Kismamáknak járó jövedelempótlék: mire figyeljünk?

Szerző: WEBBeteg - T. A. , újságíró

Április elején januárig visszamenőlegesen, egy összegben, a márciusi ellátással együtt kapják meg a jövedelempótlékot mindazok a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülő kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kell elküldeni a folyósító szervhez.

A 2012. január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette azokat a kismamákat is, akik terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülnek. Akinek a jövedelme nem érte el a bruttó 202 ezer forintot, kevesebb összeget kap kézhez. A kormány ezért jövedelempótlékkal kompenzálja a kiesést. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás összegek is nőnek majd - ígéri a kormány.

Kinek jár a pótlék?

Csak akkor jogosult rá a kismama, ha 2011. évre vonatkozóan ténylegesen igénybe vette az adójóváírást, függetlenül attól, hogy havonta vagy egy összegben érvényesítette azt. Fontos információ, hogy csak az a szülő részesülhet jövedelempótlékban, aki 2011. december 31-én és 2012. január elsején is - ugyanazon ellátásban - terhességi gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült.

A jövedelempótlék összege függ a folyósított ellátás összegétől és a családi kedvezménytől is.

Akinek a jövedelempótlék első folyósítását megelőzően időközben lejárt valamelyik ellátásra való jogosultsága, azok részére is április elején kiutalásra kerül az összeg.

Akinek nem jár semmi

Nem igényelhet jövedelempótlékot, aki három vagy annál több eltartott után jogosult családi kedvezményre, és legalább egy eltartott után érvényesíti is a kedvezményt. Ennek összege nem érheti el idén a 206 250 forintot. A családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult, aki gyermeke után családi pótlékot kap.

Letölthető nyilatkozat

Hasznos információk a kitöltéshez

Az I. blokk 2. pontjában csak abban az esetben jelölheti meg az igen választ, ha a családi kedvezményt 2012-ben ténylegesen Ön veszi igénybe. Az 5. pontot úgy kell kitöltenie, hogy annyi kedvezményezett eltartottat jelöljön meg, ahány után ténylegesen igénybe veszi a családi kedvezményt. A 6. pontban valamennyi eltartott nevét, adóazonosító jelét és TAJ számát jelölje meg. Változás bejelentése során az egész I. blokkot ki kell tölteni.

A jövedelempótlékot írásban lehet kérni, a szükséges nyilatkozat benyújtásával. Azoknak az kismamáknak, akinek az egészségbiztosítási pénztárak folyósítják az ellátást, már postázták a nyilatkozatot. Azok pedig, akiknek a munkáltatónál lévő társadalombiztosítási kifizetőhely utalja a pénzt - és még a foglalkoztatója nem értesítette a jövedelempótlék érvényesítésének lehetőségéről -, a munkáltatótól kérhetnek felvilágosítást.

A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig két példányban kitöltve kell visszaküldeni a folyósító szerveknek. Ezt követően ugyanis csak a benyújtást követő hónap első napjától tudják megállapítani az ellátást.

Az OEP hivatalos oldalán, a letölthető nyomtatványok között is megtalálható a nyilatkozat.

Figyelni kell a kitöltésre!

Többen sajnos hiányosan vagy hibásan küldték vissza a nyilatkozatokat. Tipikus hiba, hogy ellentmondás van a korábban benyújtott, idei évre vonatkozó családi kedvezmény igénybevételéről szóló nyilatkozat és a jövedelempótlék igénylésére vonatkozó nyilatkozat között, nem egyeznek meg például abban, hogy hány eltartott után veszik igénybe a családi kedvezményt. Ennek korrigálása kitisztázása, a hiánypótlási eljárások lefolytatása időt vesz igénybe, és addig, amíg az igénylő nem nyilatkozik arról, hogy melyik nyilatkozatban foglaltak tükrözik a valóságot, nem tudják elbírálni a kérelmet, nem tudják folyósítani a jövedelempótlékot.

(WEBBeteg - T. A., újságíró)

Módosítva: 2012.03.09 12:21, Megjelenés: 2012.03.09 12:21
Címkék: Kismama, Gyed
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Hogyan ne táplálkozzon egy kismama?...

Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne...

Mennyit igyanak a kismamák?

A várandósság és a szoptatás ideje alatt megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni. A folyadékpótlás szempontjából is megkülönböztetett...

8 étkezési szabály kismamáknak

A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.