A verejtékmirigyrák - Egyre gyakrabban fordul elő

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Tudományos kutatások kimutatták, hogy 1978 óta 170 százalékkal nőtt a verejtékmirigyrákosok száma. Habár a bőrfüggelék-eredetű daganatok, mint a verejtékmirigyrák, szőrtüszőrák, faggyúmirigyrák, ritkán fordulnak elő, mégis úgy tűnik, hogy növekszik a számuk.

A bőrfüggelékes karcinóma, más néven bőrfüggelék rák, ritka jelenség és gyakran kihívást jelent diagnosztizálni. A verejtékmirigyrák és más bőrrel kapcsolatos struktúrák száma drámai mértékben megnövekedett 1978 és 2005 között, állítják a kutatók. A verejtékmirigyrák előfordulási gyakorisága 170%-kal emelkedett 1978 óta; valamennyi bőrfüggelék rák 150%-kal gyakoribbá vált.

Egy amerikai kutatás során összesen 1801 betegnek készítettek előfordulási analízist, 2228 betegnek tendencia analízist és 1984 betegnek életbenmaradási analízist. A férfiaknál nagyobb eséllyel alakul ki valamelyik ráktípus, mint a nőknél. Az előfordulási arány a férfiaknál évente 5.1 eset az egy millióból.

A kutatás eredményei között szerepelnek a következők:

  • A nem spanyol fehéreknél gyakrabban előfordulnak bőrfüggelék rákok, mint a spanyoloknál, afrikai-amerikaiaknál és az ázsiai-csendes-óceáni szigetlakóknál. A nem spanyol fehéreknél az előfordulási arány 5.7 az egy millióból, összehasonlítva a spanyolok 3.7-es, az afrikai-amerikaiak 3.5-ös és az ázsiai-csendes-óceáni szigetlakók 2.5-ös arányával.
  • A leggyakoribb típus a verejtékmirigyrák.
  • Az előfordulási esély a korral együtt növekszik. Százszoros különbség van a 20-29 éves betegek és a 80 év fölöttiek között.
  • Az ötéves életbenmaradási arány 99% a lokalizált betegségek esetében, de mindössze 43%, ha a rák más testrészekre is átterjedt.
  • Összességében a bőrfüggelékes karcinóma és a faggyúmirigy karcinóma aránytalanul jelenik meg az arcon, fejbőrön és a nyakon. A betegség kevésbé volt gyakori a felső végtagokon.

A kutatók szerint a megövekedett előfordulási arány a betegség fejlettebb felismeréséből és osztályozásából adódik.

De olyan tényezők, mint az ultraibolya fénynek való kitettség és az immunszupresszió is szerepet játszhatnak. Az UV-sugárzás is közrejátszhat, mely valószínűleg megmagyarázza miért alacsonyabb az előfordulási arány a több bőrpigmenttel rendelkező emberek körében.

Kapcsolódó A leggyakoribb daganatok első tünetei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Tóth András, újságíró

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.