Avascularis osteonecrosis

szerző: B. M., szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2015.12.11.

Az avaszkuláris csontelhalás (avascularis osteonecrosis, aszeptikus nekrózis vagy egyszerűen osteonekrózis) egy olyan betegség, amelyhez a csontok vérellátásának átmeneti vagy tartós hiánya vezet. Ha a vérellátás megszűnik, a csontszövet elhal és a csont törékennyé válik. Az avaszkuláris nekrózis bármelyik csontot érintheti, azonban a leggyakrabban a hosszú csontok (pl. combcsont) feji részén fordul elő.

Egyszerre megjelenhet egy vagy több csonton, illetve időbeni eltéréssel is kialakulhat a különböző csontokban.

Mi okozza az avascularis necrosist?

Az avaszkuláris csontelhalás hátterében állhat:

 • Trauma (beleértve a sérüléseket, töréseket, vérerek károsodásait)
 • Nem traumatikus okok: bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok hosszú távú szedése vagy rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás.

Melyek az avaszkuláris csontelhalás rizikófaktorai?

 • Sérülések
 • Szteroidok alkalmazása
 • Gaucher-kór
 • Alkoholfogyasztás
 • Hematológiai betegségek, vérképzőszervi zavarok, pl. sarlósejtes anémia
 • Sugárkezelés
 • Kemoterápia
 • Hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis)
 • Dekompressziós betegség (más néven keszonbetegség).

Milyen tünetekkel járhat a combfej-nekrózis?

Általában

 • korai stádiumban enyhe ízületi fájdalom jelentkezik, de ekkor a betegség még lehet tünetmentes is,
 • idővel - amikor az ízület és a csontfej kezd összeomlani - fokozódik a fájdalom,
 • az erős fájdalom csípőízületi mozgáskorlátozottsághoz vezet.

A combfejnekrózis tünetei a csont más betegségeinek, egyéb egészségügyi problémáknak a jeleihez hasonlíthatnak. A pontos diagnózishoz szakorvosi vizsgálat szükséges.

Hogyan diagnosztizálható az avaszkuláris nekrózis?

A csontdaganatok leggyakoribb típusai

A csonttumorok az összes daganatoknak mindössze 0,5-1 százalékát teszik ki. Gyermekkorban rendszerint elsődleges csontdaganatok keletkeznek; az egyéb daganatok csontáttétei ritkák. A csontdaganatok leggyakoribb típusai>>

Az anamnézis felvétele mellett különböző vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnózis érdekében, ezek a következők lehetnek:

 • Röntgenvizsgálat: a röntgensugarak a különböző szöveteken keresztülhaladva egy filmre vagy ernyőre vetítenek képet, amelyből az orvos a csontelváltozásokról kaphat információt.
 • Computertomographia (CT): a röntgenvizsgálatnál részletesebb képet adó diagnosztikai módszer. Röntgensugarak és számítógépes technika kombinációját alkalmazó képalkotó eljárás.
 • Mágnesesrezonanciás tomográfia (MRI): a vizsgálat egy mesterségesen kialakított mágneses térben történik, a számítógépre továbbított kép részletes képet ad a különböző szervekről és struktúrákról.
 • Csont scintigráfia: a vizsgálathoz a páciens véráramába nagyon csekély mennyiségű radioaktív anyagot juttatnak, amely által kibocsátott jeleket egy kamera számítógépbe továbbítja, így az orvos képet kap a csontok vérellátásáról és a csontsejtek aktivitásáról.
 • Biopszia: szöveti mintavétel, történhet tűvel vagy sor kerülhet rá műtét közben is. A csontszövetből vett mintát megvizsgálják, hogy található-e bennük rákos vagy egyéb abnormális sejt.
 • A csontok funkcionális értékelése: ez a vizsgálat általában sebészi beavatkozás keretében történik, melynek során azt tesztelik, hogy a csont belsejében mekkora a nyomás.

Az avaszkuláris nekrózis kezelése

A megfelelő gyógymód kiválasztásához figyelembe kell venni a páciens életkorát, általános egészségi állapotát, kórtörténetét, a betegség fokát, az érintett csont elhelyezkedését, a betegség okát, a páciens bizonyos gyógyszerekkel szembeni esetleges érzékenységét, a betegség állapotában várhatóan bekövetkező változásokat és a beteg viszonyulását az egyes terápiás eljárásokhoz, kezelésekhez.

Az avaszkuláris nekrózissal kezelt páciens terápiájának célja a csontok és ízületek működésének javítása, illetve további károsodásuk megakadályozása. A megfelelő kezelés elengedhetetlen a csont elhalásának, összeomlásának és a csonttörésnek az elkerülése érdekében. A terápia része lehet:

 • Gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítás)
 • Különféle gyógyászati segédeszközök alkalmazása, amelyek csökkentik a csontokra, ízületekre nehezedő terhelést.
 • Core dekompresszió: sebészeti beavatkozás keretében az érintett csont belső rétegét eltávolítják, hogy csökkentsék a benne lévő nyomást, ezáltal javítva a vérellátását és csökkentve vagy megfékezve a csontok és ízületek pusztulásának folyamatát.
 • Osteotomia: sebészeti beavatkozás, melynek során a csonton korrekciót hajtanak végre és csökkentik az érintett területre gyakorolt stresszt (nyomást) .
 • Csonttranszplantáció: műtét során a páciens testének egy másik csontjából származó egészséges csontszövetet ültetnek át a beteg csontterület helyére.
 • Endoprotézis (ízületpótlás): sebészi beavatkozás során eltávolítják a károsodott ízületet és mesterséges ízülettel (ún. protézissel) pótolják azt. Erre a műtéti eljárásra csak akkor kerül sor, ha a többi kezelési mód nem jár eredménnyel vagy ha a páciensnek nagy fájdalmai vannak és/vagy más módszerrel nem érhető el jelentős javulás a mozgás korlátozottságának megszüntetése terén.

Az avaszkuláris nekrózis kezelése kiegészíthető még elektromos stimulációval és különféle kombinációs terápiákkal, amelyek az új egészséges csontszövet növekedését támogatják.

(WEBBeteg – B. M.; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mi a biológiai óra szerepe a...

A Debreceni Egyetem kutatói elsőként írták le, hogy a mechanikai ingerek a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki...

Mi a teendő derékfájás esetén?

A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során...

Akár gerincbetegség is okozhat...

A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést? Azonban, ha...

A Tarlov-ciszta

A Tarlov-ciszta a lágyagyhártya olyan kiboltosulása, mely a gerincvelőből kilépő hátsó ideggyök körül helyezkedik el (perineurális ciszta).

A csontnekrózis okai és kezelése

A csontnekrózis (osteonecrosis) a csontállomány pusztulását jelenti, mely leggyakrabban a combcsontfejnél jelentkezik a nem megfelelő vérellátás...

Mik azok a reumás betegségek?

Mit is jelent az, hogy reumás betegség? Melyek a leggyakoribb ide tartozó kórképek, és milyen tünetek jellemzőek ezekre?

A helyes testtartás jelentősége: a...

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a gerinc- és mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás következtében, az izomegyensúly...

A fertőzéses eredetű ízületi...

Azt a típusú ízületi gyulladást, amelyet az ízületbe kerülő kórokozók okoznak, fertőzéses eredetű ízületi gyulladásnak (infekt arthritis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.