Anyagcsere zavar

Tisztelt Doktor Úr! Gyerekkorom óta túlsúlyos vagyok (1993-ban születtem) . Túlsúly problémáim 3 éves korom óta jelen vannak az életemben. Véleményem szerint gyerekkoromban a rossz szokások okozták ezt, azonban gyanakodom, hogy akkor is volt már valamilyen problémám, amire akkor nem jöttek rá. 2014 és 2018 között életmódot váltottam és volt egy nagyobb fogyásom. Ekkor 140 kg-ról 90 kg-ra sikerült lefogynom (186 cm a magasságom) . 2018 óta azonban valami megváltozott. Innen kezdve újra elkezdtem hízni és ha alacsonyabb kalóriabevitellel próbálkozom az ismételt fogyás reményében, akkor az anyagcserém lelassul, alvási problémákat, teljesítmény csökkenést, székrekedést és pszichés problémákat, zavart gondolkodást, kognitív zavarokat tapsztalok. Sajnos nagyobb mennyiségű megfelelő táplálék ezt nem szünteti meg. Sokszor ebből az állapotból csak gyorsétellel tudom magam kibillenteni. A tünetek mögött hormonális okot nem találtak, magán úton elmentem kivizsgáltatni magam és számos laborparamétert, többek között TSH, FT3, FT4, antitestek, prolaktin, homocisztein, ACTH, SHBG, tesztoszteron szintet mérettem. Mind referenciatartományon belül. Nagylabor vizsgálat nem mutatott eltérést. Alkalomadtán a bilirubin szintem ugrik meg.Terheléses vércukor vizsgálat sem mutatott eltérést. Pszichológushoz egy éve, táplálkozás beállításra lassan fél éve járok (vitamin + szokáscsomag) , de érdemben ezt a problémát még nem sikerült megoldani. Testalktom olyan, mintha Cushing szindrómás lennék, de nem vagyok az (vékony lábak, hasi elhízás) Jelenleg egy betegséget diagnosztizáltak nálam, az pedig az alvási apnoé, ezt kezeltetem egy éve , de ennek ellenére sem akar a fogyásom megindulni. Gyerekkoromban rengeteg striám volt a hízás miatt, ami megmaradt felnőtt koromra is. Kissé tehetetlennek érzem magam, így elkezdtem újra fentről lefele átvizsgáltatni a testemet. A kérdésem az lenne, hogy milyen neurológiai rendellenességek jarulhatnak hozzá ehhez az állapothoz és milyen vizsgálatokat érdemes egy ilyen kórkép kezelése esetében elvégeztetni? Szeretnék lefogyni újra és egy mérsékelt kalóriabevitelű étrenddel jól érezni magam. Köszönöm szépen a válaszát!

Dr. Szanyi Andrea válasza elhízás témában

Kedves Kérdező!

Az elhízása mögött nem valószínű, hogy neurológiai jellegű betegség állna. Ilyen lenne a bulimia, de a leírtak alapján ezt kevéssé tartom valószínűnek. Ön is említi, hogy életmódváltással sikerült lefogynia, lehet, hogy most is segítene, önmagában a csökkent kalória bevitel nem elégséges, életmód változtatás is szükséges. Lehetséges, hogy a Covid járványnak is szerepe van, ha kevesebb lett a mozgás és a táplálkozási szokások is változtak. Az alvási apnoe és a nagymértékű elhízás egymásra hat, a túlsúly fokozza az alvási apnoéra való hajlamot, illetve alvászavar esetén csökken a fizikai aktivitás , nehezebben megvalósítható a fogyásra való próbálkozás is. Így javaslom, hogy a diagnosztizált alvási apnoét mielőbb kezeltesse és keressen fel megfelelő dietetikust. Ha nem jár sikerrel, akkor bizonyos fogyást elősegítő műtétek is szóba jöhetnek.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2022. február 26., 07:15; Megválaszolva: 2022. március 04., 17:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Benzodiazepinek
Tisztelt Doktornő!   Köszönöm gyors válaszát, igazán kedves. A házi orvos csak velem konzultál, mert a beteg nem jár el, csak időnként...
Lábon folt
Folt lábon
Kullancs csípés
D vitamin tuladagolas