A csonthártyagyulladás okai és tünetei

Dr. Bálint Anita
szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A csonthártyagyulladás (periostitis) egy olyan betegség, amelynek során a csontokat körülvevő szövet, a csonthártya gyullad be. A betegség leggyakrabban futóknál és nehéz súlyokat emelőknél, illetve sportolóknál alakul ki, azonban egyszeri megerőltetés hatására is (pl. kertészkedés, költözés, hobbi sport) jelentkezhetnek a panaszok.

Csonthártyagyulladás
- A téma cikkei

2/1 Okok és tünetek
2/2 Kezelés és megelőzés

Azoknál, akik sokat futnak, gyakran jelentkezik a csonthártyagyulladás egyik fajtája, a tibialis anterior szindróma, amely egy időszakos károsodás, és a sípcsonton jelentkezik. A sípcsontra (más néven: lábszárcsont) eső ismétlődő megterhelés okozhatja ezt a szindrómát, amely a csonthártyasérülések egyik leggyakoribb formája.

A csonthártyasérülések és a csonthártyagyulladás tünetei sok esetben pihentetéssel enyhülnek és teljesen elmúlhatnak, azonban kialakulhat akut gyulladás is, amelyre nem használ a pihenés. Ilyenkor minden esetben kezelésére van szükség, mivel az akut gyulladás akár maradandó csontkárosodást is okozhat.

A csonthártyagyulladásnak tehát két fajtáját különböztethetjük meg: az akut (hirtelen) betegség a komolyabb, általában fertőzéses eredetű, míg a krónikus (tartós) betegség az enyhébb, ez utóbbi úgynevezett túlterheléses betegség.

A csonthártyagyulladás okai

A csonthártyagyulladás okait elkülöníthetjük aszerint, hogy akut vagy krónikus fajta betegségről beszélünk.

Mi okozhat akut csonthártyagyulladást?

A gyulladás akut fajtáját leggyakrabban az érintett csont fertőzése okozza, amely nagyon fájdalmas lehet. A gyulladás akár csontelhaláshoz is vezethet, amely során az élő csontszövetek elkezdenek elpusztulni. A betegségnek ezt a fajtáját reumatológus szakorvosnak kell kezelnie a megfelelő gyógyszerek segítségével. Bizonyos esetekben akár műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Az akut gyulladás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés (bakteriális, pl. Staphylococcus). Ez a fertőzés a test több részéről, szervéből is kiindulhat. A csonthártya gyulladását okozhatja húgyúti fertőzés, nemi betegség (szifilisz), csontig hatoló sérülés vagy krónikus fekély is. Azok, akiknek krónikus fekélyei vannak (pl. lábszárfekély), gyakrabban szenvednek a csonthártyák gyulladásától. Cukorbetegség, mozgásképtelenség, elfekvések jelenléte esetén is kialakulhat az akut csonthártyagyulladás. Ez különösen igaz olyankor, amikor a fekélyek nem gyógyulnak be, vagy nem megfelelően kezelik őket vagy kialakulásuk folytatódik a kezelés után. Emellett autoimmun betegségek is hozzájárulhatnak a csonthártyagyulladás kialakulásához. A leukémia, bizonyos daganatos megbetegedések és vérképzőrendszeri betegségek mind olyanok, amelyek hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához.

Mi okozhat krónikus csonthártyagyulladást?

A betegség krónikus fajtájának elsődleges oka az ismétlődő megterhelés, mely egy idő után túlerőltetéssé válik. Ez a forma különösen gyakori sportolók esetében. A bizonyos testtájakra eső ismétlődő és tartós terhelés megterheli a csontokat, amelyek a túlterhelés miatt begyulladhatnak és ez további gyulladást válthat ki a csonthártyán.

A csonthártya gyulladásának krónikus fajtája leggyakrabban a csontokra eső jelentős erőhatás (sérülés) vagy tartós nyomás hatására alakul ki. A krónikus fajta kialakulhat szinte bármely csonton, azonban leginkább a lábon jelentkeznek a tünetek.

A krónikus csonthártyagyulladás hátterében tehát leggyakrabban sérülés vagy valamilyen tartós megerőltetés áll. Leggyakrabban az alsó végtagon alakul ki, leginkább érintett a sípcsont, de más csontokat is érinthet, mint a talp, a sarok vagy a kéz csontjait.

A talpban jelentkező fájdalmak nagy része izom- vagy íneredetű; és leggyakrabban lúdtalp deformitás miatt alakul ki. Ilyen esetekben járás vagy futás közben a talp bizonyos csontjai túlerőltetést szenvednek, és az adott csontok körüli csonthártya akár még be is gyulladhat.

A sarokfájdalmak egy része ugyancsak abból adódik, hogy a sarokcsontot túlterhelik. Ez legtöbbször helytelen ugró-, járó- vagy futótechnika, esetleg lapos talpú lábbeli (flipflop) viselése miatt következik be. A megterhelt sarok begyulladása megnehezítheti a járást, ezért kialakulása esetén igyekezzünk a lehető legkevesebbet terhelni sarkunkat.

Mint már említettük, a csonthártyagyulladás leggyakrabban a sípcsonton jelentkezik. Ennek oka, hogy a sípcsont egy hosszú csöves csont, így annak csonthártyája túlerőltetés hatására sajnos nagyon könnyen be tud gyulladni. A túlterhelés oka legtöbbször futás vagy ugrálás, esetleg táncolás. Ilyenkor gyakran a láb izomegyensúlyának hiánya, lúdtalp jelenléte vagy a core izomzat instabilitása játszik szerepet.

Annak ellenére, hogy leggyakrabban a láb csontjain jelentkeznek a csonthártyagyulladás tünetei, a kéz nagyobb csontjain (orsó- és singcsont) is viszonylag gyakran kialakulhat a gyulladás. Ebben az esetben a pihentetés sok esetben könnyebb, mint a lábon jelentkező tünetek esetén, mert felső végtagjainkat nem használjuk mindennapi tevékenységeink során a járás kivitelezésére. A betegséget azonban nehézkes lehet felismerni, mert a tünetek könnyen összekeverhetőek az alagút szindróma és a teniszkönyök, valamint a golfkönyök tüneteivel, mivel azok is hasonló jellegzetességeket produkálnak.

A csonthártyagyulladás tünetei

A csonthártyagyulladás tüneteit megkülönböztethetjük aszerint, hogy a betegség akut (hirtelen) vagy krónikus (tartós) fajtájáról beszélünk.

Az akut csonthártyagyulladás tünetei

A betegség akut (hirtelen) jelentkezése esetén, amely leginkább egy csont fertőzése miatt alakul ki, a leggyakoribb tünet az igen erős csontfájdalom. A csont körül, akár nagy kiterjedésben, jelentős fájdalom jelentkezik. Emellett az érintett végtag gyengesége is előfordulhat, az érintett végtag teherbírása jelentősen lecsökken. Súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy a beteg egyáltalában nem is tud lábra állni. A csonthártyagyulladás miatt a gyulladás helyén gennygyülem alakulhat ki, akár jelentős mennyiségben is. A fertőzéses gyulladás miatt a szervezet láz segítségével küzd meg a fertőzéssel. A láz mellett gyakran jelentkezik a hidegrázás is, amelynek oka a testhőmérséklet és a környezet hőmérsékletének láz miatt megnövekedett különbsége. Gyakran a gyulladás miatt a gyulladt csontot körülvevő szövet bedagadhat. Ezt általában könnyen lehet észlelni, mivel a gyulladás egyszerre csak egy végtagon szokott jelentkezni.

A krónikus csonthártyagyulladás tünetei

A csonthártyagyulladás krónikus fajtája – vagy akár csak a rövid ideig jelentkező tibialis anterior szindróma és hasonló sérülések – a gyulladás mellett leggyakrabban bedagadást okoz az érintett végtagon. A krónikus (tartós) gyulladás általában fájdalmon és érzékenységen kívül más tünettel nem jár. A gyulladással érintett csont fáj, legtöbbször nemcsak egy kis pontban, hanem kiterjedten, a csonthártya egy nagyobb kiterjedésű részén. Az érintett, gyulladt csont gyakran már érintés hatására is fájdalmas. Ez tipikusan a gyulladás egyik jele. A csonthártya krónikus gyulladása esetén a tünetek gyakran sokkal enyhébbek, mint akut gyulladás esetén, és betegség általános jelei (pl. láz, hidegrázás) gyakran nem is jelentkeznek. Krónikus esetben tehát gyakran csak kizárólag az érintett csont fájdalma érzékelhető.

Tovább

Dr. Bálint Anita, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.