Röntgen téma

Kontrasztanyagok fajtái és mellékhatásai

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023-01-09 14:33
Kontrasztanyag
A kontrasztanyagok olyan készítmények, amiket képalkotó vizsgálatok során használnak, hogy fokozzák az adott vizsgálat (röntgen, ultrahang, CT, MR) hatékonyságát, az esetleges elváltozások láthatóvá tételét.

Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak?

WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos - 2022-12-29 15:03
Várandósság
Az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében, hogy a baba elszívja a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anyuka foga. Nem kellene félni a röntgentől és a fájdalomcsillapítástól sem. Ami pedig a legfontosabb: a fogak romlása könnyedén megelőzhető!

Röntgenvizsgálat

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes - 2022-11-25 04:03
A röntgen (rtg) vizsgálat napjainkban rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálat. A röntgensugár egy speciális vákuum csőben keletkezik, innen lép ki és halad át a testen.

A petevezetékek átjárhatósági vizsgálata

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-05-18 18:33
Petevezeték
Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat célja nem a petevezetékek átjárhatósági vizsgálata volt, hanem egyszerűen csak egy terhességet szerettek volna megállapítani.

Vakcinált és nem beoltott koronavírusos beteg: a röntgenkép sem egyforma

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-06 16:14
A mellkast átvilágító felvételeken jelentős különbség látszik a beoltott és az oltást nem fölvett COVID-19 betegek tüdején – fedezte fel dr. Ghassan Kamel (St. Louis, Missouri), a pozitív vírustesztet produkált pácienseinek vizsgálata során.

Mennyire káros az ismételt röntgensugárzás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-03-29 16:03
Röntgensugár
A röntgensugárzás bármilyen formáját gondosan ellenőrizni kell, illetve úgy szabályozni, hogy a beteg a legkisebb kockázattal járó expozíciónak legyen kitéve. Annak ellenére, hogy az orvosok rendkívül óvatosak, mikor a beteg sugárzásnak való kitettségéről van szó, fontos szem előtt tartani, valójában mennyire alacsony a kockázat, különösen, ha a sugárzás más formáival hasonlítjuk össze.

Kontrasztanyagos koponya-CT-felvétel

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2020-01-15 20:36
Az agy vizsgálatára az MR után a legalkalmasabb eljárás a computertomographiás vizsgálat (CT). Sok esetben a CT-vizsgálat önmagában nem ad megfelelően értékelhető képet, hanem kontrasztanyag alkalmazására van szükség.

Ötcsillagos sugárvédelem

PR-ego Kommunikációs Ügynökség - 2018-06-28 18:37
2018 júniusától a Péterfy Sándor Utcai Kórházban működő Affidea Képalkotó Diagnosztikai Központ - egyetlen hazai diagnosztikai centrumként - meghívást kapott az Európai Bizottság és az Európai Radiológus Társaság közös hároméves European Study on Clinical DRLs (EUCLID) elnevezésű kutatásába.

Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-03-27 16:04
Rák
Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

A mellkasi fájdalom kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2018-01-30 05:21
Mellkasi fájdalom
A mellkasi fájdalom alapos kivizsgálás nélkül nehezen értelmezhető fájdalom, hiszen hátterében számos ok állhat. Néhány óra eltöltése egy kórházban megnyugtathatja Önt vagy akár megmentheti az életét!

Röntgenvizsgálat: van-e határérték? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus - 2017-08-04 14:31
Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű háttérsugárzásnak felel meg? Egy vizsgálattal ennek hétszeresét kaptam dózis gyanánt? Mivel idén már volt egy koponya-CT-m is kontrasztanyaggal, nem tudom, hol járhatok az esetleges határértékhez képest. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Gyakran hallhatunk a tüdőszűrés kötelező jellegének megszüntetéséről, kevesebben tudják azonban, hogy nem a tüdőszűrés során alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen lehetséges képalkotó eljárás a tüdő betegségeinek felderítésében. A tüdő vizsgálata többféle módszerrel történhet, melyek segíthetnek a tüdőt érintő betegségek felismerésében, elkülönítésében vagy követésében.

Az antibiotikum elsárgíthatja a fogakat? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - 2015-08-21 00:11
Kislányomnak 5 napig magas láza volt, a háziorvos antibiotikumot írt fel. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikítóan hófehér fogai besárgultak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Nyakcsigolyák röntgenfelvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:15

Az ember gerincoszlopának része a hét nyakcsigolya. A csigolyák közt porckorongok találhatóak. Ízületek és szalagok kötik össze őket. A rostos porckorongok teszik lehetővé a gerincoszlop hajlékonyságát. Az első nyakcsigolya, az atlasz és a második, az axis között speciális forgóízület van.

A nyaki gerinc röntgenfelvételére leginkább nyaki fájdalom, a nyak mozgásainak beszűkülése, sérülések, a felső végtagok zsibbadása, szédülés és nyaki gerincet érintő műtétek miatt kerülhet sor. A gerincen történt beavatkozások, műtétek után kontrollként is készülnek röntgenfelvételek.

Lábfej röntgenfelvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:09

A köznyelvben lábfejként ismert testrész hivatalos, orvosi elnevezése a láb (habár a mindennapos szóhasználatban „láb” alatt általában az egész alsó végtagot értjük).

Mikor van szükség a láb (lábfej) röntgenvizsgálatára?

A lábfej röntgenvizsgálatával kimutatható például a törés, a ficam, a csontok viszonyainak megváltozásai, a csontritkulás vagy a kóros meszesedés. A röntgenfelvételek a lábhát irányából egyenes és félferde tartásban, valamint oldalnézetből készültek. Ezen túlmenően még más speciális felvételek is léteznek, pl. sarokcsontról is többféle felvétel is készülhet.

Az emberi láb(fej) 26 csontja közül a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

A röntgenfelvételen jól látszanak a lábfej csontozatát alkotó lábtő-, lábközép- és lábujjcsontok.

lábtő része az ugrócsont, a sarokcsont, a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont. A lábközépcsontok hosszúkás csontok, a láb ujjperccsontjai közül az öregujjban csak két csont található. Az öregujjhoz tartozó lábközépcsont fejecsénél látható a két szezámcsont, melyek az inak lefutásába esnek és azok védelmét szolgálják.

Tüdőrák röntgenfelvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:07

A tüdőrák nem egységes fogalom, többféle daganattípus tartozik ebbe a csoportba, a különbség a szerkezetük felépítésében van. A daganat elhelyezkedhet a nagyobb légutak területén, illetve a kisebb légutak közelében, azaz a tüdő széli részeihez közel.

A mellkas röntgenvizsgálata információt szolgáltat a tüdő állapotáról, megmutathatja a jelenlévő daganatot, az esetleges szövődményként fellépő tüdőgyulladást. A hagyományos mellkasröntgen kevésbé alkalmas a daganat korai stádiumában történő felismerésére, viszont CT-vel sokkal kisebb méretű, korai stádiumú daganatok is kimutathatók.

Vesekő

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:02

A vesék szerepe a vér megszűrése, tisztítása, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék a szervezet számára szükséges anyagokat nem választják ki. 

Ha ez az egyensúly felborul, a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok jelennek meg benne, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben.

A vesekövek mérete és összetétele változó lehet, és a vesék károsodását okozzák. A vesekövek anyaga lehet kalcium-oxalát, magnézium-ammónium-foszfát, cisztin vagy húgysav.

Előfordul, hogy maguktól kiürülnek a szervezetből, de elakadhatnak a  vesében és/ vagy az elvezető húgyutakban, és műtétre is szükség lehet.

A röntgenvizsgálat segít meghatározni a vesekövek pontos elhelyezkedését, méretét.  A vizsgálat végezhető kontrasztanyaggal vagy anélkül.

Térdről készült röntgenfelvétel

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:40

A végtagok és azok részeinek, így a térdnek is a röntgenvizsgálata a csontok eltéréseit mutatja ki, például a töréstficamotcsontritkulást, kóros meszesedéseket, tumorokat. Alapvetően két, egymásra merőleges felvétel készül a térdízületről, de bizonyos esetekben különleges beállításra is szükség lehet.

A felvételen látható a combcsont alsó része, a térdkalács, valamint a vastagabb sípcsont és a vékonyabb szárkapocscsont felső részei. A csontok közt porc helyezkedik el, ami röntgennel nem ábrázolódik, közöttük a keskeny ízületi rést folyadék tölti ki. A térdízületet körülvevő ízületi tok normális esetben szintén láthatatlan a röntgenfelvételen, mert nem különül el a többi lágyrésztől.

Medence röntgenfelvétele

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:20

A röntgenfelvételen látható a medence, az alsó végtag függesztőöve a keresztcsonttal együtt. A medencecsont része a csípőcsont, az ülőcsont és a szeméremcsont, mindegyik páros csont. A medence kapcsolja a gerincoszlophoz az alsó végtagokat.

A medence röntgenfelvételére a teljesség igénye nélkül leginkább balesetek után, fejlődési rendellenességek, csípőízületi porckopásos folyamatok (artrózis), a csípőízületeket érintő gyulladásos folyamatok, vagy daganatok gyanúja, továbbá a medenceöv műtétei után van szükség. A csípőízületi traumák (combnyaktörések) esetén az érintett területről külön felvételek is készülnek.

A három medencecsont egységes medencecsonttá való összeforradása a nemi érést követően fejeződik be. A feszes sacro-iliacális (keresztcsont-csípőcsont) ízületek biztosítják a medence nagy stabilitását.

A combcsont fejének befogadására a medencecsont három részének találkozásánál mély ízületi gödör található.

A csontritkulás (oszteoporózis) leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. 

Röntgen terhesség alatt - Biztonságos?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010-05-02 23:32
Gyakori kérdés, hogy vajon biztonságos-e a röntgen terhesség alatt. Talán meglepő, de a várandósság alatt elvégzett röntgenvizsgálat általában biztonságosnak tekinthető. A legtöbb esetben a terhességi röntgenvizsgálat előnyei meghaladják annak lehetséges kockázatát.

Mit lát a röntgen? - Életet menthet a radiológus

Rákgyógyítás - 2010-04-15 20:17
Az onkológiai ellátás minden szintjén nélkülözhetetlen szerepe van a képalkotó vizsgálatokat végző radiológusoknak: a szűréstől a daganatok és az áttétek megtalálásáig, a gyógyszerek hatékonyságát a tumorok változásán lemérő kontrollvizsgálatoktól az éveken át tartó utánkövetésig sok orvosi döntés múlik azon, mit mutatnak a szervezet egyes részeiről különféle technikával elkészített képek.
A tanulmányban olyan betegek vettek részt, akik a csípő és medence sérülését követően fájdalomra panaszkodtak. 13 negatív röntgen lelettel rendelkező betegnél összesen 23 törést találtak az MRI segítségével.

Egyre több a tüdőrákos nő

Rákgyógyítás - 2008-06-19 10:10
A szakemberek az utóbbi időben egyre inkább hangsúlyozzák a nők vizsgálatát: amíg korában a tüdőrákot inkább a férfiak betegségeként tartották számon, mára már egyre inkább látszik a következménye annak, hogy a dohányzásban a nők is felzárkóztak a férfiakhoz.

röntgen vs. gyermekválalás

Orvos valaszol - Dr. Laki András - 2012-11-20 08:12
Tisztelt Doktornő! Úr! A napokban rtg vizsgálaton vettem részt gerincfájdalmaim miatt. A nyaki gerinc felvételénél kaptam ólomkötényt, viszont (érthetően) az asztalon fekve történő felvétel közben nem. A vizsgálat után kérdeztem meg az assziszt