Hogyan működik a spermabank?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A spermabank olyan intézet, ahol a hímivarsejteket lefagyasztják és fagyasztva tárolják későbbi felhasználás céljából. Spermabankhoz fordulhatunk akkor is, ha az andrológiai vizsgálat a férfi partnernél nem igazol hímivarsejtet. Ekkor a donoroktól kapott spermiumot használhatjuk fel.

Mikor menjünk spermabankba?

Spermium fagyasztás és fagyasztva tárolás indokolt az alábbi esetekben. Rosszindulatú megbetegedés esetén a daganatellenes kezelés (kemoterápia, sugárkezelés) késői szövődménye lehet a spermiumok termelődésének zavara, mely együtt jár a nemzőképesség csökkenésével.

Előfordulhat olyan nagymértékű károsodás a hereszövetben, hogy egyetlen spermiumot sem termel. Ilyen esetben csak úgy jöhet létre terhesség, ha a kezelés megkezdése előtt hímivarsejtet fagyaszt a páciens, és a későbbiekben ezt felhasználják mesterséges megtermékenyítésre. Elsősorban azokat a betegeket érinti ez, akiknek fiatalkori tumoros betegségük van, és a családalapítási terveik még nem lezártak.

Léteznek olyan betegségek, amelyek kezelése csak hosszantartó, krónikus gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A hosszú kezelés mellékhatásaként a nemzőképesség csökkenhet. Ilyenkor még a kezelés megkezdése előtt javasolt a hímivarsejt fagyasztás.

A férfi meddőség okai

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
A férfi meddőségről részletesen

A férfi eredetű meddőségnek az egyik leggyakoribb oka, hogy a spermiumszám alacsony. Ilyenkor a spermabank úgy tud segíteni, hogy a mesterséges megtermékenyítés időpontjában a korábban lefagyasztott mintákat egyszerre felhasználva, dúsítja, ezzel növelve a teherbeesés valószínűségét.

A férfi fogamzásgátlás sajnos ma legbiztosabb módszere az ondóvezeték elkötése, nehezen visszafordítható, végleges megoldás. Az élet mindig produkálhat váratlan élethelyzetet, mikor a férfi megbánja a korábbi véglegesen meddővé tevő beavatkozás elvégeztetését. Ezekre az esetekre, mintegy biztosítékként tároltathatnak a műtét előtt hímivarsejtet.

Vasectomia - az ondóvezeték elkötése

Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.
A vasectomia menete

Bizonyos munkakörök betöltése, foglalkozások végzése esetén a here károsodásának veszélye megnő. Ilyen veszély fenyegetheti például az erős vegyszerrel dolgozó vegyi munkásokat, sugárzó anyag környezetében vagy magas hőmérsékletű térben dolgozók esetében a spermaparaméterek nagyobb eséllyel romolhatnak. Ilyen esetekben is tanácsos a spermabankhoz fordulni.

Spermabankban tárolják a donoroktól származó mintákat is, melyeket mesterséges megtermékenyítéshez használhatnak fel azok a párok, akiknél a férfi ondójában nem található spermium, vagy a férfi partner ondójával végzett beavatkozások ismeretlen okból sikertelenek.

Hogyan történik a fagyasztás?

Speciálisan erre a célra kifejlesztett fagyasztó készülékekkel fagyasztják -196 °C-ra, és cseppfolyós nitrogénben, tartályokban tárolják a mintákat. A minták elméletileg korlátlan ideig tárolhatók így. A kutatások szerint az így tárolt hímivarsejtek genetikai károsodást nem szenvednek.

Hímivarsejt adományozás

Vannak olyan esetek, amikor a terhesség csak egy névtelen közreműködő, ún. donor segítségével érhető el. Azokban az esetekben, amikor a férj spermája különböző okokból kifolyólag nem használható fel mesterséges megtermékenyítésre.

Donornak önkéntesek jelentkezhetnek, szigorú törvényben maghatározott feltételeknek kell eleget tenniük. Számos szűrővizsgálaton esnek át mielőtt eldöntik, hogy bekerülhetnek-e a donorprogramba.

Az orvosi vizsgálatok közül az első természetesen a spermakép vizsgálata. Ezután következik a genetikai, és pszichológiai kivizsgálás. A donor nem hordozhat genetikailag öröklődő betegségeket, és mentálisan is teljesen egészségesnek kell lennie. Ezzel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, melyek az estelegesen átvihető fertőző betegségekre vonatkoznak.

Kiemelten fontos az AIDS szűrés. A donor egy azonosító számot kap, az adatait titkosan kezelik. A spermium donor költségtérítést kap, fizetés nem számolható el másként, hiszen az emberi sejt nem lehet áru.

A donor személye anonim marad. Annak a valószínűségének a lecsökkentése miatt, hogy a donor saját gyermeke és az adományozott spermiumának felhasználásával született „gyermeke” családot alapítson, korlátozzák egy donor hímivarsejtjének felhasználhatóságát.

Egy donortól maximum három gyermek születhet.

A férfiak nemzőképessége

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?

(WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.