• Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

    Dr. Volom András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó

    Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

    Míg a zománc színének megváltozása többnyire külső hatás következménye, pl. a rossz szájhigiénéből eredő lepedékfelrakódás, a dohányzás, sötét bogyós gyümölcsök gyakori fogyasztása vagy színes italok, mint vörösbor, tea, kávé okozta “ártalom”, és professzionális rendelői fogtisztítással megszüntethető, addig a dentin elszíneződése belső eredetű és eltüntetése is nehezebb.

    Hirdetés

    Mi vezethet a fogak belső elszíneződéséhez?

    Bármelyik okot nézzük is, majdnem mind ugyanarra az eredőre vezethető vissza, vagyis a fogbél gyulladására (pulpitis), elhalására, illetve annak kezelésére. A gyulladás kiváltó oka leggyakrabban a fogbél baktériumokkal való fertőződése (általában fogszuvasodás miatt), de mechanikai ingerek (erős ütés, fogsérülések, fogak lecsiszolása, nem megfelelően kivitelezett fogszabályozás, fúrás), erős hőbehatás, vagy a tömések kipolimerizálásához használt lámpa hőterhelése szintén előidézheti, ugyanakkor kémiai ingerek (pl. tömés közben használt anyagok) is szerepelhetnek az okok közt.

    A fogbél gyulladása esetenként visszafordítható az ingerek megszüntetésével és megfelelő kezeléssel, máskor viszont nem. Ennek egyértelmű jele a csillapíthatatlan, gyakran elviselhetetlen, tompa, lüktető fájdalom, ami gyakran kisugárzik. A pulpa viszonylag rövid időn belül elhal. Az elsődleges beavatkozás ebben az esetben a gyökérkezelés.

    A pulpa (fogbél) nekrózisa (elhalás) azonban végbemehet bizonyos esetekben fájdalom nélkül, észrevétlenül is. Ilyenkor általában a fog elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.

    • Fogelhalásból és gyökérkezelésből adódó elszíneződések:

    Az elhalt fogban megszűnik a keringés, az anyagcsere, ezáltal a fog anyaga törékenyebbé válik és a színe is megváltozik: a bomló bakteriális termékektől, a bevérzésektől szürkés, barnás árnyalatú lesz.

    A rosszul kivitelezett gyökérkezelés során vér és elhalt szövetmaradványok pigmentjei rakódhatnak le a fog szöveteiben szintén sötétre színezve azokat.

    Bizonyos gyökértömőanyagok úgyszint okozhatnak elszíneződést, ha a kezelőorvos nem jár el elég alaposan és az anyagból nemcsak a gyökércsatornába kerül, hanem a fog koronai részébe is.

    • Traumás elszíneződések:

    Baleset során elmozdult fogaknál előfordulhat, hogy a fog anyagában belső felszívódás alakul ki. A zománcon ebben az esetben a pulpaszövet lilás-vöröses színben tűnik át.

    Tompa trauma hatására ennek ellenkezője történik. Másodlagos, illetve harmadlagos dentinképződés indul meg a pulpakamrában. Ilyenkor a fog sárgás-elefántcsontszínűre vált.

    • Gyógyszer okozta elszíneződések:

    A terhesség alatt, illetve 8 évesnél fiatalabb gyermekeknek adagolt tetracyclin származékok, mint pl.: a tetran a fogak barnás színű, sávos elszíneződését okozzák.

    A túlzott fluoridbevitel (életkornak nem megfelelő fogkrém, magas fluoridtartalmú élelmiszerek, ásványvizek, fluoridtabletta) fluorosist okozhat, ami a fogzománc márványszerű fehér foltos elszíneződését okozhatja. Az amoxicillin szedése több mint kétszeresére növelheti a dentalis fluorosis kockázatát.

    • Születéskori és genetikai problémák által létrejött fogelszíneződések:

    Amennyiben a megszületés idején jelentősen megemelkedik a bilirubin szintje, az  biliverdinné alakul, mely megjelenik  a fejlődő tejfog zománcában és dentinjében.A fogak zöldesszürke színűek lesznek, de idő múltával kivilágosodhatnak.

    A hemolysis (a vér szétesése) okozta fogelszíneződés újszülöttkorban Rh-vércsoport-összeférhetetlenség miatt alakulhat ki. Az így létrejött  hemosziderin barnásan színezi el a fogakat.

    A porphyria, vagyis a  hemoglobin-anyagcsere öröklődő zavara is okozhat fogelszíneződést. Mind a tej, mind a maradó fogazat érintett lehet a barnás elszíneződésben, mely UV fényben szníváltozást mutat. A tónus a vöröses-lilás felé tolódik el.

    Mit lehet tenni, ha fogain elszíneződés jelentkezik?

    A fogak elszíneződését tehát sok dolog okozhatja más-más színű elváltozást előidézve, de az esetek túlnyomó többségében a fogelhalás áll a háttérben. A sokakat érintő probléma megoldásért kiált, hisz többen emiatt nem mernek mosolyogni, elveszítik magabiztosságukat, önbecsülésüket.

    Jó hír, hogy az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a külső/belső fogfehérítéstől kezdve a direkt (tömőanyagból készült) héjakon át a porcelán héjakig. Az első lehetőség a sötét fogak világosítását szolgálja, a héjak pedig a sötétség elfedését.

    Olvasson tovább! Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    Dr. Volom András, esztétikai fogorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
    Dr. Volom András bemutatkozása

    Módosítva: 2020.09.13 11:35, Megjelenés: 2018.09.10 15:14
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA