• Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Egyes esetekben rendszeres edzéssel akár a gyógyszer dózisának csökkentése vagy a gyógyszerszedés teljes elhagyása is kitűzhető cél. Ám ez csak szigorú és rendszeres orvosi kontroll mellett valósítható meg.

    A leghatékonyabb az, ha különböző gyakorlatokból állítja össze edzésprogramját: 40 százaléka állóképességet javító, 60 százaléka erősítő gyakorlatokból álljon, és emellett végezzen minden alkalommal nyújtó gyakorlatokat is! Az edzésprogram elkezdése előtt elengedhetetlenül szükséges egy alapos orvosi kivizsgálás! Ha Önnél már kialakultak szemfenéki érelváltozások, szívbetegségek, magas a vérnyomása, erősen túlsúlyos vagy mozgásszervi problémái vannak (pl. ízületi betegségek), különösen fontos, hogy az edzés típusát, mértékét és intenzitását illetően minden részletet alaposan beszéljen meg orvosával!

    Hirdetés

    Hogyan befolyásolja a testmozgás az anyagcserét?

    Fizikai aktivitás által több cukor (glükóz) jut be az izmokba, miáltal csökken a vércukorszint. 30 perc testmozgás után az izomzat megkezdi a zsírégetést is. Ezzel egyidejűleg az izomsejtek inzulinérzékenysége nő, amely azt jelenti, hogy a glükóz könnyebben jut be a sejtekbe. Vagyis azonos inzulinmennyiség mellett fizikai aktivitáskor nagyobb mértékben csökken a vércukorszint, vagy úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a táplálékkal felvett azonos cukormennyiség kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

    A sportnak megelőző szerepe is van! Tanulmányok szerint a szénhidrát-anyagcsere zavarában, a csökkent glükóztoleranciában (prediabétesz) szenvedő betegek 60 százalékánál rendszeres mozgással a cukorbetegség kifejlődése megakadályozható. Továbbá az anyagcsere-folyamatok javulásával a cukorbetegség szövődményeinek kockázata is csökken.

    Sportolás cukorbetegként

    A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

    Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

    Tippek

    A sport és mozgás pozitív hatása az edzést követően akár 72 órán belül is megmaradhat. Tehát annak érdekében, hogy ez tartósan fennmaradjon, hetente legalább háromszor kell edzeni. Lassan kezdjen hozzá, és válasszon olyan mozgásformát, ami örömet szerez Önnek.

    Bár az 1-es típusú cukorbetegek esetében a testmozgástól nem várható közvetlen terápiás hatás, nekik is érdemes rendszeresen sportolni, hiszen ez javítja fizikai teljesítőképességüket, vérzsírértékeiket, önértékelésüket és ezzel együtt életminőségüket.

    Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban eddzen. Ha fokozatosan, lépésről lépésre haladva elérte az edzésben a megfelelő szintet, akkor lehetőség szerint mindig azonos ideig és hasonló intenzitással sportoljon, hogy szervezete hozzászokhasson a terheléshez. Az intenzitás akkor megfelelő, ha edzés (legyen az séta, futás, biciklizés stb.) közben beszélni tud. Ha túl kevés a levegő a beszédhez, az biztos jele annak, hogy túl gyors a tempó, ilyenkor vissza kell venni az intenzitásból.

    Lefekvés előtt már ne tornázzon, hogy elkerülje az éjszakai hipoglikémiát, vagyis a vércukorszint kórosan alacsony szintre süllyedését.

    Fontos a folyadékpótlás! Edzés közben kis kortyokat igyon, edzés után pedig pótolja az elveszített folyadékot! Magas hőmérséklet esetén természetesen még nagyobb a folyadékigény.

    Olvasson tovább! Mit igyon a cukorbeteg, ha sportol?

    Cukorbetegség és testmozgás

    A cukorbetegség kezelésének első lépcsője a diéta, és az életmód rendezése, amely elsősorban rendszeres testmozgás beiktatását jelenti.

    Cukorbetegség és testmozgás - Mit és mennyit sportoljon a diabéteszes?

    Tanácsok inzulinnal kezelt cukorbetegeknek

    Az inzulininjekciót ne olyan testrészbe adja be, amelyet a sportolás során erősen igénybe vesz. Különben előfordulhat, hogy a beadott inzulin túlságosan gyorsan fejti ki hatását, ami miatt a vércukorszint kórosan leeshet.

    Mindig tartson magánál 2-3 szem szőlőcukrot, hogy ha szükségét érzi, bevehesse a hipoglikémiát megakadályozandó, illetve a már leesett vércukorszint megemelésére. Mindig tartsa magánál cukorbeteg-igazolványát is, ha sportol. Az az ideális, ha nem egyedül edz, hanem társaságban.

    Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha intenzívebben szeretne edzeni!

    Megfelelő és kerülendő sportágak

    Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok tulajdonképpen bármilyen sportágat választhatnak, gyakorlatilag nincs megkötés. Az olimpiai bajnokok között vannak 1-es típusú cukorbetegek is. Gyakorlatilag minden edzésforma megengedett, amiben örömüket lelik, amennyiben a rájuk vonatkozó irányelveknek megfelelően, a szabályokat betartva, az anyagcsere-folyamatok kisiklásának elkerülésére odafigyelve sportolnak. A sport és a mozgás bizonyítottan jelentős mértékben javítja az anyagcserét.

    Elengedhetetlenül szükséges, hogy a betegek alaposan tájékozottak legyenek, különösen, ha inzulinkezelést kapnak, vagy vércukorszint-csökkentő tablettát szednek. Ugyanis a hiper-, illetve hipoglikémia (magas-, illetve alacsony vércukorszint) elkerülése érdekében vércukorszintjüket mindig az aktuális terhelésnek megfelelően kell beállítaniuk: vagy a szükséges mennyiséggel több szénhidrátot kell bevinniük, vagy az inzulinadagot kell a megfelelő mértékben csökkenteniük.

    A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára elsősorban a dinamikus sportágak ajánlottak, amilyen például az úszás, a lassú futás, a sífutás, a gyors gyaloglás, a nordicwalking, a golf, a tánc vagy a túrázás. De jó választás a kerékpározás, az evezés, a labdajátékok és a vitorlázás is. Az erősportok azonban nem ajánlottak, elsősorban azoknak nem, akiknek magas a vérnyomásuk. Szintén nem megfelelőek azok a sportágak, amelyek nagymértékű adrenalin-elválasztást okoznak, így az ejtőernyős ugrás, az ejtőernyőzés, a sárkányrepülés, a búvárkodás, az extrém sí- és hegymászótúrák.

    A hétköznapi mozgásformák jelentőségét sokszor alábecsülik, pedig nem kellene. Ha mozgólépcső vagy lift helyett a lépcsőn közlekedik, ha gyalogol vagy kerékpározik autózás vagy a tömegközlekedés használata helyett, ha többet mozog a munkahelyén, kerti munkát végez, azzal is sokat tehet állapotának javulásáért. Ezek a változtatások, amelyek a mindennapok részévé válhatnak, jelenthetik az első lépést a sikeres életmódváltás felé.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító;
     gesund.at, diabetesportal.at
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    HU_DIA_0218_00122, lezárás dátuma: 2018. 02. 07.

    Módosítva: 2018.05.14 11:25, Megjelenés: 2018.05.14 11:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Befolyásolhatja a gépkocsivezetést az inzulin?

    Sokan cukorbetegen is volán mögé ülnek a könnyebb és gyorsabb közlekedés érdekében. Vajon mire/mikre érdemes odafigyelniük vezetés előtt, közben és után?

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

    A cukorbetegek étrendjének célja az addigi, általában nem megfelelő étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása.

    Magyarországi cukorbetegek szervezetei és egyesületei

    Az alábbiakban összegyűjtöttük Magyarország cukorbeteg szervezeteit és egyesületeit.

    Cukorbetegeknek: decembertől újabb változás lesz, ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán

    Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is fogyaszthatják és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített termékek ilyen megkülönböztetése megtévesztő lehet.

    A cukorbetegek is ihatnak bort?

    A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.