Az antibiotikum elsárgíthatja a fogakat? - Az orvos válaszol

Dr. Galgóczi Natália
Szerző: WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Megjelent: 2015.08.21

Kislányomnak 5 napig magas láza volt, a háziorvos antibiotikumot írt fel. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikítóan hófehér fogai besárgultak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

21 hónapos kislányomnak 5 napig magas láza volt. A háziorvos antibiotikumot írt fel, mert egy kicsit piros volt a torka. Egyik reggel megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikitóan hófehér fogai besárgultak.
Mióta kibújtak a fogacskái mossuk, nem eszik édességet, cukros üditőket. Mit lehet tenni, hogy ismét fehérek legyenek a fogai?
A másik kérdésem, hogy a fogászati röntgen és az érzéstelenítő injekció mennyire káros a szervezetnek, mert a kislányom szopik és nem szeretnék semmilyen káros anyagot átadni neki.

Kedves Anyuka!

Sajnos egyes gyógyszerek elszínezhetik a fogakat.

Ilyen pl.:

  • tetraciklin tartalmú antibiotikumok,
  • a gyerekek fluor tablettája, ha duplán kapja (otthon és a bölcsiben vagy az oviban is )
  • vas készítmények, ha ilyen cseppeket ír fel az orvos le kell törölni a gyerek fogait miután beadtuk a gyógyszert.

Ezek mind sárgásan elszínezhetik gyerekeink fogait.

Ha már ez megtörtént, arra kell törekedni,hogy kerüljük ezeket a színező anyagokat, figyeljünk oda a gyógyszeradagolásokra, és az lenne a legcélszerűbb, ha a táplálékkal kapná meg a gyerek például a vasat, és nem külön cseppekben.

Milyen hatással van a fogászati röntgen a szervezetre?

A másik kérdése sokkal egyszerűbb! A fogászati röntgen sugárzás nagyon alacsony dózisú, sem Önre, sem az anyatejre semmilyen káros hatással nincs, a védelem érdekében kell felvenni az ólomkötényt röntgen előtt.

Az érzéstelenítő injekciónak sincs szintén semmilyen hatása az anyatejre, sőt terhesség alatt is adható, csak ott, a fog mellett fejti ki hatását.

Dr. Galgóczi Natália, fogorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Ha biszfoszfonát kezelésben...

A biszfoszfonát kezelésben részesülőknek rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, fogeltávolításkor pedig a vonatkozó protokoll betartása....

Az állcsonti ciszta tünetei és...

A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat...

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a...

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat....

Mi történjen a bölcsességfogakkal...

A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz...

Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön...

Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális-e, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri?...

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Fogínysorvadás: okok, tünetek...

A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.