• Hüvelyi fertőzések terhesség esetén

    WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

    A terhességi hormonhatásoknak – emelkedő hormonszinteknek – köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a leggyakoribb tünetek? Megelőzhető-e a kialakulásuk? Hogyan kezelhetőek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a terhesség alatt kialakuló hüvelyfertőzésekről.

    Terhesség alatt a szervezetben számos változás történik, egyik ilyen – a nem mindig kellemes – bővebb hüvelyi váladék. Ha a váladék tiszta vagy fehér és szagtalan, úgy ezt a megváltozott hormonhatás okozza, és ez egészséges hüvelyi miliőre utal. Időnként azonban a bő folyás fertőzésre utalhat, amely a hüvelyben lévő baktériumok természetes egyensúlyának felborulása miatt alakul ki. Négy főbb hüvelyi fertőzésről szükséges beszélni, amely hatással lehet a kismamára:

    1. Bakteriális vaginózis (a hüvelygyulladások – vaginitis – vezető oka)
    2. Gombafertőzés
    3. B csoportú Streptococcus
    4. Trichomoniasis

    A fertőzések kezelése amilyen gyorsan felismert, olyan gyorsan meg is történik. A kihívás azt eldönteni: van-e infekció vagy nincs.

    1. Bakteriális vaginózis (BV)

    A bakteriális vaginózis évente több mint 3 millió nőt érint, az STD (Sexually Trasmitted Diseases) ambulanciákon megjelenők körülbelül 60 százalékánál megtálalható. A várandós nők között is ez az egyik legáltalánosabb genitális fertőzés, az esetek kb. 12-22 százalékánál fordul elő (minden 5. terhesnél). Megjelenése a hüvelyi kórokozók „túlszaporodásakor” történik meg, melyért a megváltozott hormonhatást okolhatjuk. Kezelés nélkül koraszülést vagy akár alacsony születési súlyt is eredményezhet. A diagnózis kimondása szimpla nőgyógyászati vizsgálaton, és a hüvelyváladék mikroszkópikus vagy tenyésztéses vizsgálatán alapszik.

    Tünetek:

    • híg szürkésfehér – kellemetlen szagú – fluor
    • pisilés közbeni fájdalom
    • hüvelyi viszketés

    A bakteriális vaginózis kezelése terhesség esetén

    Milyen gyógyszereket nem szabad szedni a várandósság idején?

    A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények elsődleges feladata, hogy diagnosztizált betegségeket, rosszulléteket kezeljen, gyógyítson. Azonban nem mindegy, hogy ezeket a készítményeket mikor és hogyan alkalmazzuk, hiszen akár ellenkező hatást is elérhetünk vele.

    Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

    A Centers for Disease Control (CDC) különböző kezelési sémákat javasol nem terhes, valamint terhes állapotban. A gyógyszerek adagolását mindig egyénre szabottan a kezelőorvos határozza meg.

    A bakteriális vaginózis időnként spontán gyógyul. Az első trimeszterben érdemes erre várva inkább hüvelyi pH-t csökkentő terápiát alkalmazni, és csak már a második trimeszterben használni gyógyszereket:

    • Lokális kezelés metronidazole hüvelykúppal (ellenjavallat esetén clindamycin 2% hüvelykrém is használható).
    • Magas kockázat (pl. többszöri kiújulás, koraszülés tünetei vagy veszélye) esetén orális metronidazole napi 3x250 mg egy héten át.  A lokális (hüvelyi) kezelés nem csökkenti a tanulmányok szerint a súlyos szövődmények (pl. koraszülés) előfordulását ezen esetekben (ellenjavallat esetén clindamycin 2x300 mg orálisan, 7 napig).

    Hogyan előzhető meg a bakteriális vaginózis kialakulása?

    • Ne üldögéljünk vizes fürdőköpenyben vagy nedves alsóneműben!
    • Mindig vegyünk tiszta alsóneműt úszás vagy edzés után!
    • Viseljünk kényelmes, szellőző pamut alsóruházatot!
    • Kerüljük a szűk bugyi használatát, amely melegágya a bakteriális fertőzéseknek!
    • Mosakodás után fontos a törülközés irányának megfelelő megválasztása: a hüvelynyílástól a végbél felé!
    • Kerüljük a fürdőolajok használatát!

    Hirdetés

    2. Gombás fertőzés

    Az égető, viszkető érzéssel járó fertőzést az esetek nagy részében a Candida gomba elszaporodása okozza, amely a hüvelyben betegség nélkül is megtalálható. A terhesség alatt növekvő ösztrogén és progeszteron szintek kedvező feltételeket teremtenek a gombás fertőzés kialakulásának, de egyéb tényezők (pl. antibiotikum kúra, szexuális együttlét) is megzavarhatják a hüvely pH értékét. A diagnózis felállítása szimpla nőgyógyászati vizsgálat során történik.

    Tünetek:

    • hüvelyi fájdalom és viszketés; időnként sebes nyálkahártya felület
    • duzzadt, vörös hüvelyfal és nagyajkak, kisajkak
    • sűrű – időnként túrószerű - sárgás-fehér fluor
    • fájdalmas szex
    • csípő érzés vizeléskor

    A gombás fertőzés kezelése és veszélyei terhesség idején

    A gombás fertőzések általános kezelése hüvelykúppal, szükség esetén szájon át szedhető készítménnyel történik. A Candida fertőzésnek általában semmiféle veszélye nincs (sem az anyára, sem a magzatra nézve) terhesség esetén, azonban súlyos immunhiányos állapotban (pl. HIV fertőzésben) a gombafertőzés súlyos gastrointesztinális fertőzést okozhat, és akár a vérkeringésbe is bejuthat, ilyen esetben nagyon súlyos következményekkel járó állapotot létrehozva.

    Hogyan előzhető meg a gombás fertőzések kialakulása?

    • Viseljen jól szellőző, pamut alsóneműt!
    • Aludjon alsónemű nélkül!
    • Maradjon kellően hidratált, igyon minimum 2, de inkább 3 liter folyadékot egy nap!
    • Egyen komplex szénhidrátokat, kerülje a finomított cukrot!
    • Fogyasszon sok joghurtot!

    3. B csoportú Streptococcus (GBS)

    Az összes egészséges nő kb. 20-25 százalékának van GBS-e, általában a bélrendszerben, végbélben vagy a hüvelyben. Ennek szűrése a terhesség 35-37. hetében automatikusan megtörténik.

    Tünetek

    A GBS a vizeletelválasztó rendszerben okozhat fertőzést, de általában semmiféle panaszt nem szokott okozni. A vizelet fertőzés jeleként fájdalmas, égő pisilés, zavaros vizelet és sürgető vizelési inger jelentkezhet.

    A B csoportú Streptococcus kezelése terhesség esetén

    A GBS pozitív kismamák – megfelelő időközönként – antibiotikus terápiát kapnak a szülés alatt, így elkerülve az újszülött fertőzését.

    Hogyan előzhető meg a B csoportú Streptococcus kialakulása?

    Sajnos nincs ismert módszer a megelőzésre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    4. Trichomoniazis

    A Trichomonas az egyik legáltalánosabb és legjobban kezelhető STD, a CDC adatai szerint évente kb. 7.5 millió új fertőzési eset történik. A Trichomonas vaginalis parazita a hüvelyben normál esetben is megtalálható.

    Tünetek

    • zöldes-sárgás, habos, kellemetlen szagú fluor
    • viszketés, égő érzés és irritáció szex közben

    A Trichomoniazis kezelése

    A Trichomoniazis lokális és szájon át szedett antibiotikummal (általában metronidazole) kezelhető.

    Hogyan előzhető meg a Trichomoniazis kialakulása?

    Használjon óvszert!

    (WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász)

    Legutóbb frissült: 2018.02.11 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség és szív

    Cukorbetegség és szív

    WEBBeteg

    Minden cukorbetegnél fennáll a szívbetegség előfordulásának lehetősége.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    A vetélés

    A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.