A hám eredetű bőrdaganatok sebészi eltávolítása, helyi ellátása

Dr. Baki Márta
szerző: Dr. Baki Márta, onkológus - WEBBeteg
frissítve:

Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

Fagyasztás

A felületes, kis kiterjedésű hám eredetű bőrképletek ellátása során bizonyos esetekben elegendő fagyasztást végezni. Ekkor legtöbbször folyékony nitrogént alkalmaznak, amely körülbelül -40 – -60 °C-os. A gyors fagyasztás és lassú felmelegedés szöveti károsodást, a felületes hám eredetű daganatos sejtek elpusztítását eredményezi. Kiújulás esetén ismételhető megfelelő körülmények esetén.

Kimetszés

A hám felületes (laphámrák) és alsó rétegéből (basalioma) kiinduló daganatok esetén műtét javasolt. Nagyon fontos, hogy a képletek eltávolítása az épben történjék. Nagyobb összefüggő bőrfelületek – pl. kar, törzs - esetén az elváltozás körül szövettanilag igazolt, kb. 0,5 cm ép szél elérésére kell törekedni. A bőr rétegei között is olyan mélyen javasolt az eltávolítás, amely biztosítja, hogy a daganat ne újuljon ki.

A műtét során kimetszett képletet minden esetben szövettanra küldik. A szövettani véleménynek ki kell terjednie arra, hogy kiújulási hajlamra utaló eltérések voltak-e az eltávolított anyagban (pl. idegrostok mentén való terjedés, vérér és nyirokutak beszűrtsége stb.). A műtét akkor sikeres, ha az eredmény szerint az eltávolítás „épben történt”, azaz a kimetszett szövetrész szélei már nem tartalmaznak daganatos sejteket.

A fagyasztott metszéses eljárás előtt a daganatot szikével kimetszik

Azokon a bőrfelületeken, ahol nagyobb heget nem lehet ejteni, – pl. arc – ott alkalmazható az úgynevezett Mohs mikrosebészeti beavatkozás. A műtét során a bőrdaganat esetén a daganatot és a környezetet távolítják el. Fagyasztott metszetet készítenek az anyagból, s ha felmerül, hogy nem az épben történt az eltávolítás, akkor mind a felületes sebészi szél és a mélyebb rétegekből újabb összefüggő mintát vesznek. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha a hagyma belső részét eltávolítanák és további hagyma rétegeket is kivesznek, ha szükséges. Nem minden bőrdaganat sebészetével foglalkozó centrumban van erre lehetőség. Ekkor az elsődleges műtét után ideiglenesen fedik a sebet és a néhány nap után megérkező szövettani eredmény alapján az operációt kiterjesztik vagy végleg ellátják a műtéti területet.

Mohs sebészeti technika

A bőrdaganatok helyi ellátása mellett szükséges a nyirokutak által ellátott nyirokcsomók vizsgálata is. Szükség esetén őrszem (szentinel) nyirokcsomó eltávolítása válhat szükségessé.

Abban az esetben, ha nem sikerült a bőrdaganatot az épben eltávolítani, illetve az idegszálak mentén kiterjedt beszűrtség igazolódott, akkor sugárkezelés is indokolttá válik. Az alkalmazott dózis megítélésekor figyelembe kell venni a környező bőr tulajdonságait is. A napégette bőr ugyanis könnyebben károsodik a sugárterápia során, előzetesen ezen a területen egyéb indokkal történő sugárkezelés miatt.

Ez is érdekelheti Mit kell tudni a sugárterápiáról?

Egyéb helyi ellátási lehetőségek

Amennyiben műtét nem végezhető és a fagyasztásos eljárás nem elegendő, akkor kétfajta helyi hatású gyógyszeres kezelés jöhet szóba. Ezek eredményei a műtéti beavatkozásnál kisebbek. Alkalmazásuk esetén gyakoribb a helyi kiújulás, mintha operáció történt volna.

Az 5-Fluorouracyl (5-FU) a daganatos sejtekben aktiválódik és a kenőcs formájában felvitt anyag a felületes és/vagy rosszindulatú daganatos elváltozás kiterjedését csökkenti. Ennél jobb eredményeket kaptak az imiquimod krém alkalmazásával. Ez egy a szervezet védekező képességét növelő készítmény, amely a sejtes immunválasz serkentésével a rosszindulatú daganatos sejtek elpusztítását eredményezi.

Magyarországon nem elterjedt az úgynevezett fotodinámiás kezelés, melynek során fényérzékenyítő anyagot juttatnak a felületes bőrdaganatba, majd azt megvilágítják speciális összetételű (LED/lézer) fénnyel. Ennek hatására a daganatban a fényérzékenyítő anyagból olyan összetevők szabadulnak fel, amelyek a sejtek elhalását okozzák.

Előrehaladott esetben vagy áttétes daganatok esetén lehet szükség a helyi ellátás mellett szisztémás (a test egészére ható) gyógyszeres kezelésre. A basalioma gyógyszeres kezeléséről ebben, a laphámrák gyógyszeres kezeléséről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Dr. Baki Márta, onkológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.