• Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

    Dr. Volom András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó

    Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

    Míg a zománc színének megváltozása többnyire külső hatás következménye, pl. a rossz szájhigiénéből eredő lepedékfelrakódás, a dohányzás, sötét bogyós gyümölcsök gyakori fogyasztása vagy színes italok, mint vörösbor, tea, kávé okozta “ártalom”, és professzionális rendelői fogtisztítással megszüntethető, addig a dentin elszíneződése belső eredetű és eltüntetése is nehezebb.

    Hirdetés

    Mi vezethet a fogak belső elszíneződéséhez?

    Bármelyik okot nézzük is, majdnem mind ugyanarra az eredőre vezethető vissza, vagyis a fogbél gyulladására (pulpitis), elhalására, illetve annak kezelésére. A gyulladás kiváltó oka leggyakrabban a fogbél baktériumokkal való fertőződése (általában fogszuvasodás miatt), de mechanikai ingerek (erős ütés, fogsérülések, fogak lecsiszolása, nem megfelelően kivitelezett fogszabályozás, fúrás), erős hőbehatás, vagy a tömések kipolimerizálásához használt lámpa hőterhelése szintén előidézheti, ugyanakkor kémiai ingerek (pl. tömés közben használt anyagok) is szerepelhetnek az okok közt.

    A fogbél gyulladása esetenként visszafordítható az ingerek megszüntetésével és megfelelő kezeléssel, máskor viszont nem. Ennek egyértelmű jele a csillapíthatatlan, gyakran elviselhetetlen, tompa, lüktető fájdalom, ami gyakran kisugárzik. A pulpa viszonylag rövid időn belül elhal. Az elsődleges beavatkozás ebben az esetben a gyökérkezelés.

    A pulpa (fogbél) nekrózisa (elhalás) azonban végbemehet bizonyos esetekben fájdalom nélkül, észrevétlenül is. Ilyenkor általában a fog elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.

    • Fogelhalásból és gyökérkezelésből adódó elszíneződések:

    Az elhalt fogban megszűnik a keringés, az anyagcsere, ezáltal a fog anyaga törékenyebbé válik és a színe is megváltozik: a bomló bakteriális termékektől, a bevérzésektől szürkés, barnás árnyalatú lesz.

    A rosszul kivitelezett gyökérkezelés során vér és elhalt szövetmaradványok pigmentjei rakódhatnak le a fog szöveteiben szintén sötétre színezve azokat.

    Bizonyos gyökértömőanyagok úgyszint okozhatnak elszíneződést, ha a kezelőorvos nem jár el elég alaposan és az anyagból nemcsak a gyökércsatornába kerül, hanem a fog koronai részébe is.

    • Traumás elszíneződések:

    Baleset során elmozdult fogaknál előfordulhat, hogy a fog anyagában belső felszívódás alakul ki. A zománcon ebben az esetben a pulpaszövet lilás-vöröses színben tűnik át.

    Tompa trauma hatására ennek ellenkezője történik. Másodlagos, illetve harmadlagos dentinképződés indul meg a pulpakamrában. Ilyenkor a fog sárgás-elefántcsontszínűre vált.

    • Gyógyszer okozta elszíneződések:

    A terhesség alatt, illetve 8 évesnél fiatalabb gyermekeknek adagolt tetracyclin származékok, mint pl.: a tetran a fogak barnás színű, sávos elszíneződését okozzák.

    A túlzott fluoridbevitel (életkornak nem megfelelő fogkrém, magas fluoridtartalmú élelmiszerek, ásványvizek, fluoridtabletta) fluorosist okozhat, ami a fogzománc márványszerű fehér foltos elszíneződését okozhatja. Az amoxicillin szedése több mint kétszeresére növelheti a dentalis fluorosis kockázatát.

    • Születéskori és genetikai problémák által létrejött fogelszíneződések:

    Amennyiben a megszületés idején jelentősen megemelkedik a bilirubin szintje, az  biliverdinné alakul, mely megjelenik  a fejlődő tejfog zománcában és dentinjében.A fogak zöldesszürke színűek lesznek, de idő múltával kivilágosodhatnak.

    A hemolysis (a vér szétesése) okozta fogelszíneződés újszülöttkorban Rh-vércsoport-összeférhetetlenség miatt alakulhat ki. Az így létrejött  hemosziderin barnásan színezi el a fogakat.

    A porphyria, vagyis a  hemoglobin-anyagcsere öröklődő zavara is okozhat fogelszíneződést. Mind a tej, mind a maradó fogazat érintett lehet a barnás elszíneződésben, mely UV fényben szníváltozást mutat. A tónus a vöröses-lilás felé tolódik el.

    Mit lehet tenni, ha fogain elszíneződés jelentkezik?

    A fogak elszíneződését tehát sok dolog okozhatja más-más színű elváltozást előidézve, de az esetek túlnyomó többségében a fogelhalás áll a háttérben. A sokakat érintő probléma megoldásért kiált, hisz többen emiatt nem mernek mosolyogni, elveszítik magabiztosságukat, önbecsülésüket.

    Jó hír, hogy az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a külső/belső fogfehérítéstől kezdve a direkt (tömőanyagból készült) héjakon át a porcelán héjakig. Az első lehetőség a sötét fogak világosítását szolgálja, a héjak pedig a sötétség elfedését.

    Olvasson tovább! Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    Dr. Volom András, esztétikai fogorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
    Dr. Volom András bemutatkozása

    Módosítva: 2019.09.13 03:06, Megjelenés: 2018.09.10 15:14
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    A fogszabályozás esztétikai eredménye áldozatot kíván

    A fogváltás után kuszán növő maradó fogakat rendszeresen fogszakorvossal kell ellenőriztetni. Nem csupán azért, mert a cseperedő diákot tinikorában zavarni fogja a ferde fogsora, és nem szívesen mosolyog, nem artikulál rendesen, szorongást okozhat neki a társai gúnyolódása, hanem azért is, mert fogainak romlása, szuvasodása is hamarabb bekövetkezik a torlódások miatt.

    Új helyen a fogorvosi ügyelet Debrecenben

    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete és egy fogászat együttműködéseként december 1-től új, korszerű környezetben fogadják a betegeket. A fogászati ügyeleti ellátás ezentúl a Rákóczi utcán lesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.