• Általános érzéstelenítés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

    Az általános érzéstelenítés a tudati működés kontrollált csökkentése, amelyet a fájdalomérzékelés hiánya és a vázizmok testszerte elernyedt állapota kísér.

    Az általános érzéstelenítővel szemben támasztott elvárások:

    • Analgézia (fájdalommentesség)
    • Amnézia (rövid távú emlékezetkiesés)
    • A tudatműködés csökkenése
    • Mozdulatlanság
    • Az autonóm testreakciók gyengülése
    Hirdetés

    Kivizsgálás menete

    Általános érzéstelenítés előtt minden esetben aneszteziológiai kivizsgálás javasolt. Az Amerikai Aneszteziológiai Társaság (ASA) ajánlása szerint a betegeket általános állapotuk és az ezzel járó altatási kockázat szerint hat csoportba sorolják. A szövődmény előzetes becslése nem egyszerű, hiszen igen sokféle faktort kell figyelembe venni a beteg általános állapotától kezdve a korán, nemén, testsúlyán, gyógyszerérzékenységén át a dohányzási vagy alkoholfogyasztási szokásaiig.

    Az altatószerek

    Az altatószerek (anesztetikumok) lehetnek gázok vagy porlasztott folyadékok, amelyeket oxigénnel keverve, maszkon át belélegeztetve lehet adagolni (inhalációs anesztetikumok). Másféle anesztetikumok intravénásan adhatók. A belélegzett anesztetikumok hatása gyors, a gáz összetételének változtatásával egyszerűen módosíthatók. Az intravénás szerek lassabban bomlanak le, hatásukat esetenként más gyógyszerrel kell ellensúlyozni. A gyakorlatban leggyakrabban együtt alkalmazzák az inhalációs és az intravénás anesztetikumokat.

    Előkészítés

    Amennyiben a beteg valamennyi vizsgálata elkészült, az altatóorvos a beteg megfelelő tájékoztatása után beleegyező nyilatkozatot írat alá. Ebben az altatás szövődményei is szerepelnek (például fogak sérülése az intubáció közben). A beteg a műtét előtti napon éjfélig ehet és ihat (a később fogyasztott táplálékdarabkák vagy folyadék visszacsorogva a tüdőbe kerülhet). A műtét előtti éjjel és a műtét reggelén a beteg az aneszteziológus által javasolt gyógyszereket veszi be (korábbi gyógyszerei közül is csak azokat, amelyeket az orvos javasol). Ezek között lehet nyugtató, véralvadást befolyásoló, vagy fájdalomcsillapító hatású szer is.

    A műtét előtt az izomzat relaxálása mellett inhalációs anesztetikumok belélegeztetése után a hangrés feltárását követően intubálás történik, amely során vékony csövet vezetnek a légcsőbe, a hangszalagok szintje alá. A kiegészítő oxigénkezelés mellett az EKG, a vérnyomás, a pulzus és a légzés (a vér oxigéntelítettsége, légzésszám) monitorozása mellett az inhalációs és intravénás anesztetikumok adagolása mellett figyelik az anesztézia mélységét is.

    Az általános érzéstelenítésnek négy stádiuma van:

    Az első az anesztézia bevezetése, amely a tudati működés csökkenésével társul - ilyenkor a beteg fájdalomérzése még megtartott.

    A második stádium - amely a nevét a gyors szemmozgásokról kapta REM állapot - során az ingerekre kontrollálatlan mozgások, hányinger léphet fel - ezt a fázist általában korábban adagolt gyógyszerek (barbiturátok) segítségével lerövidítik.

    A harmadik stádium a cél, ez a sebészi anesztézia állapota, amely során a vázizomzat elernyedt, a beteg légzése szabályossá válik, a szemmozgások leállnak.

    A negyedik fázis kerülendő, ez az állapot veszélyes lehet, elsősorban túladagolás esetén fordul elő. A vérnyomás esik és idejében történő gyors beavatkozás nélkül a beteg a keringési elégtelenség felé sodródik.

    Szövődmények

    • ébredés műtét közben: a gyors hatású anesztetikumok alkalmazása esetén előfordulhat, hogy a beteg bár mozdulni nem tud, de ébren van a műtét alatt
    • hányinger és hányás: a műtét után a beteg gyengeséget, szédülést, a másnapossághoz hasonló rossz közérzetet érezhet, amely esetleg napokig tart 
    • toxicitás: az altatószerek a májra, a vesére vagy a vörösvértestekre toxikusak lehetnek. 
    • malignus hipertermia: igen ritka állapot, egyes általános érzéstelenítővel szembeni túlérzékenység következménye. A tünetek: gyors és szabálytalan szívverés, magas láz, izomgörcsök, légzési panaszok.

    Az általános érzéstelenítés manapság biztonságos eljárás, mellékhatásai szerencsére ritkán alakulnak ki.

    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész

    Vissza a műtéti eljárásokhoz, leírásokhoz!
    Módosítva: 2020.08.11 07:04, Megjelenés: 2012.02.14 02:51
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.