Napozási tanácsok az UV indexnek megfelelően

ÁNTSZ
frissítve: 2022.05.14.

Részletes tanácsok a helyes napozásra, az UV index értékeinek megfelelően - A javallatokat az ÁNTSZ weboldala publikálta.

UV index 0-2,9 Gyenge sugárzás:

A sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket.

Ön könnyen leég?

A napégés általában a túlzásba vitt napozást követően néhány órával alakul ki és néhány naptól néhány hétig tart, amíg elhalványul. Az intenzív leégést okozó napfény expozíció fokozza bizonyos szövődmények és bőrbetegek kialakulásának kockázatát, a bőr többek között szárazzá, ráncossá válhat, májfoltok alakulhatnak ki, fokozottan elszarusodhat. Ön könnyen leég?

Napozás: 60 percnél kevesebb javasolt, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ajánlások:

 • Viseljen napszemüveget a verőfényes napokon. Télen a friss hó megkettőzi az UV sugárzás erősségét.
 • Ha könnyen leég, ne járjon fedetlen bőrfelülettel és használjon napvédő krémet. Ügyeljen a következőkre: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat. A síelők és a fürdőzők fokozottan gondoljanak erre. Hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet!
 • Azt a bőrfelületet fokozottan védje, ami ki van téve a visszavert sugárzásnak pl. áll, orr alatti területek.

UV index 3-4,9: Mérsékelt sugárzás - alacsony veszélyességi szintet jelent

Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ön tudta?
Bőrünk össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van.
Az egészséges bőr titkai

Ajánlások:

 • Szabadban tartózkodva ne hagyja fedetlenül bőrét,
 • Hordjon UV-szűrös napszemüveget,
 • Használjon napvédő krémet.

UV index 5-6,9: Erős sugárzás

Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

Véd-e a napszemüveg?

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.
Véd-e a napszemüveg?

Napozás: Kb. 20 perc, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ajánlások:

 • Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon napon 11-15 óra között,
 • Fedetlen testrészeit védje fényvédő krémmel. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő
  krémet használjon.
 • Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Keresse fel orvosát, ha a napégés:

 • nagy kiterjedésű, a test nagy részét beborítja és hólyagos;
 • mellett magas láz, kifejezett fáj fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenés is jelen van;
 • a házi praktikák hatására sem enyhül néhány nap alatt.

Keresse fel orvosát továbbá, hogyha fertőzés tüneteit észleli, azaz többek között:

 • fokozódik a fájdalom és a nyomásérzékenység;
 • fokozódik a duzzadás;
 • sárga folyadék (genny) fakad ki a hólyagból;
 • a kiszakadt hólyagból piros csík kúszik felfele a karon vagy a lábon.
Bővebben olvashat a leégés veszélyeiről ITT

UV index 7,0-7.9: Nagyon erős sugárzás

A 7,0-7,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő 15-20 perc. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel!

Napozás: 11 óra előtt és 15 óra után tartózkodjon a napon, maximum 20 percig.

Az UV sugárzás káros hatásai

Mivel az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja, valamint amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban figyeljünk. Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben

Ajánlások:

 • Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen!
 • Javasoljuk, hogy ilyenkor árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon 11 és 15 óra
  között.
 • Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyõ, a fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét!
 • Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.
 • Ne feledje: A fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát! Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre a kenőcsből négyzetcentiméterenként. Esztétikai okokból ez azonban rendszerint nem történik meg. Így nagyon kevesen használják előírás szerint a fényvédőket, de abban a tudatban tartózkodnak a napon, hogy megtették a szükséges óvintézkedést.

  Csökkenti a védelmet az is, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra. A téves biztonságérzés miatt a fényvédőt használók többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek máshogy is, mint akik már eleve kerülik a túlzott napozást, így számukra nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata.

  A fényvédelemmel kapcsolatban tehát ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés és csak ezután jönnek a fényvédők. A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni.

A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
melanomát?

UV index 8,0 felett: Extrém sugárzás

A 8,0 feletti UV index nagyon nagy kockázatot jelent akkor, ha nem védekezünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy extrém UV sugárzás hazánkban ritkán fordul elő. Extrém sugárzásra kell
felkészülni a tengerparton és magas hegyekben nyaralóknak!

Ajánlások:

 • Legyen különösen elővigyázatos! A nem kellően védett bőr nagyon gyorsan, 10 perc
  alatt leég.
 • 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, keresse az árnyékot, öltözzön fel,
  viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget, használjon legalább 15-ös faktorú
  napvédő krémet, amit ujjnyi vastagon kenjen bőrére, kétóránként kenje újra bőrét.
 • Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő
  krémet, öltözzön megfelelően.

Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a már fentebb említett csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

(Forrás: ÁNTSZ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mennyire veszélyes a szolárium?

Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz...

A melanoma rizikófaktorai

A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in...

Milyen napvédő terméket válasszunk?

A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával...

Mire utal a naptej faktorszáma?

A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a...

Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai...

Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon....

Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a...

Napozás a terhesség alatt?

Még ha úgy is érzi, hogy a meleget adó napsugarak jól is esnek, az odabent cseperedő pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a sugárzásnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.