Radiológiai vizsgálatok várandósság idején

szerző: Dr. Németh Ildikó, radiológus - Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

A várandós időszakban is előfordul, hogy radiológiai vizsgálatra van szüksége a kismamának. Minden betegségnek, elváltozásnak megvan a maga adekvát diagnosztikai módszere, ezért a vizsgálatok megválasztását minden esetben bízzuk a radiológus szakorvosra. A különböző képalkotó vizsgálatok megalapozott indokkal, szakorvosi javaslatra történjenek.

Mit kell tudnunk a különböző radiológiai vizsgálatokról várandósság idején?

A napjainkban általánosan használt ultrahang vizsgálat a modern orvostudomány egyik korszerű, nem invazív képalkotó eljárása, mely mai tudásunk szerint sem anyai, sem magzati ártalmat nem okoz. A fennálló terhesség bizonyítására leghamarabb a havi menstruáció kimaradását követő második héten kerül sor. A rendszeres képalkotó vizsgálatok során nyomon követhető a magzat fejlődése, érettsége, méretének változása, neme, méhen belüli elhelyezkedése és esetleges fejlődési rendellenessége, valamint az anya egészségét veszélyeztető állapotok is felimerésre kerülhetnek. A vizsgálat fájdalmatlan, ismételhető.

Valamennyi hagyományos radiológiai vizsgálat ionizáló hatású röntgensugárzás alkalmazására épül. A modern digitális röntgen készülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett a szervezet elhanyagolható röntgensugárzásnak van kitéve. A hölgyek mindenképpen tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Ezért terhességben a magzatkárosodás veszélye miatt a röntgenvizsgálatok kerülendők. Fogamzó korú nők vizsgálatánál is nagy körültekintésre van szükség. A vizsgálatokat célszerű a menstruáció 1. napjától számított 10. napig elvégezni. A sugárvédelmet ólomkötény, gonádvédő, pajzsmirigy védőgallér biztosítja.

A CT (komputertomográf) is röntgensugárral dolgozik, de részletes szeletekben, nagy felbontású képeken ábrázolja a vizsgált területet. Terhességben a magzatkárosodás veszélye miatt bizonyos sürgősségi esetektől eltekintve nem alkalmazzuk.

MR vizsgálat esetén a terhesség alapvetően nem kontraindikáció, mivel a jelenlegi tudományos adatok alapján nincsen kimutatott káros hatása az elektromos mágneses térnek a magzatra (3 tesla térerőig). Ettől függetlenül, figyelembe véve a szakmai ajánlásokat, a várandós női beteg MR vizsgálata kerülendő a terhesség első trimeszterében. Indokolt esetben, a II.- III. trimeszter idején az ionizációs sugárzással járó vizsgálatok helyett kell alkalmazni. Gadolinium alapú kontrasztanyag a terhességben kerülendő, ezért natív MR vizsgálat elvégzése ajánlott. Terhes nők sürgősségi képalkotó vizsgálatánál a helyesen megválasztott protokoll során, a legkevésbé ártalmas, de megfelelően informatív vizsgálómódszer választása javasolt, amellyel a diagnózis a legrövidebb idő alatt felállítható. A vizsgálati algoritmusok felállításánál mindig az ALARA elv alapján a kockázat és várható haszon mérlegelése az elsődleges szempont.

Tovább A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok

Melyek azok a képalkotó vizsgálatok, amelyek nem jelentenek semmilyen veszélyt a kismamára és a babára?

Az ultrahang a különböző szöveti felszínekről való eltérő visszaverődésen alapszik. Nem csak magzati vizsgálatokra alkalmas veszélytelen képalkotó módszer. Alkalmazási köre kiterjed a hasi szervek, szív, arteriák, vénák, emlő, pajzsmirigy, lágyrészek, izmok, ízületek képalkotására is. Egyes problémák kimutatásában sokszor egy MR vizsgálatnál is többet érhet mivel pl. az ízületeket mozgás közben ábrázolja. Az ultrahang vizsgálat hatékonysága a vizsgálatot végző szakember felkészültségétől és az ultrahang készülék minőségétől függ. Hagyományos 2D technika során egy általunk kiválasztott síkban történik meg a képalkotás. 3D-s ultrahang vizsgálatnál sorozatfelvételek készülnek melyeket a gépben lévő számítógép térbeli képpé alakít. Speciális, kiegészítő 4D-s diagnosztikai eljárás során, a 4. dimenzió az idő, ezáltal a 3D-s kép mozgásban "moziszerűen" követhető.

A rendszeres UH vizsgálatok sem jelentenek veszélyt ebben az időszakban?

Az ultrahang a legtöbbet alkalmazott veszélytelen képalkotó diagnosztikai eljárás várandós kismamák vizsgálatához. Mai tudásunk szerint semmilyen káros hatással nincsen sem az anya, sem a baba szervezetére. Szűrési időpontokban és panasz esetén ajánlott alkalmazni. A szűrési időpontokon felüli hosszabb videók készítése (babamozi) nem ajánlott.

Melyek azok a képalkotó vizsgálatok, amelyek nem járnak sugárterheléssel?

Az ultrahang vizsgálat és az MR vizsgálat. Az ultrahang a modern orvostudomány egyik korszerű, nem invazív képalkotó eljárása, mely mai tudásunk szerint sem anyai, sem magzati ártalmat nem okoz. Az MR mágneses energiával dolgozik. Mágneses térben, rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. MR-el elsősorban a lágyrészek vizsgálhatók. A vizsgálat fájdalommentes, veszélytelen, mellékhatása nem ismert. Terhességben a 2. trimeszter után alkalmazható. Gadolinium alapú kontrasztanyag terhességben kerülendő. Natív vizsgálat javasolt.

A rendszeres UH vizsgálatok sem jelentenek veszélyt ebben az időszakban?

Mai tudásunk szerint az ultrahang veszélytelen, széles körben alkalmazható diagnosztikai képalkotó eljárás. Indikáció esetén, szűrési időpontokban és panasz fellépése esetén bátran használhatjuk.

Betegség vagy baleset esetén hogy lehet körültekintően elvégezni a vizsgálatokat?

Alapvizsgálatként ultrahang végzése javasolt. Hasi panaszok esetén, első választandó módszer az ultrahang vizsgálat. Kisebb traumás sérülések, ízületi panaszok megítéléséhez is alkalmazható. Lábdagadás esetén mélyvénás thrombosis kizárásához is ultrahang vizsgálat ajánlott. Alapvetően javasolható, hogy a terhesség első 12 hetében óvakodni kell a röntgensugárzástól. Későbbi terhességi korban, a röntgen vizsgálatok közül leginkább a CT és a terápiás röntgenbesugárzás kerülendő. A nagy energiájú elektromágneses sugárzás mint például a röntgensugárzás képes ionizálni az eltalált atomot, molekulát.

A káros hatás dózisfüggő. A DNS molekula károsodása aktív, osztódó sejtekre nézve veszélyesebb. A modern digitális röntgenberendezések sokkal kisebb sugárdózissal képesek jobb minőségű képek előállítására. Például egy kéz röntgen felvétel 0.001 mSv, egy mellkas röntgen átvilágítás 0.02 mSv sugárterheléssel jár. Kivételes esetekben, megfelelő klinikai indikáció, körültekintő vizsgálati protokoll, és a sugárvédelmi szabályok szigorú betartása mellett elvégezhető.

Tervezhetőek-e bizonyos vizsgálatok?

A családtervezés időszakában, még a tervezett fogamzás előtt, érdemes az esedékes szűrővizsgálatokon részt venni. Tüdőszűrés, deréktáji fájdalom, medence-csípőízületet érintő kórképek kivizsgálása, szükség esetén mammográfia a sugárvédelmi szabályok betartásával elvégezhető. A hasi állapot felméréséhez ultrahang vizsgálat javasolt. Ideális esetben, a leendő kismama már a családtervezés ideje alatt, még a teherbeesés előtt, gondos fogorvosi szűrővizsgálaton és kezelésen esik át. Fogászati röntgen terhesség alatt nem ajánlott. A gyermekvállalás előtti időszakban és várandósság alatt, igyekezzünk elkerülni a röntgenfelvétel készítését. Kizárólag indokolt és halaszthatatlan sürgős esetekben, szakorvosi javaslatra történhet röntgenfelvétel, kizárólag ólomköpeny védelmében.

Miért fontos, hogy radiológiai vizsgálat előtt jelezzük, ha fennáll a terhesség lehetősége?

A hölgyek mindenképpen tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége. Terhességben a röntgenvizsgálatok a röntgensugarak esetleges magzatkárosító hatása miatt kerülendők.

A medence területét elkerülő vizsgálatokat meg tudják oldani?

Végtagtörésnél, sürgősségi fogászati beavatkozásnál, szövődményes mellkasi kórképek esetén a célzott röntgen vizsgálat megfelelő sugárvédelemben, ólomkötény, gonádvédő, pajzsmirigyvédő, védőszemüveg használata mellett történik. A célzott, diagnosztikus röntgenvizsgálat sugárdózisa megfelelő sugárvédelem mellett, sem az édesanyára, sem a babára nem jelent veszélyt. Minden esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost a terhesség fennállásáról.

Hosszabb repülőút is sugárterheléssel jár, hogyan tervezzünk utat terhesség alatt, milyen mértékű a tengerentúli utazás sugárterhelése egy röntgen vizsgálathoz képest?

A repülőgépen utazók a világűrből érkező kozmikus sugárzásnak vannak kitéve. Kevéssé ismert, hogy egy utast a London New York közötti repülőút alatt körülbelül annyi sugárzás éri, mint egy mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával. A sugárzás legnagyobb része a napból származik. Esetleges napkitörések alkalmával ez az érték emelkedhet. Mivel a sugárzás 2000 méterenként csaknem megduplázódik és a hosszú, interkontinentális járatok nagy magasságban repülnek, rendszeres utazás esetén válasszon olyan járatot, amely alacsonyabb földrajzi szélességen repül.

Röntgen vagy CT vizsgálatot követően mennyi idővel vállalhatok terhességet?

Terhességet a következő menstruációt követően lehet vállalni.

Nem tudtam, hogy terhes vagyok, előző héten végtagi röntgen vizsgálaton estem át, kell-e aggódnom?

Nem kell aggódni! A megfelelő sugárvédelemben történt röntgen vizsgálat sugárdózisa a napjainkban használt korszerű, digitális technikával működő modern készülék következtében, magzati károsodást nem okoz. A vizsgálat előtt esetleges várandósság fennállásáról a vizsgálatot végző szakembert tájékoztatni kell.

Tovább Nem kötelező szűrővizsgálatok terhesség alatt

Szerző: Dr. Rose Magánkórház - Dr. Németh Ildikó radiológus szakorvos

Cikkajánló

Miért kell nyújtani?
Miért kell nyújtani?

Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.