• A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A magas fenyegetettség ellenére azonban nagyon kevés európai országban ismerik el a nem-melanoma típusú bőrrákot foglalkozási ártalomnak, így a napsugárzás okozta egészségkárosodás (bőrkárosodás) az EU szakmai direktíváiban kimarad a munkahelyi karcinogének, mutagének listájáról. A közelmúltban ezért lépett fel a napsugárzás ártalmainak kitett – a szabadban, nyílt terepen (földeken, építkezéseken) – dolgozók egészségének védelme, a bőr károsodásának megelőzése érdekében a Rákbetegek Európai Koalíciója (European Cancer Patient Coalition (ECPC)), együttműködésben a bőrgyógyászok egyik szakmai (Dermatológusok és Venerológusok Európai Akadémiája (EADV)) szervezetével. A közvélemény nyilvánossága előtt közösen kívántak tenni valamit a lakosság egészségtudatosságáért – ezúttal az orvosi rendelőkön, az egészségügyi intézmények falain kívül is. Akciójuk eredményeként hirdették meg a nem-melanoma eredetű bőrrák veszélyeire figyelmeztető első világnap (Global Non-Melanoma Skin Cancer – NMSC – Awareness Day, június 13.) eseményeit.

    Hirdetés

    Az Európai Unió hírlevele szerint az EU teljes népességén belül 15 milliónál is többen lehetnek mindazok az alkalmazottak, akik nem zárt (és esetleg nem is klimatizált) helyen, hanem a szabadban töltik munkaidejüket vagy annak jelentős részét, és eközben maguk sincsenek annak tudatában, hogy ez mekkora súlyú veszélyeztetettséget jelent számukra. Rájuk gondolva adta ki a Rákbetegek Európai Koalíciója – a jelenleg hozzáférhető kutatási eredményekre hivatkozva – felhívását, amelyben nemcsak a munkavállalókat, hanem alkalmazóikat is figyelmeztetni kívánja a nem-melanoma típusú bőrrák kialakulásának esélyére, és sürgeti a megelőzés módozatainak kidolgozását.

    Az említett akciónap ötlete egy Párizsban tartott nemzetközi tanácskozáson fogalmazódott meg áprilisban. Ekkor kilenc szakmai szervezet képviselői (bőrgyógyászok, onkológusok mellett betegképviseleti, szakszervezeti, foglalkozás-egészségügyi, társadalombiztosítási szakértők) jelentették ki, hogy az NMSC valójában egy még nem kellően felismert (rejtett) foglalkoztatási járvány, amire fel kell hívni a társadalom minden tagjának figyelmét (‘Global Call to Action to End the Non-Melanoma Skin Cancer Epidemic in Outdoor Workers’). A fel nem ismert foglalkoztatási ártalom témájában az Európai Parlamentben orvosok, munkaadók mellett politikusok részvételével szakértői megbeszélést tartottak arról, hogy miként lehetne e szempontból biztonságosabbá tenni a munkahelyeket, illetve hogyan kell a szabadtéri dolgozókat ráébreszteni a megelőzés fontosságára. Arra, hogy óvják bőrüket és a bőrükön kialakult elváltozásokkal mielőbb forduljanak orvoshoz. A megbeszélést vezető Lieve Wierinck EP képviselő elkötelezetten támogatja az új egészségtudatossági napot, s reményei szerint az új Európai Parlament, valamint a Bizottság saját hatáskörében mindent megtesz majd azért, hogy kezeljék ezt a – világszerte milliókat sújtó – mégse kellően komolyan vett problémát.

    A megszólítottak köréből nem maradhatnak ki a politikai döntéshozók sem, elvégre az ő felelősségük is, hogy „védő”-programokat tudjanak bevezetni az említett hatalmas tömegű munkavállaló érdekében – fogalmazott Kathi Apostolidis, az ECPC elnöke. Az Európai Rákbetegek Koalíciója a bármiféle tumorban (a daganatok legritkább vagy a leggyakoribb formájában) szenvedő európai rákbetegek számára biztosít megszólalási, érdekképviseleti lehetőséget. Több mint 400 tagja a – ma még – 28 EU tagállamot képviseli, de csatlakozott több EU-n kívüli európai, illetve más kontinensről érkezett betegcsoport is hozzá, így az ECPC a rákligák legnagyobb ernyőszervezete Európában.  

    „A nem-melanoma típusú bőrrák járványának kérdését az asztalra kell végre tennünk, napfényre hozva az árnyékból – mondta a témához illeszkedő megfogalmazásban dr. Swen Malte John (Bőrgyógyászati és Környezet-egészségügyi tanszék, Osnabrück). A Párizsban bemutatott Fehér Könyv jól jellemzi, hogy világszerte riasztó méreteket öltött e betegség előfordulása. Ezért a kormányzatokat a szabályozások javítására, az EU-t pedig arra szólítjuk fel, hogy rögzítse a napsugárzásnak való kitettség optimális mennyiségét, továbbá hogy az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák megelőzésére vonatkozó ajánlások jelenjenek meg a foglalkoztatási ártalmakra vonatkozó EU ajánlások körében. Hiszen a jelenlegi hiányosság hátráltatja a hatékony megelőzési programok és a kezelési metódusok terjesztésének lehetőségét.”

    A tudatosság növelése, a résztvevők képzése (edukálása) érdekében, a konferencia megállapításaira figyelemmel az EADV javaslatára bőrrákszűrést szerveztek, annak hangsúlyozásával, hogy mindenkinek legyen célja, igénye a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatok végeztetése. Az NMSC-ről való információcsere globálissá tételére online (#FacingTheSun) elérhető képek, üzenetek teszik „látványosabbá” az EU szakértőinek felhívását.

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2019.07.24 16:03, Megjelenés: 2019.07.24 16:03
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Fehér bőrrák - Vírusok is szerepet játszhatnak a kialakulásában?

    A nem pigmentsejtekből álló, klinikailag fehér bőrrák kialakulásában feltehetően vírusok is szerepet játszanak, egész pontosan a humán papillomavírus (HPV) béta típusa. Ezek olyan mechanizmust indítanak be, ami megbénítja a szervezet saját védelmi rendszerének elemeit, melyek normál esetben kiiktatnák az elfajult sejteket. Ez különösen a gyenge immunrendszerű embereknél növelheti meg jelentősen a fehér bőrrák kialakulásának kockázatát.

    Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat! - Mutatjuk, hogyan végezze

    A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási szerepe van a betegség gyógyítása szempontjából.

    A bőrrák veszélyeire figyelmeztet Hugh Jackman

    Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA