Terhesség - Panaszok cikkek

Terhesség - Panaszok cikkek

Fertőzések a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2019-10-25 13:03

Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

A terhesség alatt kisebb mértékű vérnyomásváltozás tekinthető normálisnak

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2019-09-27 20:35

Nem csupán a jó pap, de a jó orvos is holtig tanul. A nőgyógyászok például ma is olyan könyvekből tanulnak, amelyek körülbelül negyven évvel korábbi adatokon alapulnak. Ezt állítják az Oxfordi Egyetem kutatói, akik finomították mindazt, amit a terhesség alatti vérnyomásváltozás által okozott veszélyekről eddig tudtunk.

Szülés utáni bélgázképződés - Normális?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
2019-03-12 17:05

A szülés utáni bélgázképződés gyakori, és általában magától megszűnik, de a kismedencei károsodás vagy egyéb háttérben meghúzódó egészségügyi állapot jele is lehet. Az alábbi cikkben a szülés utáni gázképződés és a puffadás okait vizsgáljuk. Arról is írunk, mikor kell orvoshoz fordulni és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

A terhességi alacsony vérnyomás okai és kezelése

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
2019-02-19 14:36

A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség. A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében.

A terhesség kevésbé ismert kellemetlen velejárói

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2019-01-02 19:03

Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét a terhesség egyik első kellemetlen tünete. Ám mondták Önnek valaha is, hogy azt akár egy egyszerű fogmosás is okozhatja? A várandósságnak egy sor kevésbé ismert jele és velejárója is van, melyeket most megpróbáltunk összeszedni.

A depressziós kismamák korábban szülnek

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2018-10-31 18:40

Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

Alacsony trombocitaszám terhesség alatt - Mit jelent?

Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus főorvos
2018-04-28 14:47

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

A terhesség legkellemetlenebb mellékhatásai

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
2018-02-26 20:09

A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon esik szó. Pedig sokat segíthet a kismamáknak, ha tudják, nem csak ők szenvednek a kínos tünetektől.

Vérzés a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2018-02-24 11:25

A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést vagy barnás pecsételést.

A Leiden-mutáció HELLP-szindrómához is vezethet

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
2017-11-05 19:26

A HELLP-szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden-mutációját állapították meg. A problémáról Prof. Blaskó György véralvadási specialistát kérdeztük.