Letört, lekopott fogak? - A porcelánhéj kitűnő, esztétikus megoldás lehet

Szerző: Oxygen Fogászat - Dr. Kozák Lili, fogorvos

A mosolygás nemcsak a környezetünkre hat pozitívan, de saját nehézségeinket is könnyebben oldjuk meg a mosolygás által közvetített életszemlélettel. Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogorvosa egy olyan megoldásról beszélt, amely jelentős foganyagveszteség nélkül teszi esztétikusabbá a fogakat, a mosolyt.

Nevetve vonzóbbak vagyunk

Ma már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nevetés, a boldogság, de legalábbis a pozitív életszemlélet képes „átállítani” az agy reakcióit a minket érő ingerekre. A pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük, sőt jelentéktelenebbnek látjuk a mindennapok kellemetlenségeit, és a negatív események kiváltotta élettani reakciók sem annyira súlyosak.

Ennek hátterében valószínűleg a nevetés hatására felszabaduló endorfin, a „boldogsághormon” áll. Ráadásul a nevetéssel, a magabiztos mosollyal pozitív képet sugárzunk magunkról, mintegy azt üzenjük: elégedett vagyok magammal és a világgal. Így pedig sokkal szívesebben közelednek felénk mások is, sőt, vonzóbbnak is tartanak.

Miért nem merünk mosolyogni?

Sokan egyszerűen esztétikai okokból nem mernek szélesen elmosolyodni. Szégyellik letört, lekopott, elszíneződött fogaikat, vagy éppen a rést a frontfogak közt. Jó tudni, hogy ezeken a problémákon könnyen és gyorsan lehet segíteni.

A porcelánhéj egy olyan kitűnő, esztétikus megoldás, amely a legkevesebb fogveszteséggel a legszebb eredményt produkálja. A héj egy rendkívül vékony, fémmentes „borítás”, amelynek mind a színe, mind a formája választható. Ha az első frontfogakat szeretnénk szebbé varázsolni, nem kell az egész fogat lecsiszolni, sőt bizonyos esetekben egyáltalán nem szükséges a fogcsiszolás – hangsúlyozza Dr. Kozák Lili, fogorvos. Elszíneződött, réses, szabálytalan fogakból porcelánhéjak segítségével bátran vállalható fogsor és mosoly „alkotható”.

A porcelánhéj lehet direkt és indirekt

Megfelelő szájhigiénia esetén az indirekt porcelánhéj készítéséhez elég csupán két alkalom. Az első vizit során megtörténik a fog előkészítése és a lenyomatvétel. A második alkalommal a fogorvos speciális ragasztóanyaggal rögzíti a fogtechnikus által egyedileg elkészített porcelánhéjat a foghoz.

A folyamat maga semmiféle fájdalommal nem jár, tekintettel arra a kezelések helyi érzéstelenítésben történnek. A porcelánhéj készítésének ideje alatt a fogakat szükség esetén ideiglenes héjjal védjük, amelyet a fog előkészítésekor azonnal felhelyezünk. Ezzel szemben a direkt héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, e célra szolgáló speciális anyagokból. Az anyagokat tulajdonképpen „felrétegezi” a fogfelszínre, miközben az egyes anyagszíneket (amelyek alig térnek el egymástól) váltakozva alkalmazza.

Az ilyen típusú héjak tehát egy ülésben, azonnal használhatóan kerülnek a fogfelszínre, tehát nem igénylik a fogtechnikai laboratórium közreműködését. Ennek következtében a kedvező esztétikai eredmény azonnal látható. Dr. Kozák Lili szerint előnyük, hogy alkalmazásuk során a foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni és kevésbé sérülékenyek, mint az indirekt héjak.

Tovább Esztétiaki fogászat - A tökéletes mosoly szolgálatában

(Oxygen Fogászat- Dr. Kozák Lili, fogorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Tíz egészségügyi probléma, ami a...

A szájhigiénia sokkal többet jelent a száj, a fogak és a fogíny egészségénél. A szájüreg rossz egészségi állapotának negatív következményei...

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

A mosolygás erősíti az...

Mi lehet az, ami enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit, csökkenti a fájdalmat, javítja a véráramlást és még magabiztos fellépést is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.