Vízfogyasztás és anyagcsere

WEBBeteg
lektorálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus frissítve:

A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogyan.

Miért fontos a folyadékpótlás, a megfelelő hidratáció?

A szervezetünknek szüksége van megfelelő, bőséges mennyiségű folyadékbevitelre a vérkeringés, a vér összetételének biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, valamint a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, továbbá a salakanyagok szállításához, illetve a szervezet állandó, belső hőmérsékletének biztosításához.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is részét képezi. A bevitt folyadékmennyiség csökkenése a vér mennyiségének, ezzel pedig az összes szervünk oxigénellátottságának csökkenését okozza, ezért a folyadékhiány és ezzel együtt az elektrolitok hiánya az egész szervezetet kórosan érinti. A folyadék- és elektrolit-háztartás zavarai kellemetlen, esetenként súlyos következményekkel járhatnak.

Ez a cikk is érdekelheti A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet

Egy felnőttnek az átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter, melyből 1-2 liternyi a folyadék formájában felvett víz, a maradékot a táplálékkal visszük be, valamint oxidáció során keletkezik. A folyadékbevitel alapját optimális esetben a tiszta víz kell, hogy jelentse. Ezt változatossá tehetjük olykor egyéb italok, pl. tea, tej, gyümölcslevek, turmixok fogyasztásával figyelembe véve, hogy ez utóbbiaknak kalóriatartalmuk is van, így étrendünk összeállításánál ezzel számolni kell.

Tiszta víz: az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen, a testsúly szempontjából sem elhanyagolható

Mindent, amit megeszünk, szervezetünknek fel kell dolgoznia, a hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat anyagcserének nevezzük.

Csak a víz segítségével tudja testünk minden egyes sejtje a legmegfelelőbben betölteni feladatát. A víz segítségével tudja szervezetünk az anyagcsere-folyamatokból származó mérgeket és egyéb káros környezeti anyagokat kiválasztani. A szervezetünknek állandóan vízre van szüksége ahhoz, hogy minden rendben működjön.

Vannak, akiknek az anyagcseréje lassabban működik, könnyebben szaladnak fel rájuk a kilók. Ennek hátterében életmódbeli tényezők és bizonyos betegségek is állhatnak. Elegendő mennyiségű víz fogyasztása hozzájárulhat a fölösleges kilók lerakódásának megelőzéséhez. Már azzal is sokat tehet egészségének megőrzése és vonalai érdekében, ha a napi folyadékigényét ásványvíz vagy csapvíz formájában fedezi.

Hogyan segíthet pontosan a vízfogyasztás a fogyásban?

1. Rohanó világunkban sokszor nehéz a magunkra figyelés, és a szomjúságérzetet gyakran összekeverik az éhségérzettel. Ha hirtelen éhség tör Önre tehát, érdemes átgondolni mennyit ivott aznap, kicsit jobban megfigyelni az érzést és esetleg első körben egy pohár vízzel kezdeni, főleg, ha egyébként nemrég volt például ebéd. Ezzel a módszerrel sok felesleges kalóriát spórolhatunk meg. Emellett, ha hajlamosak vagyunk a túlevésre, azaz tovább folytatni az étkezést a jóllakottság után, érdemes lehet étkezés előtt/alatt elfogyasztani 2-3 dl vizet.

2. Az ivóvíz képes stimulálni az anyagcserét. A vízivás szimpatikus ingert ad, ami fokozza az anyagcserét, azaz a termogenezist, ami viszont növeli a napi energiafelhasználást. Azt fontos megjegyezni, hogy a megfelelő folyadékbevitel önmagában nem vezet számottevő fogyáshoz, ehhez elengedhetetlen a kalóriadeficit, melyet támogatni tudunk a vízfogyasztással.

3. Naponta körülbelül 2 liter folyadékot szükséges magunkhoz venni. Ha ezeknek egy részét üdítőkből, dobozos gyümölcslevekből vesszük magunkhoz, rengeteg üres kalóriát fogyasztunk, érdemes tehát az energiamentes folyadékokhoz nyúlni elsősorban.

A cikkünkben megfogalmazott folyadékfogyasztási ajánlások nem vonatkoznak a szív-, az anyagcsere- és a vesebetegségben szenvedőkre. Számukra ugyanis kezelőorvosuk szigorúan meghatározott mennyiségű folyadékbevitelt ír elő, az említett betegségek esetében a túlzásba vitt folyadékbevitel káros is lehet!

Ha Ön teljesen egészséges, akkor is tartsa magát az ajánlott napi vízmennyiség elfogyasztásához: télen másfél, nyáron két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. Egyrészt mert az anyagcsere nem fokozható a végtelenségig, másrészt fontos tudni, hogy ha túllépi a határt, vagyis ha a kelleténél jóval több vizet iszik, vízmérgezés is kialakulhat.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Lektorálta, aktualizálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Moharos Melinda, dietetikus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.