Mire számíthatok egy spermavizsgálaton?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Ferenc, andrológus, urológus frissítve:

Az ondóvizsgálat (spermatogram) fontos egy férfi fertilitási státuszának megállapításához, ugyanakkor jó tudni, hogy önmagában ez az eredmény nem meghatározó. Mellette számos más tényező befolyásolhatja a nemzőképességet, ezért soha nem szabad önállóan, csupán a spermatogram eredményeiből következtetéseket levonni.

Cikkünkben a kivizsgálás legfőbb szempontjairól tájékozódhat, továbbá segítünk a lelet értelmezésében is, egyúttal azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az eredményekről szakorvosi konzultáció és további vizsgálatok után tudhat meg többet.

Általánosságban elmondható, hogy az ondóvizsgálatot még azelőtt ajánlott elvégezni, hogy bármiféle kezelésre vagy gyógyszer felírására sor kerülne. Sokan azonban aggódnak a teszt menete vagy a kivizsgálás eredménye miatt. Az alábbiakban az ondóvizsgálat leggyakoribb tesztjeinek normál értékeiről olvashat, illetve arról, hogy az ettől eltérő eredmények mire utalhatnak. Összefoglalónkat az Egészségügyi Világszervezet 2010-es iránymutatásai alapján készítettük.

Fontos tudni! Mivel a laborok általában némileg eltérő normáltartomány-értékekkel dolgoznak, előfordulhat, hogy amit az orvosa normális vagy abnormális értéknek tart, különbözik attól, amit ebben a cikkben vagy az interneten máshol talál. Bővebben az eltérő normálértékek hátteréről

A leggyakoribb tesztek és eredmények

Ondótérfogat

Az ondó nem csak spermiumokat tartalmaz, sőt, a sperma csak kevesebb mint 5%-át adja. Az egészséges ondó olyan folyadékokat tartalmaz, melyek a herékből (itt termelődik a spermium is), a szeminális vezikulumokból (a spermákból származó fontos tápanyagokat is tartalmazó), a prosztatából (a sperma DNS stabilitását fenntartó, cinkben gazdag) és a Cowper-mirigyekből (a sperma úszását elősegítő nyálkát tartalmazó) származnak.

Mi számít normális ondó mennyiségnek? Normális ondómennyiségnek az 1,5 – 6 milliliter folyadék számít. Ez körülbelül 1/3-1 teáskanálnyi mennyiség.

Mi okozhat abnormális értéket? Alacsony ondómennyiséget okozhat az ondóvezeték (a spermát a herékből a húgycsőnyílásig vezető cső) elzáródása, az ondóhólyag hiánya vagy elzáródása, részleges retrográd ejakuláció vagy hormonzavar, de akár a vizsgálat miatti stressz is. Ez utóbbiról beszéljen orvosával, ha úgy érzi, igaz önre! Ezzel szemben az abnormálisan nagy mennyiségű ondó oka a reprodukciós mirigyek gyulladása lehet.

Összes spermiumszám

Ez az érték az ondómintában található összes spermium számát adja meg.

Mi számít normális spermiumszámnak? Körülbelül a 39 millió spermium per ejakulátum számít a legalacsonyabb elfogadható számnak. Az ennél alacsonyabb spermaszámra oligozoospermiaként (spermiumok számának csökkenése) hivatkoznak. Amennyiben az ondóban nem találnak spermiumot, azoospermiáról beszélünk.

Sokan azt gondolják, hogy a 39 milliós spermiumszám az jó, de a terhességet okozó férfiak csak kevesebb mint 5%-a esik ide, az átlagos spermiumszám 255 mill/ml, ilyen eredménnyel okoz terhességet a legtöbb férfi. Hasonlóan kell értelmezni a motilitási és morfológiai paramétereket. A legtöbb teresség 50%-os percentilis érték körül következik be.

Mi okozhat abnormális értéket? Az alacsony spermaszám számos problémára utalhat. Ilyen lehet a herevisszér-tágulat (varicocele), fertőzés vagy olyan krónikus, kezeletlen betegségek, mint a cukorbetegség, lisztérzékenység. Emellett okozhatja ejakulációs probléma, mint a retrográd ejakuláció, az ondóvezeték problémája, hormonzavar és mérgező anyagoknak való kitettség is.

Kirívóan alacsony spermaszámot okozhatnak bizonyos gyógyszerek, meglévő betegség, láz vagy a herék hőnek való kitettsége (például forró fürdő, szauna) is. Ezen kívül a dohányzás, elhízás és az alkoholfogyasztás is összefüggésbe hozható az alacsony spermaszámmal. Gyakori azonban, hogy az alacsony spermaszám okát nem sikerül kideríteni.

Az azoospermiát az ondóvezeték vagy a herék problémája, esetleg hormonális zavar okozhatja.

Spermiumkoncentráció

A spermium koncentráció értéke azt mutatja meg, mennyi spermium van 1 milliliter ondóban.

Mi számít normális spermiumkoncentrációnak?
Normál esetben legalább 15 000 000 spermiumnak kellene lennie egy milliméter ejakulátumban.

Mi okozhat abnormális értéket? Az alacsony spermakoncentrációt okozhatja az alacsony spermaszám vagy a túlzott mennyiségű ejakulátum is.

Mozgékonyság (motilitás)

A motilitási érték a mozgó spermiumok arányát mutatja meg. A megtermékenyítéshez a spermiumoknak fel kell úszniuk a női ivarszervekhez, hogy találkozhassanak a petesejttel, tehát a megtermékenyítéshez elengedhetetlen, hogy képesek legyenek a rendeltetési helyükig elúszni. A totális motilitási érték a mozgó spermiumok arányát mutatja, míg a progresszív motilitási érték az előre történő haladásra utal, akár egyenes vonalban, akár nagy ívű kör mentén.

Mi számít normálisnak? Legalább a spermiumok 40%-ának kell mozognia, és legalább 32%-osnak kell lennie a progresszív motilitásnak, azaz az előre haladó mozgásnak.

Mi okozhat abnormális értéket? A nem megfelelő mozgású spermiumokra az asthenozoospermia kifejezést használják, amely azt jelzi, hogy 50%-nál kevesebb mozgó spermium van az ejakulátumban. Ezt okozhatja betegség, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, táplálkozási hiányosságok, és olyan káros egészségi szokások, mint például a dohányzás. Az alacsony spermaszámot okozó állapotok többsége okozhat alacsony motilitást is.

Életképesség (vitalitás)

A spermiumok életképességét vizsgáló érték azt mutatja, az ondómintában lévő spermiumok hány százaléka él. Különösen fontos különbséget tenni a halott és az élő, de nem mozgékony spermiumok között, ha a spermák mozgékonysági értéke alacsony.

Mi számít normálisnak? A spermiumok legalább 58%-ának élőnek kell lennie.

Mi okozhat abnormális értéket? A necrozoospermia kifejezést akkor használjuk, ha az ondómintában található összes spermium életképtelen. A necrozoospermiának különböző okai vannak, melyek közül sok azonos az alacsony spermaszámért felelős okokkal.

A nem termékenységbarát síkosítók és az óvszerhasználat is pusztíthatja a spermiumokat, még abban az esetben is, ha azok nem tartalmaznak spermicidet. Szóljon orvosának, ha az ondóminta vételkor ezek bármelyikét használta!

Morfológia

A spermium morfológia azt vizsgálja, a spermiumok hány százalékának normális az alakja. A vizsgálat során figyelik a spermium fejének és farkának alakját, méretét és arányait is értékelik.

2010 előtt a WHO-nak külön követelményei voltak a spermiumok morfológiáját illetően, a laborok pedig vagy ezt, vagy az úgynevezett szigorú Kruger-kritériumokat alkalmazták. 2010 óta azonban a WHO is a Kruger-kritériumok alkalmazását ösztönzi.

Mi számít normálisnak? Legalább a spermiumok 4%-ának kell szabályos alakúnak lennie!

Mi okozhat abnormális értéket? A károsodott alakú spermiumokra a tetrazoospermia kifejezést használjuk. A kiváltó okok ugyanazok lehetnek, mint az alacsony spermaszám esetében.

Mivel az értékelés kissé szubjektív, a pontszámok még ugyanazon ondóminta, ugyanazon kritériumok alapján, ugyanazon laboratóriumban történő vizsgálata során is eltérhetnek egymástól. Ha a sperma morfológiai eredménye kóros, ám minden más érték a normális tartományba esik, a férfi termékenysége még normálisnak mondható.

Elfolyósodási idő

Ejakulációkor az ondó sűrű és zselatinos állagú, ami segíti a méhnyakhoz tapadást, az ondó azonban végül elfolyósodik, hogy a spermiumok könnyebben tudjanak úszni.

Mi számít normálisnak? Az ondónak a magömlést követő 20-30 percben folyékonnyá kell válnia.

Mi okozhat abnormális értéket? A késleltetett elfolyósodás a prosztata, az ondóhólyag vagy a Cowper-mirigyek problémájára utalhat.

Késleltetett elfolyósodás esetén az orvos úgynevezett Post-Coital tesztet javasolhat. Ez a termékenységi teszt a nő közösülés utáni méhnyak váladékát vizsgálja. Amennyiben találnak benne normálisan mozogó spermiumokat, a késleltetett elfolyósodás nem számít problémának.

Sperma pH-értéke

A sperma-pH-vizsgálat azt méri, mennyire savas vagy lúgos a sperma. Az ondóhólyag által termelt folyadéknak lúgosabbnak, míg a prosztata által termeltnek savasabbnak kell lennie. Ezek kombinációja kiegyenlíti egymást az ondóban. A túl savas ondó megöli a spermiumokat és akadályozza a megtermékenyítést.

Mi számít normálisnak? Az ondó pH-értékének 7.2 felettinek kell lennie. Mivel jelenleg nincs konszenzus azt illetően, hogy a lúgosabb ondó milyen mértékben befolyásolja a termékenységet, a WHO felső pH-érték határt sem adott meg.

Mi okozhat abnormális értéket? Általában az alacsony pH értékhez egyéb olyan kóros értékek is társulnak, mint például az alacsony spermaszám vagy ondómennyiség. Mindez az ondóvezeték elzáródására vagy hiányára utalhat.

Fehérvérsejt (WBC)

A szervezetben a fertőzések ellen a fehérvérsejtek küzdenek, és az ondó is tartalmaz fehérvérsejteket.

Mi számít normálisnak? Az ondóban talált fehérvérsejtszámnak alacsonyabbnak kell lennie, mint 1 000 000/ml.

Mi okozhat abnormális értéket? A normálisnál magasabb fehérvérsejtszámra leukocytospermia néven utalnak, ami fertőzést jelezhet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a leukocytospermia ellenére nincs aktív fertőzés vagy termékenységi károsodás. Sőt, a tesztelt férfiak 5-20%-ánál tapasztalhatnak magas fehérvérsejtszámot.

Mi a teendő kóros eredmény esetén?

Egy kóros ondóvizsgálati eredmény nem jelenti azt, hogy károsodott a nemzőképesség. Mivel az eredményt számtalan dolog (például betegség, stressz, meleg fürdő, ülésfűtés) is befolyásolhatja, orvosod valószínűleg pár héten belül megismételteti a vizsgálatot. Bátran beszéljen orvosával arról, mire számíthat, illetve arról, mi okozhatta a gyenge eredményeket!

A várható további vizsgálatok a meddőség okának meghatározásához

  • herék vizsgálata
  • hormonvizsgálat
  • immunológiai vizsgálat
  • genetikai vizsgálat
  • biokémiai tesztek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell.com
Lektorálta: Dr. Szabó Ferenc, andrológus, urológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.