Cukorbetegség lehet?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Az utóbbi 1 évben rendszeresen voltak panaszaim, a vérképemmel, azonban kb. 3 hónappal ezelőtt elkezdtem mérni a vércukorszintemet. Meglepődve tapasztaltam, hogy elég magas értékeket mutatott (6, 8, 7, 0). Ezek után rendszeresen étkezések előtt (általában reggeli előtt 6, 8, ebéd előtt 4, 8, v. 5, 2) és étkezések után 1, 5 órával is mértem és a 1, 5 órás értékek eléggé magasra (reggeli után 8, 2, ebéd után 8, 6, volt, hogy 9) sikerültek.Terheléses cukorvizsgálaton is voltam (75g glükóz), ahol csak az éhgyomrit (6, 8 lett) és a 120 perces (7, 88 lett) értékeket nézték. Az értékekkel felkerestem a háziorvosomat és Meforal 500-as gyógyszert írt fel, hogy napi 2x1-et szedjek belőle! Én szedem a gyógyszert az értékeim nem mozdulnak, csak az éhgyomri lett egy kicsit alacsonyabb (5, 8, 6, 0). Megjegyezném pajzsmirigy alul működésem van 2006 óta, de a jelenlegi gyógyszer mellet az értékeim megfelelőek, valamint az édesanyám 2-es típ. diabéteszes, inzulint kap, és anyai ágon a nagyszüleim is azok voltak, szintén inzulinnal. Erről tájékoztattam a háziorvosomat is, és rákérdeztem nem kellene-e diabetológiára mennem, válaszként a fenti gyógyszert kaptam. Kérdésem lenne, hogy Ön szerint kellene-e diétát tartani (erre sem kaptam információt) illetve nem lenne-e szükséges ezt szakorvossal kezeltetni, ellenőriztetni?! Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a szénhidrát-anyagcsere zavar témában

Kedves Kérdező! A cukorterhelés alapján Önnél un. csökkent glukóz tolerancia áll fenn, ami a 2-es típusú diabétesz " előszobája".Évek alatt alakul ki a diabétesz. Első választandó gyógyszer a diéta mellett a metformin, ezt irta fel Önnek helyesen a háziorvosa. Ebben a stádiumban még nem szükséges Diabétesz Szakrendelésre mennie, csak ha már metforminnal se biztosítható a megfelelő anyagcserehelyzet. Ennek kontrollálására az un. HbAlc vizsgálat(ennek az interneten nézzen utána, mit jelent) javasolt 6 havonta. Ha ez 7% felett van a max. tolerálható metformin dózis mellett, akkor jön szóba egyéb készítmény felirása, amit szakrendelés javasolhat. Diétás tanácsadás viszont nagyon fontos lenne már most!

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. június 05., 09:05; Megválaszolva: 2014. június 09., 21:11
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra