Az antibiotikum elsárgíthatja a fogakat? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Kislányomnak 5 napig magas láza volt, a háziorvos antibiotikumot írt fel. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikítóan hófehér fogai besárgultak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

21 hónapos kislányomnak 5 napig magas láza volt. A háziorvos antibiotikumot írt fel, mert egy kicsit piros volt a torka. Egyik reggel megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikitóan hófehér fogai besárgultak.
Mióta kibújtak a fogacskái mossuk, nem eszik édességet, cukros üditőket. Mit lehet tenni, hogy ismét fehérek legyenek a fogai?
A másik kérdésem, hogy a fogászati röntgen és az érzéstelenítő injekció mennyire káros a szervezetnek, mert a kislányom szopik és nem szeretnék semmilyen káros anyagot átadni neki.

Kedves Anyuka!

Sajnos egyes gyógyszerek elszínezhetik a fogakat.

Ilyen pl.:

  • tetraciklin tartalmú antibiotikumok,
  • a gyerekek fluor tablettája, ha duplán kapja (otthon és a bölcsiben vagy az oviban is )
  • vas készítmények, ha ilyen cseppeket ír fel az orvos le kell törölni a gyerek fogait miután beadtuk a gyógyszert.

Ezek mind sárgásan elszínezhetik gyerekeink fogait.

Ha már ez megtörtént, arra kell törekedni,hogy kerüljük ezeket a színező anyagokat, figyeljünk oda a gyógyszeradagolásokra, és az lenne a legcélszerűbb, ha a táplálékkal kapná meg a gyerek például a vasat, és nem külön cseppekben.

Milyen hatással van a fogászati röntgen a szervezetre?

A másik kérdése sokkal egyszerűbb! A fogászati röntgen sugárzás nagyon alacsony dózisú, sem Önre, sem az anyatejre semmilyen káros hatással nincs, a védelem érdekében kell felvenni az ólomkötényt röntgen előtt.

Az érzéstelenítő injekciónak sincs szintén semmilyen hatása az anyatejre, sőt terhesség alatt is adható, csak ott, a fog mellett fejti ki hatását.

(WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

A fémmentes fogpótlások előnyei

Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a...

Gyerekkori fogszuvasodás - már egy...

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis...

3 dolog, amivel nem csak fogai...

A ápolt száj kultusza egyre nagyobb teret hódít. A fogak hibái nemcsak az általánosan egyre inkább nyomást gyakorló tökéletesség pártiak...

A szájnyálkahártya betegségei

Baktériumok, vírusok és gombák mindenki szájában élnek, megtalálhatóak a nyálkahártyán, a nyálban és a fogak felszínén. Azonban vannak...

Mi a teendő szájsebészeti műtétek...

A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.