Bélflóra téma

Probiotikum kúra havonta? - Orvos válaszol

WEBBeteg

"Egészséges-e, ha havonta egyszer egy 7 napos probiotikum kúrát csinálok? Nagyon gyors emésztésem van ugyanis, ez pedig még inkább gyorsítja. Lehet-e a gyors emésztés egyik ellenszere a hetente egyszeri széntabletta? Igaz hogy a széntabletta fogja a hasat és tisztít is?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Probiotikumok jelentősége csecsemőkorban

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni.

Mi a Lactiv?

WEBBeteg

A Lactiv egy komplex családi probiotikum, mely fertőzés, stressz, antibiotikumos kezelés esetén segíthet a bélflóra és így a jó közérzet helyreállításában.

Gyakori kérdések

WEBbeteg

Honnan tudom, hogy a bélflórám nincs rendben?

Halálos kimenetelű véres hasmenés - Mi okozza a járványt?

(WEBBeteg/MTI)

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három.

Az antibiotikumok felborítják a bélflóra egyensúlyát

Medipress

Számos kapcsolat van a bélben lévő mikróbák és a gazdaszervezet között, melynek egyensúlyát az antibiotikumok képesek felborítani – olvasható az Antimicrobial Agents and Chemotherapy áprilisi számában.

Bélflóra - Mitől függ az összetétele?

MTI

Gyomor-bélrendszerünkben tízszerte annyi baktérium lakik, mint ahány sejtből van a testünk, ezek a baktériumok befolyásolják az immunrendszerünket, egészségünket, vagy betegségeinket, de az emberszabású élőlények esetében évmilliók óta a gazda szabja meg, milyen baktériumok laknak benne.

Antibiotikumok pusztíthatják el a bélflórát

MTI

A bélrendszerben élő jótékony baktériumokat súlyosan károsíthatják még az enyhének tartott antibiotikumok is – írták a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói.

Az allergiát a bélflóra változása okozhatja

MTI

A bélben megtelepedő baktériumok hozzájárulhatnak az allergiás esetek nagy számához, a krónikus gyomorbántalmakhoz, valamint az elhízás kialakulásához is. A jelenség leginkább a tehetősebb, iparosodott országokban élő gyerekek körében figyelhető meg.

Baktériumok okozhatják a nagy étvágyat

MTI

A belekben élő egyes baktériumok is hozzájárulhatnak a megnövekedett étvágyhoz, elhízáshoz és az emésztőrendszer gyulladásához - közölték amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.