A terhesség 8. hete

WEBBeteg
frissítve:

Sokak számára a 8. héten érkezik el az első alkalom arra, hogy ultrahang segítségével megpillantsák a növekvő magzatot. Hiszed vagy sem, kisbabádnak már most megvan minden szerve. Az először szülő nőknél általában ekkor még mindig nem látható a terhespocak, habár a méhed jelentős mértékben nő ebben az időszakban, ami görcsöket okozhat, de ettől nem kell megijedned.

8. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 32

Mi történik veled a 8. héten?

A várandósság előtt a méhed körülbelül ökölnyi méretű volt, mostanra azonban akkora, mint egy grapefruit. Ez a normális és természetes növekedési folyamat a méhet tartó izmok és szalagok megnyúlását eredményezi, ami a növekvő hCG-hormonszinttel együtt menstruációs görcsökhöz hasonló érzést okozhat. Bár az érzés ijesztő, a legtöbb esetben normális, és nem kell aggódni miatta. A hCG szintje a 8-12. hét között éri el csúcspontját.

A terhességi hormonok miatt az erek tágultabbá válnak, ami egyeseknél szédülést okozhat, ami járhat fázással és émelygéssel is. Ilyenkor feküdj le, vagy ha erre nincs mód, ülj le, és hajtsd a fejed a térdeid közé.

Mi történik a babával a 8. héten?

A 8. héten az embrió még csak cseresznye méretű, de egy felnőtt ember minden szervével rendelkezik, ugyan azok még sokkal kisebb méretűek. Tény, hogy a 12. hétig nincs elegendő hely a hasában a belek számára, így azok a köldökzsinórra terjednek ki. Természetesen még nem fejlődött ki teljesen mindene, de alakulóban vannak a létfontosságú szervecskéi. Különösen a csontjai és az izmai indulnak a 8. hét körül fejlődésnek, az apró könyöke és csuklója pedig már hajlik ebben az időszakban. A babád retinájában megkezdődik a pigment fejlődés, bár az állandó szemszíne csak kb. egy éves korára alakul majd ki.

Az embrionális farok eltűnik erre a hétre, a teste kezd kiegyenesedni, a kezeken és lábakon pedig megkezdődik az ujjak szétválása, a gonádok pedig herékké vagy petefészkekké válnak, de a nemét ultrahangos vizsgálattal még nem lehet megállapítani, erre egy kicsit még várnotok kell.

Terhességi vizsgálatok

Sokak számára a terhesség 8. hetében zajlik az első terhességi vizsgálat, mely valószínűleg az egyik leghosszabb és legátfogóbb lesz a rád váró vizsgálatok közül.

Az orvos kérdezni fogja a menstruációs előzményeket és a betegségtörténeted, beleértve a múltban végzett kórházi kezeléseket, műtéteket, az esetleges előző várandósságokat, illetve az egészségtelen szokásaidat (pl. dohányzás). Ugyancsak kérdezni fog a családban előforduló krónikus, genetikai és kromoszómális betegségekről, rendellenességekről. Érdemes tehát ezekre a kérdésekre felkészülve érkezned a vizsgálatra.

Az első vizsgálat alkalmával a következőkre számíthatsz: megmérik a vérnyomásod, a súlyod, kismedencei vizsgálatra és HPV szűrésre kerül sor, valamint vizelet- és vérvizsgálatra is számíthatsz, hogy megerősítsék a terhességet és kiszűrjék a vérszegénységet, hepatitist, HIV-et és egyéb betegségeket. Megállapításra kerül a vércsoport és az Rh faktor is - ehhez a vérvizsgálthoz sem szükséges, hogy éhgyomorral menj, nyugodtan ehetsz, ihatsz előtte! Amennyiben a baba Rh faktora eltér a tiedtől, gyógyszeres kezelésre lesz szükség a komplikációk elkerülése érdekében. Vérvételre nem, de vizeletvizsgálatra minden terhességi vizsgálton sor kerül.

Sokaknál a 8. héten történik az első ultrahangos vizsgálat is, amely ekkor rendszerint hüvelyen keresztül történik, de megeshet, hogy hasi ultragangot használ majd az orvosod. Mindkét esetben érdemes telt hólyaggal érkezned a pontosabb kép érdekében. A 12. hétig végzett ultrahang vizsálatok hüvelyi (transvaginális ultrahang vizsgálatok-TVS) és ezen esetben a telt hólyag zavaróan hat, tehát a 12. hét után a hasi UH vizsgálatoknál lehetne erről beszélni és engedélyezni a telt húgyhólyagot. Hasi ultrahang esetén az orvos egy kis hideg zselét nyom a hasra, majd egy jelátalakító eszközt fog mozgatni rajta, amely a hanghullámokat képpé alakítja. Tudnod kell, hogy a 8. héten végzett ultrahangos vizsgálat nem kötelező, és az is előfordulhat, hogy az orvosod nem tartja szükségesnek ilyen korai várandósság esetén.

Mire figyelj ezen a héten?

Az első várandóssági vizsgálaton megmérik a testsúlyod is, ez lesz a hivatalos kiindulási pont a terhességi súlygyarapodás nyomon követésére. Természetes, normális és elvárt az első trimeszterben a kb. 1-2 kg súlygyarapodás. Természetesen minden várandósság más, így az is előfordulhat, hogy az első trimeszterben fogysz az állandó émelygés és hányás miatt. Az első trimeszterben megszokott, hogy egymást váltják az émelygés, étvágytalanság és a falási rohamok. Mindezért a progeszteron, inzulin, leptin és gerlin nevű hormonok komplex interakciója a felelős.

Ha attól félsz, túl keveset eszel, figyelj a megfelelő hidratáltságra, vagyis fogyassz minél több folyadékot, és mindenképp szedd a magzatvédő vitaminokat! Ezeket azonban ajánlott evés után vagy étkezes közben bevenni, hogy csökkentsd a szedésükhöz kapcsolódó hányingert. Ha pedig úgy érzed, éhesebb vagy, mint valaha, ne habozz kielégíteni az étvágyadat egészséges, teljes értékű élelmiszerekkel. Mindig legyen nálad egy kis alma, teljes kiőrlésű gabonából készült keksz vagy energiaszelet - a szénhidrát+protein párosítás kifejezetten laktató. Ne feledd azonban, hogy mindössze 300 (ikerterhességnél 600) kalóriával több energiára van szükséged a növekvő baba táplálásához, mint a terhességed előtt! Egy banán kb. 100 kalória, egy turmix pedig, ami 2 banánból, egy pohár alacsony zsírtartalmú tejből és egy evőkanál édesítetlen kakaóporból készült, kb. 340 kalória.

Közelgő vizsgálatok

Ha egészséges vagy és nem áll fenn semmilyen kockázati tényező, akkor a következő vizsgálatra egy hónap múlva, a 12. héten kerül sor. Egészen a 28. hétig havonta ajánlott a terhességi vizsgálat. Ezt követően a 36. hétig kéthetente, majd hetente ellenőrzik a baba és a kismama állapotát.

A 10. és 14. terhességi hét között ajánlott elvégezni a 18-as és 21-es triszómia szűrést, valamint a nyaki redők ellenőrzését, ezek a vizsgálatok a Down-szindrómát es egyéb kromoszómális rendellenességeket szűrnek. Beszéljétek át a partnereddel, hogy vállaljátok-e az ezekkel a vizsgálatokkal járó kockázatot, illetve kérdezzétek meg az orvost, hogy javasolja-e őket. Most még van időtök átgondolni a döntést.

Mit kell tudni a partnerednek?

Valószínűleg rajtad még nem látszik, hogy babát vársz, erre már nem kell sokat várni. Ha szeretnétek dokumentálni a pocakod növekedését, itt az ideje az első fotó készítésének.

Teljesen normális, ha úgy érzitek, hogy egy kis saját, közös időre van szükségetek az események feldolgozásához. Ezalatt az idő alatt se feledkezzetek meg egymás kényeztetéséről. Ne feledjétek, azok lesznek igazán jó szülők, akik a saját lelki igényeikkel is törődnek.

Jó tudnod

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését
  • Fogyassz napi nyolc-tizenkét pohár vizet
  • Beszélj partnereddel a genetikai tesztről
  • Spájzolj be egészséges ételekből, nasikból
  • Kényeztesd magad

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 7. hét Következő hét - 9. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.