Szuvasodó tejfogak egy oldalon

Tisztelt Doktornő, 2,5 éves iker kislányom fogait mi, a szülei ápoljuk, az alapos fogmosás után megkapja ő maga is a fogkefét és pucolja a fogait. Egy fogán láttunk eddig kis fekete elszíneződést, de még szuvasodás nem volt felismerhető. A nyelv közepén hosszanti irányban folyamatosan van lepedék, ami nem eltávolítható. A háziorvos szerint mivel még anyatejes ellátásban is részesül (napi 1-2x megszokásból), ettől van. Ezzel nem értek egyet. Súlya még határon van, de jó étvágyú gyerek. 2 hete lettem figyelmes arra, hogy a jobb oldalon az utolsó fogból hiányzik darab. Ma, hogy már 3 foga szuvas. Már az ezt megelőző fog is elveszítette részben a fogzománcot. Véleményem szerint egy súlyos bakteriális fertőzés is szóba jöhet. A Vigantol D-t még kapja, Elmex 2-6 éveseknek fogkrémmel ápoljuk a fogait, naponta legalább 2x, ha tudjuk minden étkezés után is. Az egyik első metszőfogából letört egy kis darab, holott nem csikorgatja a fogait, nem ütötte meg magát. Megjegyzés, az ikerkisfiúnak semmilyen fogászati problémái sincsenek. Mellékelek egy fotót, kérem adjon tanácsot.

Dr. Horváth Viktória válasza témában

Kedves Kérdező! Az anya tejes táplálással fogorvosi szempontból az a “baj”, hogy az anyatejben nagyon sok a cukor és ahogy szívja be elkezd a cukros lé cirkulálni a fogak körül és a folyadékok mindenhova eljutnak. Gyakorlatilag ha cukros leveket iszik akkor is ez van. Érdemes cukor tartalmú ételt vagy italt nagyobb étkezés után fogyasztani azért, hogy a szájban levő baktériumok lebontsák a cukrot savakra és nagyjából fel óra után lehet fogat mosni mert ez idő alatt vissza épül a zománcba a sav által kioldódott anyagok., De alapvetően vizet kell fogyasztani és csak ünnepnapon üdítőt… A képen nem igazán látom a fogak felszínét vagy, hogy szuvas lenne. Érdemes felkeresni egy fogorvosi rendelőt! Alapvetően mi kicsi gyerekeket úgy képzelünk, hogy első ülésben barátkozunk, polírozunk, liftezünk a székben. Szurit úgy adunk, hogy bekenjuk zselével az ínyt, ami elzsibbasztja és befogjuk a szemét, amikor “megvilágítjuk” a zselét és a zsibbadt területet ilyenkor szúrjuk be, hogy ne okozzunk traumát a gyermeknek és ne féljen. Ha szuvas valóban akkor be kell tömni. 11 éves korig a szülőnek kell segíteni a fogmosásban mert addig nincs olyan kézügyessége. Az elmex egy nagyon jó fogkrém gyermeknek is felnőttnek is! A metszőjét lehet úgy is megüthette, hogy nem látta senki! A nyelven az ilyen lepedéket általában le lehet törölni, csak erősen kell egy gézzel, fogkefével, vagy nyelvkaparóval. Alapvetően meg kell mosni a nyelvet is fogmosáskor és ha valaki kerülni a szilárd ételeket akkor a nyelven könnyebben meg tapad a lepedék. Ez inkább gomba nem baci. Egy pirítóst egyen meg naponta egy pár napig:) Felmerül bennem, hogy ha tényleg szépen vannak ápolva a fogak akkor lehetséges valami zománc fejlődési rendellenesség! Ha ez fennáll nehéz vele bármit is csinálni! Keressenek fel egy fogorvosi rendelőt és nézze meg egy szakember! Remelem tudtam segíteni!

Megválaszolva: 2022. október 23.

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Azbeszt belégzésének mik a...
Kedves Doktornő! Elmúlt héten óvatlan voltam és (vélhetően) azbeszt hullámpalát takarítottam, ugyan nagyrészt pormaszk volt rajtam, de úgy érzem, hogy...
Tápszeres táplálási nehézség
Jó napot kívánok. Van egy 4 honapos kisfiam . Tápszeres babám . Lassan 1 hónapja sirva eszi a tápszert és nem fogadja el az adagját utóbbi időben azt vettem...
HPV fertőzés kezelése
Paranoid viselkedés belátás nélkül
Szemzugi elváltozás
Üdvözlöm! Egy ideje a külső szemzugomban megjelent ez a kb rizs méretű folyadékkal telt kis "hólyag". A jobb szemsarokban is felfedezni vélem, de ott nincs...
Brintellix
Tisztelt Doktornő! Április eleje óta szedem a Brintellix 10 mg gyógyszert, melyet orvosom 20 nap múlva felemelt 15 mg-ra. (Depresszió, szorongás) Enyhe...