• Az MRSA fertőző betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg.hu! Autoimmun betegséget diagnosztizáltak közeli ismőrősünknél, akinek tünetei piros, hólyagos pattanás szerű kiütésekkel kezdődtek, melyek erősen viszkettek, majd felhólyagosodtak gennyesedtek és kifakadtak.Ezt kezelték infúzióval először, és krémekkel, majd halványulni kezdett pár hétig. Mintát vettek, autoimmun betegség lett a diagnózis. A kiütések megjelenése előtt fogyókúrát tartott, magas cukorérték miatt. A diagnózis alapján ez is oka volt a betegségének. Az első kezelés után újra előjöttek a kiütések nyáron a nagy melegben.Erősebb tünetekkel.Vérző, viszkető, gennyesedő hólyagokkal.Kórházban kezelték, infúzióval, krémekkel, tetőtől-talpig, bekenve, bekötve.Sajnos a kórházban a gennyes hólyagok miatt MRSA fertőzést kapott, ekkor hazaküldték.Otthon tovább kezelte magát a krémekkel, mai napig szedi a szteroidot, több hónapig kell szednie, mMelyre minden mellékhatás jelentkezett.Bőrérzékenység, bevérzés, akár cipő által, kerek arc, apró nyomásra bevérzik a bőr, leszakadó körmök a kézfejen. A hólyagok ritkábban jönnek elő. A MRSA vizsgálat negatív volt az utolsó mintalevételnél, eddig ez egyszer történt meg egy helyről.Kérdésünk mennyire veszélyes a családtagokra? Mehet e közösségbe, gyerekeket látogathat e a családban? Eddig nem látogatta a gyerekeket, akik még elég kicsik. Pár hónap után engedték dolgozni. A bőr bevérzése miatt vigyáznia kell a sérülésekre. A munkatársak is tartanak a fertőzéstől. A fertőzés megelőzése érdekében mit lehet tenni? Rá mennyire veszélyes az influenzaszerű megbetegedések? És természetesen a gyerekek miatt mi is aggódunk! Kérem segítségüket, tanácsaikat arra vonatkozóan, hogy a gyerekekre veszélyes lehet e a látogatása? A mintavétel, ha egy helyről veszik mennyire megnyugtató? Kiújulhat e akár a hólyagok, akár az MRSA? Előre is köszönöm!

        Dr. Pék Tamás válasza a MRSA témában

        Tisztelt Kérdező! Nagyon sokfajta autoimmun betegség van, valószínűleg a különböző bőrjelenségei az alapbetegségével függenek össze. Az nem teljesen világos, hogy mit jelent az MRSA fertőzést kapott és hazaküldték rész. Ha valóban fertőzést kapott, akkor az ritkán gyógyul meg vénás antibakteriális kezelés nélkül. Elképzelhető hogy kolonizáció alakult ki, azaz a baktérium kimutatható valahonnan (orr, száj, bőr) de ez még nem okoz betegséget. Ha valóban MRSA hordozóvá válik valaki, akkor megkísérelhető a hordozás megszüntetése, de ezt sok minden befolyásolja, többek között a bőrbetegsége is. Valószínűleg ez akkor lehetne sikeres, ha az autoimmun betegsége éppen nyugvó fázisban van. A hordozás spontán megszűnése is előfordulhat időnként. Sokkal több ember hordoz egyébként MRSA-t, mint ahányról tudunk, de ennek ismerete főleg egészségügyi ellátás során lehet fontos, hogy a lehetőségekhez képest megakadályozzák másik betegre való átkerülését a baktériumnak, illetve tényleges fertőzések esetén olyan antibiotikumot kell alkalmazni, ami erre is hatékony. Az MRSA egyébként egy olyan baktériumot jelent, ami a normál bőrflóra része, csak ez a fajtása ellenáll elég sok antibiotikumnak. A higiénés viszonyok betartásával nem jelent veszélyt másokra. Az autoimmun betegekre fokozottabban veszélyes lehet az influenza, ezért javasolt beoltani még az influenza szezon előtt. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. november 12., 20:45; Megválaszolva: 2017. november 22., 17:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        két napja vettem észre a képen látható piros foltot