A terhesség 12. hete

WEBBeteg
frissítve:

Kedves Kismama! Máris az első mérföldkőhöz érkeztél, ugyanis ez a hét az első trimeszter utolsó hete. A hormonok okozta érzelmi hullámvasútnak lassan vége, és a pocakod is lassan gömbölyödésnek indul.

12. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 28

Mi történik veled a 12. héten?

A jó hír, hogy a placenta, vagyis a méhlepény megkezdi a progeszteron hormon termelését, így a szervezeted hCG szintje csökken, így enyhül az émelygés és hányinger. Ezzel egyidejűleg a méh mérete nő, a kismedencéből az alsó hasi régióba húzódik, és ott terjeszkedik tovább. Ez a helyzetváltoztatás enyhíti a hólyagra gyakorolt nyomást és a gyakori vizelési ingert. Noha még nem feltétlenül van szükséged kismama ruhára, a régi ruhadarabjaid egyre szűkebbnek bizonyulnak.

A kismamák közel fele észleli a bőr pigmentációjának bizonyos változását ekkortájt, habár a terhesség alatt jelentkező bőrtünet, a melasma (más néven chloasmagravidarum) leginkább a sötétebb bőrtónusú nőknél jellemző. Ilyenkor a fokozott pigmentáció szabálytalan sötét foltokat okoz a homlokon, felső ajkon és az arcon, melyek általában a terhesség végéig megmaradnak.

Mi történik a babáddal a 12. héten?

A terhesség 12. hetében nem sok mozgástere van a babának a méhben, aki tulajdonképpen a maga 30 grammjával és 7,5 centijével teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret. A hét végére a baba hasüregében végre elég hely lesz a belek számára és a vesék is működésbe lépnek. A magzat által lenyelt magzatvíz átfolyik a veséken és a hólyagban tárolt vizeletté válik. A csontvelő megkezdi a fehérvérsejtek, az agyalapi mirigy pedig a hormonok termelését. Eközben kialakulnak a hangszálak. Az agyi szinapszisok erősödnek, folytatódik az arc kialakulása és a szemek egyre közelebb kerülnek a végső helyükhöz.

Terhességi vizsgálatok

A 12. héten van az első igazán komoly terhességi vizsgálat. Megmérik a súlyod, vérnyomásod és vizeletmintát is kell adnod cukor- és fehérjeszint ellenőrzés céljából. A magas cukorszint terhességi cukorbetegségre utalhat, míg a magas fehérjeszint vese vagy húgyúti fertőzés jele lehet. Az ultrahang vizsgálaton a fejlődési rendellenességek kiszűrése érdekében külön vizsgálják a baba gerincét, mérik a tarkóredő vastagságot és az orrcsontot, valamint megfigyelik a szívhangot is.

A 12. heti terhesvizsgálat során kiderül, hogy fennáll-e valamilyen fejlődési rendellenesség kockázata. Manapság ritkábban, inkább csak gyanús esetekben javasolják csupán a magzatvíz vizsgálatát, vagyis az amniocentézist. Ez a vizsgálat a magzatvízben található magzati sejtek vizsgálatával mutatja ki a genetikai rendellenességeket, azonban mivel a teszt elvégzése vetélést okozhat, mielőtt beleegyezel, beszéld át partnereddel.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

  • BPD (fejátmérő): 20 (+/- 4,0) mm
  • HC (fej körfogat): 70 (+/- 15) mm
  • AC (has körfogat):63 (+/- 10) mm
  • FL (combcsont hossz):10 (+/- 2,5) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Mire figyelj ezen a héten?

Fontos, hogy kényelmesen érezd magad a terhesség során, ehhez pedig új ruhákra lesz szükséged. Kerüld a szűk derekú fazonokat, válassz minél rugalmasabb anyagú darabokat. Érdemes az anyagok közül a természetes alapanyagokat előnyben részesíteni, amely az érzékennyé váló bőrt is megóvja.

Mit kell tudni a partnerednek?

A baba nemét gyakran csak a 18-20. hét közötti ultrahangos vizsgálaton árulják el, és nem mindenki szeretné előre tudni. Beszéljétek meg előre, hogy mi erről a véleményetek! Ha tudjátok, milyen nemű lesz a baba, az segíthet a névválasztásban, felkészülésben, és időt hagy az esetleges csalódás feldolgozására, míg ha meglepetés a hír, a sztereotipikus ajándékok, előítéletek elkerülésével élvezhetitek az élet legnagyobb meglepetését.

Jó tudnod

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Továbbra is napi 8-12 pohár vizet igyál.
  • Szerezz be egy terhességi övet.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 11. hét 
Következő hét – 13. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.