 4 hét elteltével megfigyelhetjük az első szemmel látható eredmény!). Ez a modell meghosszabbított fejjel rendelkezik, mely percenként 31 ezer fordulatos sebességgel mozog, óvatosan eltávolítva a lepedéket és a felületi elszíneződéseket.

3 üzemmód közül választhatunk – napi tisztítás, gyengéd tisztítás és fogfehérítés. A beépített időzítő arról tájékoztat, ha letelt a leghatékonyabb fogmosáshoz szükséges fogmosási idő. A modern lítium-ion akkumulátor egy töltéssel akár 14 napig is képes működni.

Még jobb választás a speciálisan a fogíny és a fogak védelmére tervezett, kerek fejű elektromos fogkefe ultralágy sörtével, pl. a 3D technológiájú Oral-B Genius. Ez a fogkefe beépített nyomásérzékelővel rendelkezik, mely figyelmeztet, ha túl nagy erővel mossuk a fogakat és az ínyt. Emellett gyengéd ínytisztító- és ápoló móddal, valamint Gum Guard technológiával rendelkezik, mely az Oral-B® alkalmazásra csatlakozva segít az ínyproblémák megelőzésében. Ehhez megjelöli azokat a területeket, ahol túl erős mozdulatokat végzett és tájékoztatást nyújt arról, milyen gyengéd fogmosási technikák szükségesek a még hatékonyabb fogmosáshoz.

A kinézetre a professzionális fogászati eszközökre hasonlító kis kerek fej minden fogat körbeér és tökéletes tisztítást garantál a hagyományos manuális fogkefékhez képest. Az alkalmazott 3D technológia nem igényli a kézi fogmosás speciális és nehéz technikáját, elég a kefefejet a fogfelületre helyezni és 2-3 másodperc elteltével tovább vinni a következő fogra. Az rezgő-forgó (percenként 10 500 mozdulat) és a pulzáló (percenként 48 000 mozdulat) mozgás ideálisan megtisztítják a fogainkat és nem igényli a manuális fogmosási technikák alkalmazását.

Mit érdemes elkerülni érzékeny fogak és íny esetében?

Megfelelő fogápolás esetén sem szabad megfeledkezni egyes tényezők elkerüléséről, melyek fokozhatják a túlérzékenység kellemetlen tüneteit. A megfelelő szájhigiénia megőrzése, valamint a helyes fogmosási technika alkalmazása nem biztos, hogy elégséges védelmet nyújt. Ezért kerüljük azokat a szituációkat, amikre a fogaink tűrhetetlen, erős fájdalommal válaszolhatnak. Ha tudjuk, hogy érzékenyek a fogaink, próbáljunk minél ritkábban fogyasztani savanyú italokat és ételeket, pl. citrusokat (citrom, narancs, grapefruit), savanyú gyümölcsöket (egres, meggy, ribizke, áfonya, eper, málna, kivi) vagy bort. Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk kedvezőtlenül hathat a fogzománcra. Az ezekben a termékekben lévő savak hatására megpuhul a fogzománc és feloldódnak a fogcsatornák felső rétegét záró anyagok. Ezzel sokkal könnyebben elérhetőbbé válnak a fogban lévő idegek. Emellett, ha az elfogyasztott finomság nagyon hideg (pl. gyümölcs sorbet vagy fagylalt), nagyon erős fájdalomreakcióra számíthatunk.

Az édességek és az édesített italok fogyasztását sem ajánljuk (pl. kóla, energia- vagy szénsavas üdítőitalok). Kellemetlen hatást válthatnak ki a hirtelen hőmérsékletváltozások, pl. kávé vagy tea elfogyasztása hideg fagylalt után, vagy fordítva, amikor hideg italt iszunk a forró étel mellé. Hatalmas kárt okoz a fogainkban a dohányzás, ami a fogíny és fogágy betegségét fokozva szintén túlérzékenységet okoz.

Fogfehérítés és fogérzékenység

Mindenki szép és fehér mosolyról álmodik. A világos fogaknak köszönhetően arcunk fiatalabbnak és vonzóbbnak tűnik. Ezért is lett olyan népszerű a fogfehérítés. Sajnos a túlérzékeny fogakkal rendelkező személyek gyakran nem engedhetik meg magunknak ezt a luxust. Már egy forró tea is erős fájdalmat válthat ki, nem beszélve erről az elég invazív kezelésről.

Mit csináljunk, ha fogérzékenységben szenvedünk? Ha a fogaink nem szélsőségesen érzékenyek, kipróbálhatjuk az érzékeny fogakra használatos gyengéd fogfehérítő fogkrémeket (pl. Oral-B G&E Pro-Repair Lágy Fogfehérítés vagy professzionális kezelésre jelentkezhetünk a fogorvosnál (előtte érdemes elvégezni egy fog homokfúvást és fluorizációt, hogy előkészítsük a fogakat a fehérítésre). Sajnos ennek a fogászati fogfehérítésnek az ára kellemetlen meglepetést okozhat.

Másik megoldás a megfelelő elektromos fogkefe kiválasztása, amely gyengéd hatást fog gyakorolni az ínyünkre és a fogainkra. Kivételesen vérző íny és fájdalmas fogak esetében a gyengéd tisztítási és fogfehérítő móddal rendelkező szónikus fogkefét válasszuk (p l. Oral-B Pulsonic Slim Luxe).

Egy ilyen készülék használata már néhány hét elteltével azt eredményezi, hogy a fogaink szemmel láthatóan világosabbá válnak és eltűnhetnek az egyes felületi elszíneződések. Jóval kisebb mennyiségű foglepedék marad a fogakon, míg az íny mindennapos masszázsa megerősíti azt és megszűnhet a fogmosás során fellépő vérzés. A szónikus fogkefe, ha helyesen használja, nem okoz fogíny visszahúzódást, tehát a fogvonal süllyedését és a foggyökerek feltárását.

Ha még világosabb és tisztább fogakat szeretnénk, válasszuk az Oral-B Genius elektromos fogkefét. Ez a készülék valódi fogfehérítő erővel rendelkezik! A fogfehérítés mód, valamint a fogorvosi rendelőből ellesett speciális fej megbirkózik a fogak külső elszíneződéseivel. Mindeközben a gyengéd üzemmódnak és az ultralágy sörtéjű kis kerek fejnek köszönhetően gyengéd hatással van az ínyekre.

Az Oral-B márka intelligens fogmosási rendszere a legújabb ínyvédő technológiával rendelkezik – nyomásérzékelővel, mely figyelmezteti a felhasználót a fogak és az ínyek túl erős mosása esetén, védve ezzel a sérülésektől. Sőt, ez a modell már az első használattól kezdve finoman fehéríti a fogakat, tehát tökéletes választás, ha egészséges és fehér mosolyról álmodunk.

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.