Mit kell tudni a spermáról?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka, míg a maradék 95 százalék a spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Pontos összetételét tekintve 3-5 százaléka keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80 százaléka az ondóhólyagban, 10-30 százaléka a prosztatában és 2-5 százaléka a Cowper-féle mirigyekben.

Az ondóhólyagok termelik a spermiumok mozgásához szükséges tápanyagokat, a prosztata váladék pedig sperma oldódásához termel váladékot.

A férfiak nemzőképessége

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg.

Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?

Az ondó vizsgálata

Az ondó vizsgálatánál nemzetközi standard alapján lehet véleményt mondani.

A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával.

A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet által normálisnak tekintett vizsgálati értékek a következők:

 • Vasectomia - az ondóvezeték elkötése

  Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.

  A vasectomia menete
  sperma térfogat: minimum 2 ml
 • spermium koncentráció: minimum 20 millió/ml
 • teljes spermiumszám: minimum 40 millió/minta
 • motilitási mutató: minimum 50% mozgó
 • morfológiai mutató: minimum 14% normális
 • a sperma vizsgálatnál nézzük a fehérvérsejtszámot (1 mill/ml alatti normális) is (emelkedése gyulladásra utal), ilyen esetekben további vizsgálatok javasoltak

Az andrológiai lelet

Az andrológiai lelet értelmezése nem könnyű, hiszen a különböző elváltozásokat latin kifejezésekben adják meg, íme a lehetséges elváltozások magyarázata:

 • oligozoospermia: csökkent hímivarsejtszám
 • oligozoospermia maximalis: súlyosan csökkent hímivarsejtszám
 • azoospermia: nem található hímivarsejt az ondóban
 • asthenozoospermia: csökkent mozgású spermiumok
 • teratozoospermia: károsodott alakú spermium
 • necrozoospermia: nem életképes spermiumok
 • OATS oligo-astheno-teratozoospermia: csökkent mozgás, szám és rossz alak

A férfi meddőség okai

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

Hazánkban a meddő párok esetében kb. 33%-uknál a férfi, 33%-ban a nő, 33%-ban mindkét fél olyan elváltozásban szenved, mely nehezíti a fogamzást.

A spermiumok elváltozásaival, illetve a férfi meddőséggel az urológia egyik ága, az andrológia foglalkozik.

Sajnos haznákban nagyon kevés andrológus szakember dolgozik, viszont a nagyobb urológiai osztályokon lehet andrológiai szakrendelést találni, illetve több magánrendelés is működik ezen problémák kezelése céljából.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Szabó Ferenc, andrológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A sperma minősége és a testsúly...

Az elhízott férfiaknak gyengébb minőségű spermáik vannak, ami azzal magyarázható, hogy a herék körüli zsírpárnák felmelegítik, illetve...

Herefüggelék-csavarodás

Gyermekkorban az akut heretáji panaszok leggyakoribb oka a herecsavarodás, herefüggelék-csavarodás (torsio appendices testis, appendix testis torsio) és...

Figyeljen rá, hol hordja a...

Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a...

Az intelligens férfiaknak jobbak a...

Egy új angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek. A tanulmány, mely az Intelligence...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.