Anyagcseregondok is fokozzák az asztma rizikóját

Medipress
megjelent:

A kevés étkezés és a mozgás hiánya felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, növelve az asztma kialakulásának esélyét, mutatja egy új tanulmány.

A köztudatban elterjedt hiedelemmel ellentétben, miszerint az elhízás az asztma egyik kiváltó oka, egy új kutatás megmutatta, hogy az egészséges testsúlyú gyermekekre ez ugyanúgy igaz. A kutatók 18 ezer, 4 és 12 év közötti, a CARDIAC programban résztvevő gyermekek eredményeit vizsgálták. A kutatócsoport a korai anyagcsereproblémák főbb jeleit kereste: emelkedett trigliceridszint, a bőr és bőralatti rendellenességek (acanthosis nigricans ) előfordulása, foltok a bőrön (ezek gyakran az inzulinrezisztencia és a magas inzulinszint jelzői).

Az asztmáról
Az asztma elsősorban a fiatalkorúakat érinti, és az esetek kétharmad részében allergiás eredetű. A leggyakoribb kiváltó ok a házi poratka, kutya-macska szőr, gomba-spór, pollen, de léteznek felnőttkori, 40 év után jelentkező formák is, amelyekre nem jellemző az allergiás háttér.
Az asztma és tünetei

Miután a kutatók több tényezőt is ellenőriztek, levonták a következtetést, hogy az asztma előfordulása a gyermekek között szorosan összefügg a trigliceridszinttel és az acanthosis nigricans nevezetű bőrproblémával, a testtömegindextől (BMI) függetlenül. A tanulmány eredményei az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban jelennek meg.

„Kutatásaink megmutatták, hogy a korai lipid és/vagy glükóz anyagcsere- eltérések már gyermekkorban az asztma kialakulásához vezethetnek” - mondta el a kutatás főszerzője, Dr. Giovanni Piedimonte, a Nyugat Virginiai Orvosi Egyetem gyermekosztályának vezetője egy sajtóközleményében.

Medipress

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Megugrott az esetek száma hazánkban.

A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.