Röntgen terhesség alatt - Biztonságos?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Gyakori kérdés, hogy vajon biztonságos-e a röntgen terhesség alatt. Talán meglepő, de a várandósság alatt elvégzett röntgenvizsgálat általában biztonságosnak tekinthető. A legtöbb esetben a terhességi röntgenvizsgálat előnyei meghaladják annak lehetséges kockázatát.

Amennyiben hasi röntgenvizsgálaton vesz részt terhesség alatt, a fejlődő baba sugárzásnak van kitéve. Ha a sugárzás változásokat okoz a baba gyorsan fejlődő sejtjeiben, előfordulhat, hogy egy kicsivel nő a kockázata a születési rendellenességeknek vagy az olyan betegségeknek, mint a leukémia az élet későbbi szakaszán. Általában azonban a terhesség alatti röntgen nem ilyen veszélyes, hiszen a legtöbb röntgenvizsgálat a karokra, lábakra, fejre, fogra vagy mellkasra irányul, így nem teszi ki közvetlen sugárzásnak a szaporodási szerveket vagy a babát. ólmozott kötény és gallér viseletével pedig megóvhatja magát és gyermekét a szórt sugárzástól.

Ha röntgenvizsgálatra van szüksége, feltétlenül közölje az orvossal, hogy terhes, vagy fennáll annak lehetősége. Ilyenkor, ha lehetséges, legtöbbször ultrahangos vizsgálatot végeznek röntgenezés helyett.

Ha gyermekének van szüksége röntgenvizsgálatra, és Ön várandós, ne fogja őt, ha fennáll a terhesség lehetősége. Kérjen meg erre más személyt maga helyett.

Ha azelőtt volt röntgenvizsgálata, hogy tudott volna a terhességéről, ne essen pánikba! Ne feledje, a kockázat nagyon kicsi! Azonban ha más kezelés feltétele a sugárzás, a kockázat nagyobb jelentőséggel bírhat. Ossza meg ez irányú aggodalmát orvosával!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:mayoclinic; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.