Terhesség és aszpirin

Medipress
megjelent:

A terhesség alatti kis mennyiségű aszpirin adagolása segíthet megelőzni a magas vérnyomásból adódó komplikációkat, állítja az angliai és walesi Általános Orvosi Szolgáltatások Fizetési Tanácsa által összeállított szakértői útmutató.

A Független Brit Szakmai Intézet (NICE) szerint a magas vérnyomás szövődményeinek kitett várandós anyáknak a 12. héttől van szükségük aszpirinre (acetilszalicilsav), egészen a szülésig.

A statisztikák szerint az első gyermeküket váró anyák 5 százalékánál alakul ki ez a veszélyes állapot, a szülésznők szerint pedig egyre bővülhet a betegek köre, mivel sok nő halogatja későbbi életkorig a gyermekvállalást, ráadásul rengeteg a túlsúlyos is köztük. Ez a két legfőbb faktora a terhességi magas vérnyomás kialakulásának. A terhességi magas vérnyomás vezethet koraszüléshez, halvaszüléshez, vagy a babák súlya elmaradhat az átlagostól.

Az alacsony dózisú aszpirint (75 mg) nem adják rutinszerűen a terhes nőknek, a NICE pedig reméli, hogy a tanács hatására következetes eljárásokat vezetnek majd be országszerte.

Fergus Macbeth, a NICE klinikai gyakorlati központjának igazgatója így nyilatkozott: “A hipertenzió, vagy magas vérnyomás meglehetősen gyakori, a terhesség során bármikor kialakulhat. Ha nem kezelik megfelelően, az súlyos következményekkel járhat. Ezért olyan fontos, hogy a kismamák, vagy akik gyermeket terveznek, esetleg már szerepel hasonló a kórelőzményükben, vagy a kockázati csoportba tartoznak, azok gondos és körültekintő gondozásban részesüljenek a problémák megelőzése végett.”

Nem minden gyógyszer szedhető, az aszpirin igen

Dr. Margaret Macdonald, az Action on Pre-eclampsia nevű alapítvány elnöke elmondta: “A várandós anyák nem szívesen szednek be semmilyen gyógyszert. Ez az útmutató biztosítja őket arról, hogy az aszpirin szükség esetén jól beválik a magas vérnyomás ellen, továbbá elősegíti, hogy a háziorvosok, tanácsadók és szülésznők mindenhol alkalmazzák ezt a gyakorlatot.

”Az útmutató figyelmeztet arra, hogy a nők ne kapjanak terhesség alatt ACE-inhibitorokat és angiotenzin-blokkolót, mert ezek növelik a veleszületett rendellenességek kialakulásának kockázatát. Arra is felhívja a leendő anyák figyelmét, hogy a csökkenett sófogyasztás nem előzi meg a terhességi magas vérnyomást.

A magas vérnyomásban vagy pre-eklampsziában szenvedő nőknek kórházi megfigyelésre és kezelésre van szükségük a NICE szerint. Néhány esetben a terhesség korábbi befejezése is szóba kerül. A szakemberek szerint még mindig nem áll rendelkezésre szűrővizsgálat, kezelés vagy gyógymód a pre-eklampsziára.

Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek
A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe! Mit szabad és mit nem? Gyógyszerszedés terhesség idején

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.