Terhesség - Egészségmegőrzés cikkek

Terhesség - Egészségmegőrzés cikkek

Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbaj?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-05-27 13:33

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
2022-05-02 13:03

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és után is nagyon fontos szerepe van, hiszen a baba ilyenkor is érzi és igényli a felé irányuló gondoskodást, szeretetet.

Terhesség során jelentkező aranyér

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-22 05:03

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-20 03:03

Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így a többes terhesség komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.

Várandósság és optimális súlynövekedés

Endocare Endokrinológiai Centrum - Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus
2022-04-12 18:33

A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
2022-04-04 16:57

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő csecsemőt érinti, a halál okát a kórtörténet nem magyarázza és azt patológiai vizsgálattal sem sikerül kideríteni. Többnyire alvás közben következik be, amiatt bölcsőhalálnak is nevezik.

Császármetszés után segít a gyógytorna

WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász
2022-03-21 16:03

Ki ne szeretne császármetszés után minél hamarabb túl lenni a fájdalmakon, erőtlenségen, testi korlátozottságon? Kevéssé ismert, hogy az anya maga is segítheti a gyorsabb felépülését.

Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-03-15 11:36

Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

Lelkileg is készüljünk a baba érkezésére

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2022-03-12 04:03

Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.

Magzati alkohol szindróma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2022-03-09 17:03

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.