Csont téma

Élelmiszerek, melyek károsíthatják csontjainkat

WEBBeteg

A Caring.com összeállításában, hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

Mely tényezők növelik a csontritkulás kockázatát?

Csontritkulás

Az oszteoporózis - ami hazánkban kb. 1 000 000 embert érint - a csontok anyagának kóros mértékű elváltozását jelenti úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad.

Minél nagyobb volt életünk során a maximális csonttömegünk, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába.

A csontok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen:

  • a rendszeres testmozgás,
  • a kalciumbevitel és a
  • D-vitamin-pótlás.

A csontritkulás kialakulásának a rizikófaktorai a nem, az életkor, a testalkat, a nemi hormonok mennyisége, a vitamin- és ásványianyag-hiány, a dohányzás, a krónikus alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, bizonyos gyógyszerek, de felelős lehet a genetika, a helytelen táplálkozás, valamint egyéb betegségek is.

Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulás kialakulásának az Ön esetében: Csontritkulás teszt

10 + 1 kérdés a fluoridról

WEBBeteg - T.A., újságíró

A túlzott fluoridfogyasztás nagyobb veszéllyel jár, mint a fluoridhiány? Van benne igazság. Miben található fluorid? Miért hasznos, illetve káros-e?

A D-vitamin segíti a szív gyógyulását egy angol tanulmány szerint

MTI

A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján.

Több százezer magyarnak törhet bármikor a csontja

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Az elmúlt években felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedők száma, jóllehet, mind többen (csaknem 900 ezren) érintettek a „néma járványban”.

Mennyire egészséges a mák?

kodpiszkalo.hu

A sokak által kedvelt mákról eddig is tudni lehetett, hogy fontos gyógynövény, hiszen a mai napig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, a morfin forrása, és más, fontos gyógyszereket, pl. a köhögéscsillapító kodeint is a terméséből vagy szalmájából állítják elő.

Térd alatti csontkinövés - Az orvos válaszol

WEBBeteg

A térdkalácsom alatt, a sípcsontom felső részén gyermekkorom óta egy csontkinövés fejlődött ki. Szeretném tudni, hogy milyen következményekkel járhat ez a csontdeformáció a mozgásomra, mivel sportoló vagyok. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Nem befolyásolja a csontok sűrűségét az egész test vibráció

MTI

A test vibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrűségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét.

Kiket fenyeget a csontritkulás?

MTI

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára, Magyarországon 1996-ban rendezték meg először.

Bütyök

Bütyök

A bütyök fájdalmas csontkinövés, mely a nagylábujjon alakul ki. A hegyes orrú, szűk cipők viselése kedvez a bütyök kifejlődésének. A kezelés műtéttel történik, melynek során levésik a csontkinövést és korrigálják a nagylábujj hibás állását. A műtétet követően a lábat hetekig pihentetni kell.