• Napozási tanácsok az UV indexnek megfelelően

    Szerző: antsz.hu

    Részletes tanácsok a helyes napozásra, az UV index értékeinek megfelelően - A javallatokat az ÁNTSZ weboldala publikálta.

    UV index 0-2,9 Gyenge sugárzás:

    A sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket.

    Ön könnyen leég?

    A napégés általában a túlzásba vitt napozást követően néhány órával alakul ki és néhány naptól néhány hétig tart, amíg elhalványul. Az intenzív leégést okozó napfény expozíció fokozza bizonyos szövődmények és bőrbetegek kialakulásának kockázatát, a bőr többek között szárazzá, ráncossá válhat, májfoltok alakulhatnak ki, fokozottan elszarusodhat. Ön könnyen leég?

    Napozás: 60 percnél kevesebb javasolt, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

    Ajánlások:

    • Viseljen napszemüveget a verőfényes napokon. Télen a friss hó megkettőzi az UV sugárzás erősségét.
    • Ha könnyen leég, ne járjon fedetlen bőrfelülettel és használjon napvédő krémet. Ügyeljen a következőkre: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat. A síelők és a fürdőzők fokozottan gondoljanak erre. Hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet!
    • Azt a bőrfelületet fokozottan védje, ami ki van téve a visszavert sugárzásnak pl. áll, orr alatti területek.

    UV index 3-4,9: Mérsékelt sugárzás - alacsony veszélyességi szintet jelent

    Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

     Ön tudta?
    Bőrünk össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van.
    Az egészséges bőr titkai

    Ajánlások:

    • Szabadban tartózkodva ne hagyja fedetlenül bőrét,
    • Hordjon UV-szűrös napszemüveget,
    • Használjon napvédő krémet.

    UV index 5-6,9: Erős sugárzás

    Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

    Hirdetés

    Véd-e a napszemüveg?

    Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.
    Véd-e a napszemüveg? 

    Napozás: Kb. 20 perc, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

    Ajánlások:

    • Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon napon 11-15 óra között,
    • Fedetlen testrészeit védje fényvédő krémmel. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő
     krémet használjon.
    • Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Keresse fel orvosát, ha a napégés:

    • nagy kiterjedésű, a test nagy részét beborítja és hólyagos;
    • mellett magas láz, kifejezett fáj fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenés is jelen van;
    • a házi praktikák hatására sem enyhül néhány nap alatt.

    Keresse fel orvosát továbbá, hogyha fertőzés tüneteit észleli, azaz többek között:

    • fokozódik a fájdalom és a nyomásérzékenység;
    • fokozódik a duzzadás;
    • sárga folyadék (genny) fakad ki a hólyagból;
    • a kiszakadt hólyagból piros csík kúszik felfele a karon vagy a lábon.
    Bővebben olvashat a leégés veszélyeiről ITT

    UV index 7,0-7.9: Nagyon erős sugárzás

    A 7,0-7,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő 15-20 perc. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel!

    Napozás: 11 óra előtt és 15 óra után tartózkodjon a napon, maximum 20 percig.

    Az UV sugárzás káros hatásai

    Mivel az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja, valamint amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban figyeljünk. Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben

    Ajánlások:

    • Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen!
    • Javasoljuk, hogy ilyenkor árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon 11 és 15 óra
     között.
    • Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyõ, a fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét!
    • Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.
    • Ne feledje: A fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát! Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre a kenőcsből négyzetcentiméterenként. Esztétikai okokból ez azonban rendszerint nem történik meg. Így nagyon kevesen használják előírás szerint a fényvédőket, de abban a tudatban tartózkodnak a napon, hogy megtették a szükséges óvintézkedést.

     A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?
     A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
     melanomát?
     Csökkenti a védelmet az is, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra. A téves biztonságérzés miatt a fényvédőt használók többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek máshogy is, mint akik már eleve kerülik a túlzott napozást, így számukra nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata.

     A fényvédelemmel kapcsolatban tehát ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés és csak ezután jönnek a fényvédők. A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni.

    UV index 8,0 felett: Extrém sugárzás

    A 8,0 feletti UV index nagyon nagy kockázatot jelent akkor, ha nem védekezünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy extrém UV sugárzás hazánkban ritkán fordul elő. Extrém sugárzásra kell
    felkészülni a tengerparton és magas hegyekben nyaralóknak!

    Ajánlások:

    • Legyen különösen elővigyázatos! A nem kellően védett bőr nagyon gyorsan, 10 perc
     alatt leég.
    • 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, keresse az árnyékot, öltözzön fel,
     viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget, használjon legalább 15-ös faktorú
     napvédő krémet, amit ujjnyi vastagon kenjen bőrére, kétóránként kenje újra bőrét.
    • Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő
     krémet, öltözzön megfelelően.

    Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

    A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a már fentebb említett csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

    (Forrás: www.antsz.hu)

    Módosítva: 2020.08.16 04:33, Megjelenés: 2010.08.01 02:53
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

    A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

    Napozás a terhesség alatt?

    Még ha úgy is érzi, hogy a meleget adó napsugarak jól is esnek, az odabent cseperedő pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a sugárzásnak.

    Hogyan kezelhető a napégés?

    Aki leégett a napon, feltétlenül kerülje a napon való tartózkodást. Lássuk, mit tehet még ezen kívül, hogy bőre minél hamarabb regenerálódjon!

    Napvédelem belsőleg: haraszt és paradicsom

    A jövőben lehet, hogy kapható lesz egy olyan növénykivonat, mely belülről fogja védeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben.

    Napozzon okosan! Naptej helyett árnyék

    A bőrgyógyászok egyre inkább aggódnak a rosszindulatú bőrbetegségek szaporodása miatt. A gyerekekre különösen ügyelni kell, mert az erős sugárzás miatti napártalom náluk fokozottan növelheti egy későbbi bőrrák kockázatát. A károsodások a felnőtteknél is összeadódnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.