Férfiak meddősége - Vizsgálat és okok

Férfigyógyászat
megjelent:

"Próbálkozzanak!" Már a próba szó is magában hordozza a kudarc lehetőségét, ami sajnos gyakoribb, mint gondolnánk. Hazánkban a párok több mint 18%-a küzd a meddőséggel, és ez egyformán, 50-50%-ban érinti a nőket és a férfiakat is.

Egy bizonyos korig a teherbe esés vagy teherbe ejtés gondolata is rémisztően hat ránk, és mindent megteszünk azért, hogy ez ne következzen be. Azonban egy idő után ez változik. Mindent megtennénk érte, hogy megtörténjen. Az esetek többségében sikerrel is járnak a párok, de sajnos gyakori az is, amikor a próbálkozások sorát rendre kudarc követi. Ilyenkor a tanácstalan szülőjelöltek kétségbeesetten fordulnak az orvosokhoz, hogy mi lehet velük a baj?

Kávézás és fogantatás
A túl sok kávé tovább rontja azoknak a nőknek az esélyeit, akik amúgy is nehezen esnek teherbe. Egy lombikbébiprogram keretében adott kezelés után a szakemberek azt állapították meg, hogy a páciensek 16 százaléka a kezelés után természetes módon teherbe esett. De akik napi 4 kávénál többet ittak, azoknak 26 százalékkal csökkent az esélyük...
A túl sok kávé árt a babának

Sokáig élt az a tévhit, miszerint a meddőség csak a hölgyekhez köthető. Ez azonban nem igaz. Sajnos a férfiak ugyanakkora eséllyel lehetnek a terméketlenség okai. A két nemnél más és más jelenthet rizikófaktort a probléma kialakulásában.

Ha fennáll az áldatlan állapot, mindkét partnernek elsősorban azon érdemes elgondolkodnia, hogy milyen tényezők állhatnak a meddőség hátterében. A probléma eredetének kiderítéséhez orvosi szűrésekre van szükség.

A férfi meddőséget könnyebb kivizsgálni mint a nőit

A férfi meddőség kivizsgálása jóval egyszerűbb folyamat, mint a nőié, ezért mindig célszerű a teszteket a férfi partnernél kezdeni. A kivizsgálás teljesen fájdalommentes. Az alapvizsgálatok során fizikális vizsgálat és spermium analízis történik, mely során mintát vesznek a spermiumokból, majd azok mennyiségét és minőségét ellenőrzik. Amennyiben szükséges, akkor ezeket a szűréseket kell kiegészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai vizsgálattal, valamint ultrahang vagy röntgen vizsgálatokkal.

Tekintve, hogy 50%-ban a férfiaktól eredeztethető a terméketlenség oka, az esetek felében már ezek után a vizsgálatok után fény derül a probléma gyökerére, és megkezdődhet a kezelés. Ez történhet gyógyszeres, injekciós, műtéti úton vagy egyszerűen életmódbeli változtatásokkal, étrend kiegészítők használatával.

A megfelelő étrend nemcsak az egészséges életmódhoz elengedhetetlen, de befolyásolja a megtermékenyítő képességet is. Sokszor még a teljesen egészséges férfiak számára is célszerű olyan étrend kialakítása vagy étrend kiegészítő szedése, amely segíti a szervezet élettani működését fenntartani, és ez által teljesítményüket fokozni.

(Szerző: www.ferfigyogyaszat.hu)

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.