Az apa mint kockázati tényező

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A nők esetében annak a bizonyos biológiai órának a ketyegését (amelyet egyesek hallani is vélnek) nem lehet kétségbe vonni. Egy aktuális tanulmány szerint azonban az apa életkora is döntően befolyásolja a teherbeesés esélyeit, mivel a férfiak termékenysége is csökken, amint elfújják a harmincöt gyertyát szülinapi tortájukon.

A harmincöt év feletti, ám gyermekvállalást tervező nőknek számolniuk kell azzal, hogy az ő esetükben már nehezebb lehet a teherbeesés. A szakértők az ő esetükben hangoztatják, hogy a terhességek között nagyobb arányúak a vetélések, és bizonyos örökletes betegségek is gyakrabban bukkannak fel.

Emellett az apaszerepre vállalkozó férfi életkora is döntően befolyásolhatja a teherbeesés valószínűségét – állapította meg egy francia tanulmány, amely 12 ezer olyan párt vont be vizsgálataiba, akik mesterséges megtermékenyítés útján terveztek gyermekvállalást.

Az Eylau Centre for Assisted Reproduction elnevezésű tudományos kutatóintézet munkatársai – élükön Stéphanie Belloc-val – összesen 21 239 olyan tudományosan megszervezett megtermékenyítés adatait elemezhették, amelyek a peteérés szempontjából a legideálisabb időpontban történtek.

A férfiak nemzőképessége
A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?

Az apák életkora sem mindegy a teherbeesésnél

A kutatók külön elemezték a spermiumok számát, mozgékonyságát és formáját is, s nyilvántartásba vették a teherbeesések sikerességének arányát, valamint a vetélések számát is.

Az adatok elemzése után megállapították, hogy a fiatalabb párok női tagjai az esetek 14,5 százalékában estek teherbe, míg a harmincöt felettiek esetében ez az arány csupán 8,9 százalékot tett ki. A harmincöt feletti párok esetében külön elemezték azokat az eseteket, melyekben a férfi is 35 feletti volt.

„Az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az apák életkora is jelentősen befolyásolta a teherbeesés valószínűségét és a vetélések számát is. A harmincöt felettiek esetében egyértelmű negatív hatást figyelhettünk meg” – mondja Belloc.

A férfi meddőség
Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen. A férfi meddőség okai

Negyven éven túl egyértelmű negatív hatások...

A negyven éven túli apáknál még ennél is drámaibb negatív effektus mutatkozott meg: a teherbeesések csupán tíz százaléka volt sikeres, s minden harmadik vetéléssel végződött. „Eredményeink döntő jelentőségűek minden olyan pár számára, amely tagjai a karrierépítés miatt 35 éves korukon túl tervezik a gyermekvállalást” – mondja Stéphanie Belloc.

Az ő esetükben sokszor csak a lombikbébi-program jelenthet megoldást, ám e módszer esetében sincs száz százalékos garancia a sikeresen végigvitt terhességre, ugyanakkor a vetélések száma ezzel a metódussal csökkenthető – ahogy arról a kutatók az European Society of Human Reproduction and Embriology elnevezésű tudományos társaság soros éves kongresszusán beszámoltak.

(WEBBeteg - K.J., lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.