A férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A fogamzás kérdése és képessége nem csupán a nők ügye és felelőssége. Noha az emberek többsége gyakorta hajlamos az asszonyok alkalmatlanságának tulajdonítani, ha nem érkezik a baba a párok életében. Sokszor ugyanis a férfiak hibája, betegsége miatt ütközik akadályba a megtermékenyülés, ez viszont alaposan kihat a párkapcsolatra és a férfiak önbecsülésére.

A családalapításra vállalkozó apajelöltnek így alap fontosságú az egészséges sperma, még akkor is, ha legtöbben erre nem fordítanak központi figyelmet, mert természetesnek tekintik, hogy nemzőképesek. A spermakérdés azonban napjainkban fontosabb, mint valaha, épp az egészséges utódok nemzése miatt, csakhogy egy közelmúltban, férfiakon végzett spermiumvizsgálat azt mutatta: az elmúlt négy évtizedben kritikus mértékben csökkent a spermaszám és annak egészséges állománya.

A kutatók a nemzetközi kutatásokban azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké, legalábbis az utód egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig sokkal gyorsabban ketyeg, ha a férfiak egészségtelenül élnek, káros szenvedélyeknek hódolnak, nem fordítanak kellő gondot az étkezésük minőségére, a testmozgásra, sportolásra. Az említett felmérések és kutatások azt is igazolták, hogy a 35 év feletti férfiak spermiumminősége, megtermékenyítő képessége jelentősen romolhat a rossz életminőségük esetén. Mindez pedig növeli a kismamák terhességi komplikációit, szülészeti szövődményeinek kialakulását – tudtuk meg dr. Soltész László belgyógyász, urológus szakorvostól, aki hozzátette: - Nagy tudású amerikai kollégáim véleményével teljesen egyetértek, mely szerint: „Minél előbb, annál jobb, ha gyermekvállalásra vállalkoznak a párok.” Ehhez az is hozzátartozik, hogy némi tudatossággal a férfiaknak is készülniük kell az áldott állapot sikeréhez. Nem arra gondolok, hogy ugrani kell, ha a feleség azt mondja: „Ma peteérésem van, szívem. Kérlek, ne feledd, és gyere haza időben!” Ez az, amitől a legtöbb férfi libidója a nulla alá szökken, és a megfelelési kényszer miatt aligha lesz képes odaadó, önfeledt szerelmeskedésre. Olyan érzése támad, mintha a spermájára akkor és ott, üzletszerűen lenne szükség, ami persze nem így van, de a vágyat mindenesetre megöli.

Olvasson tovább! Mire számíthatok egy spermavizsgálaton?

Mire értette, hogy minél előbb, annál jobb? Manapság épp elodázzák a babavállalást a párok, és a karriert kénytelenek előtérbe helyezni.

Egy 65-70 éves férfi is képes gyermeket nemzeni, de a spermái öregek, rosszabb minőségűek, mint a fiatalabbakéi, akik kiegyensúlyozott, egészséges életet élnek. (Ha úgy élnek!) Számít a férfiak erőnléte, edzettsége, a szervezetük stabilitása, a káros szenvedélyek – dohányzás, alkalmankénti vagy gyakori alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, elhízás – kerülése, s a párjukkal összhangban, tudatosan kell készülniük a fogantatásra. Vagyis a sperma minősége meglehetősen fontos, épp úgy, mint az anya szervezetének állapota, egészsége, életmódja.

A férfiak életkorának előrehaladtával a fokozódó oxidatív stressz eredményeképpen jelentkező mikro tápanyagok, antioxidáns és vitaminhiány, a sejtek öregedése is összefüggésbe hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével, és a kevésbé jó minőségű spermium szerkezetével. A tervezett babavállalás előtt legalább három hónappal tehát nem csupán a kismama szervezetét érdemes „megtisztítani”, és megerősíteni, elkerülni a kevésbé egészséges ételeket, italokat, egyéb élvezeti szereket, a felesleges gyógyszerfogyasztást, a mértéktelen kávé-, koffeinfogyasztást, hanem a férfiakét is.

Milyen tényezők akadályozhatják a sperma minőségét?
  • A túlsúly, az elhízás csökkenti a szexuális aktivitást, és egyben gyengíti a spermium jó minőségét. Napi 20-30 perc séta, nem megterhelő testmozgás, kerékpározás nagyban változtathat ezen a helyzeten. Ezzel felpezsdül a vérkeringés, és fokozódik az endorfintermelés, és a szexuális élet utáni vágy is nőni fog.
  • Az alsóneműk anyagára és fazonjára is nagy gondot kell fordítani. Egy közelmúltban végzett kísérlet kimutatta, hogy a boxer – alsót viselő férfiak termékenyebbek, jobb a spermájuk minősége, herezacskójukat nem szorítja az alsóneműjük. A hagyományos, szoros alsónadrágok, és szövetnadrágok fogságban tartják a herét, s ezzel a spermaképződés is megváltozhat, ami nem törvényszerű.
  • A mértéktelen alkohol-, kávé-, izomnövelő szerek-, táplálék kiegészítők, energiaitalok fogyasztása ugyancsak rosszul hatnak a jó minőségű, és elegendő spermaképződésre. A mértékkel szedett, egészségőrző vitaminokra, ásványi anyagokra ez nem vonatkozik.
  • A túlzott, és tartós stressz, a rossz alvás, a több műszakos munka éveken át történő végzése is felborítja a bioritmust, ami olykor még impotenciát is okozhat, és a termékenyítőképesség elégtelenségét.

Ha ezt pontosan el kellene magyarázni a férfiaknak, a pároknak, miként lehetne még szemléletesebbé tenni a folyamatot?

Ez konkrétabban azt jelenti, hogy a spermaképződés folyamata, amely során a herékben kialakulnak a spermiumok, legalább három hónapig tart, 72 napon át fejlődnek, majd további 30 napon keresztül érnek. Ha a sperma növelése során bármilyen gond adódik, akkor ennyi időt legalább várni kell az újabb a kitűzött cél eredményes legyen. Erre sincs egységes szabály, rendezett folyamat, hiszen mindenkinek másként reagál a szervezete a különféle beavatkozásokra, a spermiumok újratermelődésére.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy a babatervezés hónapjaiban eredményesebb-e a gyakoribb szexuális élet?

Ezt sem lehet egyértelműen megmondani, mindenesetre, nem a gyakoriság a meghatározó ilyen esetekben, hanem a minőség, a mennyiség, és a megfelelő időpont, épp az a nap, amikor a nő peteérése zajlik, de ahogy mondtam, erre nem lehet direkt módon, kötelezően készülni. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy 40-45 éves korig ajánlatos, és érdemes az első gyermeknemzést megvalósítani. azzal együtt, hogy ha nem termékenyül meg a nő, soha nem szabad elhanyagolni, és a férfi hiúságára hagyatkozva, mellőzni a férfiak, az apajelöltek kivizsgálását, ami elsősorban a sperma termékenyítőképességére vonatkozik.

Mi veszélyeztetheti a férfiak termékenyítőképességét, spermium minőségét az életmóddal összefüggő szempontok mellett?

A hormonrendszert felborító, és a nemzőképességet rontó, károsító kemikáliák mindenképpen rosszul hatnak a spermaképződésre, és annak minőségére. Ilyen vegyi anyagokkal, vegyszerekkel, azok származékaikkal számos munkahelyen találkoznak a férfiak, és a nők is. Benne lehet a levegőben az utcán, az üzemekben, egyes szakmák napi kellékében, munkaanyagában, de ott vannak a kemikáliák a lakásokban, a fürdőszobákban, a kerti munkák során. A szájmaszk viselésétől azonban legtöbben sajnos idegenkednek.

Milyen anyagok veszélyeztethetik konkrétabban a spermaminőségét?

Az ólom, ami csövekben, porban, a talajban, régi házakban bújnak meg. A sztirol és az aceton, műanyag edényekben, csomagolóanyagokban, építőanyagokban is előfordulhatnak. A higany sajnos a régi fajta, hagyományos izzókban, olykor még a régről megőrzött lázmérőkben, valamint az amalgámtömésekben a fogakban vannak jelen. A növényvédő szerek, permetezőlevekben, mosatlan zöldségeken, gyümölcsökön, és permetezéskor, a levegőben károsítják a szervezetet.

Ugyancsak óvatosan kell bánni a festék-, és hígító anyagokkal, a hajfestékekkel-, és minden fodrászati szerrel, egyes szakorvosi tevékenységek során is figyelemmel kell lenni a gyógyító saját egészségére. A készen kapható ételekben, konzervekben, gyorséttermi kosztokban, egyéb élelmiszerekben ugyancsak érdemes figyelemmel követni a végtelenül sok tartósító-, és módosító szert.

A vizsgálatok szerint, a rosszabb egészségű férfiaknak kevesebb és rosszabb minőségű spermája van. A legjobb egészségi állapotban lévő férfiak csoportjába tartozók 31 százalékának egy, 14 százalékának pedig kettő, vagy több rendellenességet mutatták ki a kutatók a spermiumok elemzése során. Azoknak, akiknek hormonális, keringési - magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, megélt szív-, vagy agyi infarktus -, kiválasztási, vagy bőrproblémájuk volt a vizsgálat idején, nagyobb eséllyel rendelkeznek nem megfelelő, kellő mennyiségű, és egészséges spermiumokkal.

Ezek a betegségek gyakorta az elhízáshoz, a dohányzáshoz, és az alkohol rendszeres fogyasztásához is kapcsolódhatnak. Fontos azt is tudni, hogy minden hatodik terméketlen férfinél nagy a valószínűsége egy nagyobb, komolyabb, olykor gyógyíthatatlan betegség meglétének. Ezt mindenkor csak a részletes, precíz vizsgálatok deríthetik ki. Elhanyagolni nem érdemes, sőt nem szabad, hiszen az életüket teszik kockára a nemtörődöm, vagy a betegségtől rettegő férfiak. Nemtörődömségükkel gyakorta a családalapítás esélyét is kockára tehetik.

A spermiumok elhelyezkedése

A spermiumok a herében 35 C – fokon képződnek, ennél magasabb hőmérsékleten nem termelődnek, vagy a már meglévők elpusztulnak. Érdekesség, hogy az alacsonyabb hőmérséklet sem kedvez a spermiumképződésnek, viszont a meglévőeket nem pusztítja el. Ebben nagy szerepet játszik a herezacskó összehúzódása, és elernyedése a hideg, illetve a meleg időjárás hatására. A herezacskó ezért izmainak összehúzódása során és az izzadságmirigyeinek köszönhetően termosztáthoz hasonlatos működéssel biztosítja az ideális hőmérsékletet. A herékben, melynek szerkezeti felépítése sajátos, mintegy 250 herecsatorna található, s ezekben történik a spermiumok fejlődése. 72 napig fejlődnek és vándorolnak a csatornák zegzugos részeiben, míg végül a mellékherében megállapodnak, megpihennek egy időre. A herében és a mellékherében a hímivarsejteken kívül, a spermiumok képződését, érését fokozó és szabályozó anyagot tartalmazó váladék található, melynek fontos alkotórésze a tesztoszteron.

Az ondó értékes folyadék, fehéres, szürkés, sárgás, gesztenyére emlékeztető illatú férfi testnedv. Ejakulációkor 2-6 ml lövell ki, benne a férfiak 40-360 millió ivarsejtjével, melyek közül csak egy lesz képes megtermékenyíteni a női petesejtet, ha azok jókor, jó helyen, jó időben találkoznak. Jó tudni, hogy a magömlés előtti váladékban is lehetnek már olyan anyagok, amelyek a megtermékenyítést előidézik, ami a nem kívánt terhesség idején mindenképpen védekezést igényel a férfi részéről, ha a nő nem szed fogamzásgátló gyógyszert, vagy nincs másként felkészülve a védekezésre. A férfiak meddőségét sterilitásnak nevezik a diagnózisban a szakorvosok a részletes kivizsgálást követően. Ez megismételhető.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Dr. Soltész László, belgyógyász, urológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A csontritkulás már a középkorú...

A törékeny csontozatot általában a nőknek tulajdonítják. Egy kutatás viszont rávilágított arra, hogy a középkorú férfiak körében nagyon...

Az igazi férfi nem sír, nem fél, nem...

Kampányok ide, mozgalmak oda, a férfiak egészségtudatossága jóval alulmúlja a nőkét. Mostanában azonban valami megmozdult. A teremtés koronái egyre...

A férfibetegségek kezelésének...

A férfiak nem szeretnek orvoshoz menni, ha valamiért muszáj, akkor is inkább szabadulnának, pedig számtalan egészségügyi probléma érinti őket...

Spermiumszám és a férfiak...

Ejakulációkor átlagosan 3-7 ml sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40-400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége...

Végbéltájon jelentkező panaszok...

A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Kérdések az urológiai rendelésen

Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.