Rengeteget segíthet a cukorbetegeken, ha sportolnak

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

Egyes esetekben rendszeres edzéssel akár a gyógyszer dózisának csökkentése vagy a gyógyszerszedés teljes elhagyása is kitűzhető cél. Ám ez csak szigorú és rendszeres orvosi kontroll mellett valósítható meg.

A leghatékonyabb az, ha különböző gyakorlatokból állítja össze edzésprogramját: 40 százaléka állóképességet javító, 60 százaléka erősítő gyakorlatokból álljon, és emellett végezzen minden alkalommal nyújtó gyakorlatokat is! Az edzésprogram elkezdése előtt elengedhetetlenül szükséges egy alapos orvosi kivizsgálás! Ha Önnél már kialakultak szemfenéki érelváltozások, szívbetegségek, magas a vérnyomása, erősen túlsúlyos vagy mozgásszervi problémái vannak (pl. ízületi betegségek), különösen fontos, hogy az edzés típusát, mértékét és intenzitását illetően minden részletet alaposan beszéljen meg orvosával!

Hogyan befolyásolja a testmozgás az anyagcserét?

Fizikai aktivitás által több cukor (glükóz) jut be az izmokba, miáltal csökken a vércukorszint. 30 perc testmozgás után az izomzat megkezdi a zsírégetést is. Ezzel egyidejűleg az izomsejtek inzulinérzékenysége nő, amely azt jelenti, hogy a glükóz könnyebben jut be a sejtekbe. Vagyis azonos inzulinmennyiség mellett fizikai aktivitáskor nagyobb mértékben csökken a vércukorszint, vagy úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a táplálékkal felvett azonos cukormennyiség kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

A sportnak megelőző szerepe is van! Tanulmányok szerint a szénhidrát-anyagcsere zavarában, a csökkent glükóztoleranciában (prediabétesz) szenvedő betegek 60 százalékánál rendszeres mozgással a cukorbetegség kifejlődése megakadályozható. Továbbá az anyagcsere-folyamatok javulásával a cukorbetegség szövődményeinek kockázata is csökken.

Sportolás cukorbetegként

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.
Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

Tippek

A sport és mozgás pozitív hatása az edzést követően akár 72 órán belül is megmaradhat. Tehát annak érdekében, hogy ez tartósan fennmaradjon, hetente legalább háromszor kell edzeni. Lassan kezdjen hozzá, és válasszon olyan mozgásformát, ami örömet szerez Önnek.

Bár az 1-es típusú cukorbetegek esetében a testmozgástól nem várható közvetlen terápiás hatás, nekik is érdemes rendszeresen sportolni, hiszen ez javítja fizikai teljesítőképességüket, vérzsírértékeiket, önértékelésüket és ezzel együtt életminőségüket.

Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban eddzen. Ha fokozatosan, lépésről lépésre haladva elérte az edzésben a megfelelő szintet, akkor lehetőség szerint mindig azonos ideig és hasonló intenzitással sportoljon, hogy szervezete hozzászokhasson a terheléshez. Az intenzitás akkor megfelelő, ha edzés (legyen az séta, futás, biciklizés stb.) közben beszélni tud. Ha túl kevés a levegő a beszédhez, az biztos jele annak, hogy túl gyors a tempó, ilyenkor vissza kell venni az intenzitásból.

Lefekvés előtt már ne tornázzon, hogy elkerülje az éjszakai hipoglikémiát, vagyis a vércukorszint kórosan alacsony szintre süllyedését.

Fontos a folyadékpótlás! Edzés közben kis kortyokat igyon, edzés után pedig pótolja az elveszített folyadékot! Magas hőmérséklet esetén természetesen még nagyobb a folyadékigény.

Tovább Mit igyon a cukorbeteg, ha sportol?

Cukorbetegség és testmozgás

A cukorbetegség kezelésének első lépcsője a diéta, és az életmód rendezése, amely elsősorban rendszeres testmozgás beiktatását jelenti.
Cukorbetegség és testmozgás - Mit és mennyit sportoljon a diabéteszes?

Tanácsok inzulinnal kezelt cukorbetegeknek

Az inzulininjekciót ne olyan testrészbe adja be, amelyet a sportolás során erősen igénybe vesz. Különben előfordulhat, hogy a beadott inzulin túlságosan gyorsan fejti ki hatását, ami miatt a vércukorszint kórosan leeshet.

Mindig tartson magánál 2-3 szem szőlőcukrot, hogy ha szükségét érzi, bevehesse a hipoglikémiát megakadályozandó, illetve a már leesett vércukorszint megemelésére. Mindig tartsa magánál cukorbeteg-igazolványát is, ha sportol. Az az ideális, ha nem egyedül edz, hanem társaságban.

Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha intenzívebben szeretne edzeni!

Megfelelő és kerülendő sportágak

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok tulajdonképpen bármilyen sportágat választhatnak, gyakorlatilag nincs megkötés. Az olimpiai bajnokok között vannak 1-es típusú cukorbetegek is. Gyakorlatilag minden edzésforma megengedett, amiben örömüket lelik, amennyiben a rájuk vonatkozó irányelveknek megfelelően, a szabályokat betartva, az anyagcsere-folyamatok kisiklásának elkerülésére odafigyelve sportolnak. A sport és a mozgás bizonyítottan jelentős mértékben javítja az anyagcserét.

Elengedhetetlenül szükséges, hogy a betegek alaposan tájékozottak legyenek, különösen, ha inzulinkezelést kapnak, vagy vércukorszint-csökkentő tablettát szednek. Ugyanis a hiper-, illetve hipoglikémia (magas-, illetve alacsony vércukorszint) elkerülése érdekében vércukorszintjüket mindig az aktuális terhelésnek megfelelően kell beállítaniuk: vagy a szükséges mennyiséggel több szénhidrátot kell bevinniük, vagy az inzulinadagot kell a megfelelő mértékben csökkenteniük.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára elsősorban a dinamikus sportágak ajánlottak, amilyen például az úszás, a lassú futás, a sífutás, a gyors gyaloglás, a nordicwalking, a golf, a tánc vagy a túrázás. De jó választás a kerékpározás, az evezés, a labdajátékok és a vitorlázás is. Az erősportok azonban nem ajánlottak, elsősorban azoknak nem, akiknek magas a vérnyomásuk. Szintén nem megfelelőek azok a sportágak, amelyek nagymértékű adrenalin-elválasztást okoznak, így az ejtőernyős ugrás, az ejtőernyőzés, a sárkányrepülés, a búvárkodás, az extrém sí- és hegymászótúrák.

A hétköznapi mozgásformák jelentőségét sokszor alábecsülik, pedig nem kellene. Ha mozgólépcső vagy lift helyett a lépcsőn közlekedik, ha gyalogol vagy kerékpározik autózás vagy a tömegközlekedés használata helyett, ha többet mozog a munkahelyén, kerti munkát végez, azzal is sokat tehet állapotának javulásáért. Ezek a változtatások, amelyek a mindennapok részévé válhatnak, jelenthetik az első lépést a sikeres életmódváltás felé.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
diabetesportal.at
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

HU_DIA_0218_00122, lezárás dátuma: 2018. 02. 07.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.