A terhesség 9. hete

WEBBeteg
frissítve:

Most, hogy már valószínűleg túl vagy az első terhességi vizsgálaton, sokkal valóságosabbnak tűnhet a tény, hogy babát vársz. Bizonyára kavarog benned az izgalom, a megkönnyebbülés, a szorongás, a félelem és a bizonytalanság. Ez mind teljesen normális! A várandóssággal megváltozik az életed, és a tested fizikai változásai az érzelmeidre is kihatnak.

9. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 31

Mi történik veled a 9. héten?

Úgy érezheted, érzelmi hullámvasúton ülsz, de ne feledd, a hangulatingadozások a 6-10. hét között a legerősebbek, és majd csak a harmadik trimeszterben jelentkeznek újból, amikor mentálisan és fizikálisan is a szülésre készül a szervezet.

A hangulatingadozásokért az ösztrogén es progeszteron hormonok szintjének ingadozása a felelős. Ezek a hormonális változások befolyásolják a hangulatot szabályozó vegyi anyagok, vagyis a neurotranszmitterek szintjét. Mindemellett a várandóssággal járó fizikális és érzelmi stressz, a kimerültség és az anyagcsere változása is hozzájárul az érzelmek ingadozásához. Jó, ha tudod, hogy a terhességi szorongás és hangulatingadozás hátterében nem diagnosztizált pajzsmirigyprobléma is állhat, ami meglehetősen gyakori a várandósság során.

Változnak a mellek is. Míg a mellérzékenység a terhesség egyik legelső tünete, most a méretének növekedésével viszketést és fájdalmat tapasztalhatsz. Ennek oka kettős: egyrészt a tejtermelő mirigyek növekednek, készülnek a szoptatásra, másrészt az ösztrogén, hCG, progeszteron és a tejtermelést elősegítő prolaktin hormonok teljes gőzzel tombolnak a szervezetedben, ami a mellszövet növekedését okozza. A bőr pedig, ha nyúlik, viszket. A gyors ütemű mellnövekedés még nagyjából egy hónapig folytatódik, és a mell vérereinek tágulásával jár, ami jól látható kék erek formájában jelenik meg.

Mi történik a babával a 9. héten?

Az embrionális farok végleg eltűnik a 9. hétre, így a babád megjelenése határozottan emberszerűvé válik. Az apró fülcimpa és orrcsúcs is látható profilból, valamint a szemhéjak is teljesen kialakultak, bár a 28. hétig még zárva maradnak.

Működésbe lépnek az ízületek, a könyök, csukló, térd és boka is hajlik, egyesek már fityiszt is tudnak mutatni, vagy a hüvelykujjukat szopó pozícióban tartják, bár az igazi ujjszopásra csak picivel később képesek. Mindez egyelőre csak ultrahangon látható, és a baba méhen belüli tevékenységeit még jó pár hétig nem fogod érezni.

A 9. hétre a baba szíve négy külön kamrára oszlik és a szívbillentyűk is kezdenek kialakulni. Az idegek, izmok és az emésztőrendszer is gyorsan fejlődik, valamint az apró fogcsírák is megjelennek. A belső nemi szervek (kislányoknál a petefészkek, kisfiúknál a herék) fejlődése is ezen a héten kezdődik, de a baba neme ultrahangos vizsgálattal még nem határozható meg – erre általában a 12. hétig várnotok kell.

Terhességi vizsgálatok a héten

Ha az első várandóssági vizsgálatod ezen a héten van, nézd át a 8. heti összefoglalónkat, hogy megtudd, mire számíthatsz. Ha már voltál orvosnál, jó tudnod, hogy ha minden rendben volt, a 12. hétig nem kell újból menned. Ha bármi kérdésed vagy aggályod van, akkor nyugodtan hívd az orvosod. Ne félj, nincsenek buta kérdések!

Különleges szempontok

Ha a hangulatingadozások több mint két hétig tartanak, és nem enyhülnek, vagy jelentős változást tapasztalsz az étvágyadban, alvási szokásaidban, kérd egy mentális szakember segítségét! Különösen igaz ez abban az esetben, ha korábban volt már depressziód, szorongásod vagy egyéb hangulattal összefüggő problémád. Jó, ha tudod, hogy a szülés utáni depressziós esetek körülbelül harmada valójában már a várandósság alatt kezdődik, és az időben kért segítség nem csak a terhességet, hanem a baba méhen belüli, majd később azon kívüli jólétét is javítja.

Közelgő orvosi vizsgálatok

Az első terhesvizsgálaton az orvosod valószínűleg említette, milyen szűrővizsgálatokat lehet a 14. hétig elvégeztetni. Ezek a vérvizsgálatok és ultrahangos szűrések a Down-szindróma markereit, azaz a betegség fennállásának esélyét vizsgálják. A szűrővizsgálatokat általában 35 éves kor alatt csak ajánlják, míg a 35 év feletti kismamáknak a diagnosztikai tesztek ajánlottak. Ha a szűrővizsgálat fokozott kromoszóma rendellenesség kockázatát mutatja, magzatvízvizsgálat (amniocentézis) vagy további szűrések válhatnak javasolttá.

Mire kell figyelni ebben az időszakban?

A fájó, viszkető mellek tüneteit enyhítheted jeges pakolással, hideg fürdővel, mentolos vagy kámforos kenőcsökkel. Ezek hűsítenek, hidratálnak, csökkentik a gyulladást és fájdalmat. A megfelelő támaszt biztosító kismama melltartó viselése enyhíti a növekvő mellek okozta kényelmetlen tüneteket.

Mit kell tudni a partnerednek?

Ha az orvos normális, egészséges terhességet állapított meg, semmi akadálya a várandósság alatti szexuális együttléteknek a terhesség 9. hetében sem. Ezt akár a 40. hétig lehet folytatni, kivéve, ha a kismama váratlan hüvelyi vérzést tapasztal, méhnyaki elégtelensége van (kb. 24. héttől), fennáll a placenta previa (azaz az elölfekvő méhlepény) veszélye (kb. 20. héttől) vagy egyéb komoly szövődmény alakul ki.

Sokan aggódnak, hogy a várandósság alatti szex árt a babának, de ez nem igaz. A méhnyak, amely a méh bejárata, a hüvely végén úgy helyezkedik el, hogy biztonságos távolságban tartson bármit a magzattól. Emellett a babát védi a magzatvíz, az anya hasa és a nyákdugó is, mely lezárja a méhnyakat.

Noha orvosilag nincs akadálya a szexnek, a kimerültség, mellfájdalom, hányinger és egyéb terhességi tünetek miatt a kismama libidója alacsony lehet. Ez teljesen normális, és fontos, hogy megtaláljátok a fizikai és érzelmi összetartozás kifejezésének más módjait is.

Jó tudnod

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Továbbra is legalább napi 8-12 pohár vizet fogyassz.
  • Beszélj partnereddel az intimitásról.
  • Kérd mentális szakember segítségét, ha szükséges.
  • Vegyél kismama melltartót.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 8. hét Következő hét – 10. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.