• Az antibiotikum elsárgíthatja a fogakat? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Kislányomnak 5 napig magas láza volt, a háziorvos antibiotikumot írt fel. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikítóan hófehér fogai besárgultak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Tisztelt Doktornő!


    21 hónapos kislányomnak 5 napig magas láza volt. A háziorvos antibiotikumot írt fel, mert egy kicsit piros volt a torka. Egyik reggel megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikitóan hófehér fogai besárgultak.
    Mióta kibújtak a fogacskái mossuk, nem eszik édességet, cukros üditőket. Mit lehet tenni, hogy ismét fehérek legyenek a fogai?
    A másik kérdésem, hogy a fogászati röntgen és az érzéstelenítő injekció mennyire káros a szervezetnek, mert a kislányom szopik és nem szeretnék semmilyen káros anyagot átadni neki.

    Kedves Anyuka!

    Sajnos egyes gyógyszerek elszínezhetik a fogakat.

    Ilyen pl.:

    • tetraciklin tartalmú antibiotikumok,
    • a gyerekek fluor tablettája, ha duplán kapja (otthon és a bölcsiben vagy az oviban is )
    • vas készítmények, ha ilyen cseppeket ír fel az orvos le kell törölni a gyerek fogait miután beadtuk a gyógyszert.

    Ezek mind sárgásan elszínezhetik gyerekeink fogait.

    Hirdetés

    Ha már ez megtörtént, arra kell törekedni,hogy kerüljük ezeket a színező anyagokat, figyeljünk oda a gyógyszeradagolásokra, és az lenne a legcélszerűbb, ha a táplálékkal kapná meg a gyerek például a vasat, és nem külön cseppekben.

    Milyen hatással van a fogászati röntgen a szervezetre?

    A másik kérdése sokkal egyszerűbb! A fogászati röntgen sugárzás nagyon alacsony dózisú, sem Önre, sem az anyatejre semmilyen káros hatással nincs, a védelem érdekében kell felvenni az ólomkötényt röntgen előtt.

    Az érzéstelenítő injekciónak sincs szintén semmilyen hatása az anyatejre, sőt terhesség alatt is adható, csak ott, a fog mellett fejti ki hatását.

    (WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

    Módosítva: 2015.08.21 00:11, Megjelenés: 2015.08.21 00:11
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    A fémmentes fogpótlások előnyei

    Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

    3 dolog, amivel nem csak fogai szépségét óvhatja meg

    A ápolt száj kultusza egyre nagyobb teret hódít. A fogak hibái nemcsak az általánosan egyre inkább nyomást gyakorló tökéletesség pártiak rosszallása okán jelentenek problémát. Egy-egy kisebb hibának tűnő fogprobléma komoly egészségügyi kockázatot is hordozhat.

    A szájnyálkahártya betegségei

    Baktériumok, vírusok és gombák mindenki szájában élnek, megtalálhatóak a nyálkahártyán, a nyálban és a fogak felszínén. Azonban vannak ártalmas mikroorganizmusok is, melyek a szájnyálkahártyán betegségeket okoznak.

    Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

    A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mi az, amire oda kell figyelni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA