Preeclampsia téma

Súlyos terhességi szövődmények a COVID-19 miatt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-10-18 14:39
A koronavírus okozta járvány alatt riasztóan megszaporodtak a terhességi komplikációk szerte a világon – aminek pontos okát még ma is keresik a kutatók. A halva születés nagyon kis mértékben emelkedett, ám a terhességi preeklampszia nevű szövődmény ijesztő mértékben gyakoribbá vált a fertőzöttek körében.

Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - 2022-02-25 13:03
A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magasvérnyomás-betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia (toxaemia), toxicosis, illetve terhességi mérgezés néven is.

Magas vérnyomás és terhesség

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-01-10 15:06
A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.
A terhességi magas vérnyomás világszerte komoly problémát jelent, legveszélyesebb formája, a preeclampsia évente mintegy 3 ezer várandós nőnél alakul ki Magyarországon– mondja Dr. Rigó János, az idén első alkalommal megrendezendő Preeclampsia Világnapja alkalmából.

Babavárás magas vérnyomással

Nőgyógyászati központ - 2015-07-16 07:38
A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Időben beállított, megfelelő gyógyszeres kezelés, és a várandósság alatt alkalmazott helyes életvitel mellett azonban a kismama és a baba egészségi állapota is jelentősen javítható, a szövődmények kialakulása részben megelőzhető, illetve kialakulásuk ideje és súlyossága befolyásolható.
Az anyagcserével összefüggő 45 különböző vegyületet találtak, amelyek szintje más volt azoknál, akiknél később kialakult a preeklampszia elnevezésű állapot, így a kutatók szerint egy teszt alapjául szolgálhat ezek mérése.

A meddőségi kezelés terhességi toxémiához vezethet

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2009-01-15 10:46
Az ismétlődő vetélés és a meddőség hormonális kezelése növeli a preeclampsia (más néven toxémia) kockázatát a terhes nők körében - állapította meg egy norvég tanulmány. Több, mint 20000 először szülő nő vett részt a tanulmányban.

Terhesség elhalása a hetedik hónapban

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-10-26 22:50
jó napot kívánok! 7.hónapban jártam amikor közölték velem hogy meghalt a fiam.Nagyon nehéz elfogadni ezta dolgot, mert mint kiderült orvosi műhiba történt.Eddig nem akartam ügyvédhez fordoulni, de ahogy telnek a napok úgy érzem meg kell tennem, ho