• A terhesség 11. hete

    Szerző: WEBBeteg

    Amennyiben ez nem az első terhességed, vagy ikreket vársz, valószínűleg ezen a héten már láthatóan gömbölyödni kezd a pocakod.

    11. hét

    Trimeszter: első
    Hátralévő hetek száma: 29

    Mi történik veled a 11. héten?

    A babád nagyon gyorsan nő ezen a héten, akárcsak a hajad. A terhesség alatt az ösztrogén és androgén hormonok megváltoztatják a szőrnövekedés addigi ütemét, így a haj sokkal gyorsabban nő és dúsabb lesz, sőt, kevésbé hullik. A szőrnövekedés azonban sajnos nem csak a hajra korlátozódik. Előfordulhat, hogy az arcon, hason, mellkason vagy a karon nem kívánt szőrszálak jelennek meg. Akár a borotválás, a gyantázás vagy lézeres szőrtelenítés mellett döntesz, mindegyik biztonságos választás, és a jó hír az, hogy szülés után minden visszaáll a normális állapotba.

    A terhességi hormonok hatására általában a körmök is gyorsabban nőnek és erősebbé válnak. Ugyanakkor vannak, akik ellenkező hatást tapasztalnak. Számukra ajánlott a köröm rövidre nyírása és a vegyi anyagokat tartalmazó körömlakkok, lemosók használatának kerülése.

    Hirdetés

    Mi történik a babával a 11. héten?

    A babád jelentős növekedési fázisban van. Jelenleg kb. 5 cm hosszú, és további 15 cm-t nő a 20. hétig! A gyors növekedés támogatására a placentában lévő vérerek száma és mérete is nő.

    A 11. hétre a baba fülei a még mindig túlméretezett fej mindkét oldalán a megfelelő helyzetbe kerülnek. A baba feje még néhány hétig a testméretének a felét teszi ki. A korai, finom bőr még mindig áttetsző, de alatta a csontok egyre erősebbé válnak, megkezdődik a körmök képződése, az orrjáratok kialakulása, valamint a baba hasüregét és mellkasát elválasztó széles, lapos izom, a rekeszizom is szépen fejlődik.

    Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

    • BPD (fejátmérő): 16 (+/- 2,0) mm            
    • HC (fej körfogat): 59 (+/- 15) mm
    • AC (has körfogat):52 (+/- 10) mm
    • FL (combcsont hossz):8 (+/- 2,0) mm

    A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

    Terhességi vizsgálatok a héten

    Ha az első terhességi vizsgálatod a 8. héten volt, a következő a jövő héten esedékes. Ugyanakkor ez az első hét, mikor a teszt a Down-szindróma és a 18-as triszóma (extra kromoszóma, mely születési rendellenességet és mentális retardációt okoz) szűrésére elvégezhető. A teszt elvégzése a 11-14. hét között javasolt. A teszt során a vérmintában jelen lévő specifikus fehérjéket keresik, majd a kapott eredményt összevetik az ultrahang eredményével, ahol az idegcső mögötti extra folyadék jelenlétét vizsgálják. Vannak tesztek, melyek e vizsgálatok kombinált eredményeit egy második, 15-16. héten vett vérminta eredményeivel hasonlítják össze.

    Közelgő orvosi vizsgálat

    A következő héten történő vizsgálat mérföldkőnek számít, ekkor történik ugyanis a kromoszóma rendellenességek ultrahangos szűrése.  

    Mire figyelj?

    Ha dolgozol, de még nem akarod tájékoztatni a főnököd az állapotodról, érdemes beszélni egy olyan kollegával, akiben megbízol, és már átesett ezen a folyamaton. Tudd meg, hogyan reagált a főnököd a korábbi terhességekre, illetve nézz utána, mi a cég protokollja a szülési szabadsággal kapcsolatban.

    Mit kell tudni a partnerednek?

    A terhesség 11. hetében itt az idő megbeszélni, hogy a baba érkezése után mennyi ideig tervezel vele otthon maradni, illetve, hogy az apa vagy esetleg valamelyik nagyszülő lesz-e gyesen vele. Most még semmit nem kell eldöntenetek, de jó, ha időben megvitatjátok, milyen lehetőségeitek vannak, mit engedhettek meg magatoknak, mikortól szeretnél visszamenni dolgozni, és ezt követően hogyan oldjátok meg a baba nappali felügyeletét.

    Jó tudnod

    • Továbbra is szedd a magzatvédő vitaminokat.
    • Továbbra is fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
    • Írd össze a kérdéseidet a következő orvosi vizsgálatra.
    • Nézz utána, milyen jogok illetnek meg kismamaként a munkahelyeden.
    • Beszélgessetek a szülési szabadságról a partnereddel.

    WEBBeteg logó
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Előző hét - 10. hét       Következő hét - 12. hét

    Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

    Módosítva: 2018.11.30 14:23, Megjelenés: 2018.10.24 14:30
   • Cikkajánló

    Menstruáció előtti gondok

    Menstruáció előtti gondok

    Szponzorált tartalom

    A PMS tüneteit utáljuk és gyötrőnek érezzük. Segíthet a barátcserje. (x)

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.