Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

Dr. Volom András
szerző: Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó - WEBBeteg
frissítve: 2021.09.13.

Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

Míg a zománc színének megváltozása többnyire külső hatás következménye, pl. a rossz szájhigiénéből eredő lepedékfelrakódás, a dohányzás, sötét bogyós gyümölcsök gyakori fogyasztása vagy színes italok, mint vörösbor, tea, kávé okozta “ártalom”, és professzionális rendelői fogtisztítással megszüntethető, addig a dentin elszíneződése belső eredetű és eltüntetése is nehezebb.

Mi vezethet a fogak belső elszíneződéséhez?

Bármelyik okot nézzük is, majdnem mind ugyanarra az eredőre vezethető vissza, vagyis a fogbél gyulladására (pulpitis), elhalására, illetve annak kezelésére. A gyulladás kiváltó oka leggyakrabban a fogbél baktériumokkal való fertőződése (általában fogszuvasodás miatt), de mechanikai ingerek (erős ütés, fogsérülések, fogak lecsiszolása, nem megfelelően kivitelezett fogszabályozás, fúrás), erős hőbehatás, vagy a tömések kipolimerizálásához használt lámpa hőterhelése szintén előidézheti, ugyanakkor kémiai ingerek (pl. tömés közben használt anyagok) is szerepelhetnek az okok közt.

A fogbél gyulladása esetenként visszafordítható az ingerek megszüntetésével és megfelelő kezeléssel, máskor viszont nem. Ennek egyértelmű jele a csillapíthatatlan, gyakran elviselhetetlen, tompa, lüktető fájdalom, ami gyakran kisugárzik. A pulpa viszonylag rövid időn belül elhal. Az elsődleges beavatkozás ebben az esetben a gyökérkezelés.

A pulpa (fogbél) nekrózisa (elhalás) azonban végbemehet bizonyos esetekben fájdalom nélkül, észrevétlenül is. Ilyenkor általában a fog elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.

  • Fogelhalásból és gyökérkezelésből adódó elszíneződések:

Az elhalt fogban megszűnik a keringés, az anyagcsere, ezáltal a fog anyaga törékenyebbé válik és a színe is megváltozik: a bomló bakteriális termékektől, a bevérzésektől szürkés, barnás árnyalatú lesz.

A rosszul kivitelezett gyökérkezelés során vér és elhalt szövetmaradványok pigmentjei rakódhatnak le a fog szöveteiben szintén sötétre színezve azokat.

Bizonyos gyökértömőanyagok úgyszint okozhatnak elszíneződést, ha a kezelőorvos nem jár el elég alaposan és az anyagból nemcsak a gyökércsatornába kerül, hanem a fog koronai részébe is.

  • Traumás elszíneződések:

Baleset során elmozdult fogaknál előfordulhat, hogy a fog anyagában belső felszívódás alakul ki. A zománcon ebben az esetben a pulpaszövet lilás-vöröses színben tűnik át.

Tompa trauma hatására ennek ellenkezője történik. Másodlagos, illetve harmadlagos dentinképződés indul meg a pulpakamrában. Ilyenkor a fog sárgás-elefántcsontszínűre vált.

  • Gyógyszer okozta elszíneződések:

A terhesség alatt, illetve 8 évesnél fiatalabb gyermekeknek adagolt tetracyclin származékok, mint pl.: a tetran a fogak barnás színű, sávos elszíneződését okozzák.

A túlzott fluoridbevitel (életkornak nem megfelelő fogkrém, magas fluoridtartalmú élelmiszerek, ásványvizek, fluoridtabletta) fluorosist okozhat, ami a fogzománc márványszerű fehér foltos elszíneződését okozhatja. Az amoxicillin szedése több mint kétszeresére növelheti a dentalis fluorosis kockázatát.

  • Születéskori és genetikai problémák által létrejött fogelszíneződések:

Amennyiben a megszületés idején jelentősen megemelkedik a bilirubin szintje, az biliverdinné alakul, mely megjelenik a fejlődő tejfog zománcában és dentinjében.A fogak zöldesszürke színűek lesznek, de idő múltával kivilágosodhatnak.

A hemolysis (a vér szétesése) okozta fogelszíneződés újszülöttkorban Rh-vércsoport-összeférhetetlenség miatt alakulhat ki. Az így létrejött hemosziderin barnásan színezi el a fogakat.

A porphyria, vagyis a hemoglobin-anyagcsere öröklődő zavara is okozhat fogelszíneződést. Mind a tej, mind a maradó fogazat érintett lehet a barnás elszíneződésben, mely UV-fényben színváltozást mutat. A tónus a vöröses-lilás felé tolódik el.

Mit lehet tenni, ha fogain elszíneződés jelentkezik?

A fogak elszíneződését tehát sok dolog okozhatja más-más színű elváltozást előidézve, de az esetek túlnyomó többségében a fogelhalás áll a háttérben. A sokakat érintő probléma megoldásért kiált, hisz többen emiatt nem mernek mosolyogni, elveszítik magabiztosságukat, önbecsülésüket.

Jó hír, hogy az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a külső/belső fogfehérítéstől kezdve a direkt (tömőanyagból készült) héjakon át a porcelán héjakig. Az első lehetőség a sötét fogak világosítását szolgálja, a héjak pedig a sötétség elfedését.

Olvasson tovább! Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

Dr. Volom András, esztétikai fogorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
Dr. Volom András bemutatkozása

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Fogínysorvadás: okok, tünetek...

A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat...

Ha biszfoszfonát kezelésben...

A biszfoszfonát kezelésben részesülőknek rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, fogeltávolításkor pedig a vonatkozó protokoll betartása....

Az állcsonti ciszta tünetei és...

A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat...

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a...

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat....

Milyen a jó fogkrém?

A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

Mi történjen a bölcsességfogakkal...

A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz...

Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön...

Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális-e, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.