Törvényszerű az elhízás várandósság esetén?

szerző: Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus - Életmód Orvosi Központ
megjelent:

Terhes vagyok, kettő helyet kell ennem - hangzik el gyakran a mondat a kismamák szájából, akik mihelyst megtudják, hogy állapotosak, sutba vágják az egészséges étrend követését, és bűntudat nélkül lakmároznak és nassolgatnak.

Pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a várandósság során ugyanúgy kell figyelni a túlzott mértékű súlygyarapodásra, ugyanis az mind az anyuka, mind a baba egészségét veszélyezteti.

Hogy mégis mennyi a javasolt súlygyarapodás a terhesség alatt, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Nem csupán a zsírréteg miatt mutat többet a mérleg nyelve

A várandósság során javasolt gyakrabban ráállni a mérlegre, hogy a kismama tisztába kerüljön aktuális testsúlyával. Természetesen elkerülhetetlen, hogy az áldott állapot némi plusz kilót vonjon maga után, ám tévedés azt hinni, hogy ennek döntő részét a lerakódott plusz zsírréteg adja. Ugyanis ekkor jelentős plusz súllyal jár a rohamosan növekvő magzat mellett a placenta, a magzatvíz, az egyre nagyobb méh és a mellek, sőt, extra tömeget jelent még a növekvő vér és víz mennyisége is. Emellett a kismamára plusz izomtömeg is kerül, hiszen a testnek alkalmazkodnia kell a gyarapodó testsúlyhoz.

Nem mindegy, milyen a kismama terhesség előtti súlya

Hogy mégis mennyit érdemes híznia a várandósság alatt az anyukának, az annak a függvénye, hogy rendelkezett-e a kismama azelőtt súlyfelesleggel, és ha igen, akkor mennyivel. Íme, a legszélesebb körben elfogadott javaslat, hogy hány kilót érdemes magára szednie az illetőnek (természetesen azt szem előtt kell tartani, hogy a gyarapodás lehetőleg egyenletes legyen):

  • vékony hölgyek (BMI<18,5) esetében ideális a 12-18 kg
  • normál testtömeggel (BMI 18,5-24,9) rendelkezők esetében 11-16 kg
  • kevés túlsúllyal (BMI 25,0-29,9)- rendelkezők esetben 7-11 kg
  • míg jelentős súlytöbblet esetén az 5-9 kg

Terhességi cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezethet a túlsúly

Sajnos sokan vannak azok, akik a terhességet egy remek alkalomnak találják arra, hogy végre azt egyenek és annyit, amennyit csak akarnak. Pedig a várandósság során a túlsúly olyan komplikációkat is okozhat, mint a terhességi cukorbetegség vagy a terhességi magas vérnyomás. A túlsúly így közvetve megemeli a koraszülés, vetélés kockázatát.

Amennyiben esetleg cukorbetegséghez vezet, amit ha nem megfelelően kezelünk, megnő a fejlődési rendellenességek kialakulásának vagy a nagy születési súllyal született újszülöttek száma. A magas vérnyomás lepényi rendellenességeket, korai lepényleválást vagy a lepény idő előtti elöregedését is okozhatja, így méhen belüli sorvadáshoz is vezethet - figyelmeztet dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa. Hogy mindez elkerülhető legyen, oda kell figyelni az egészséges, tápanyag-, vitamin- és rostdús étkezésre, valamint - ha nincs kontraindikáció, - a rendszeres, könnyed testmozgásra is.

Személyre szabott életmódterv a várandósság alatt

Ahogy említettük az egy tévhit, miszerint a várandós kismamának kettő helyett szükséges ennie. Viszont az tény, hogy a baba egészséges fejlődése miatt az anyukának fokozódik az energiaszükséglete. A közhiedelemmel ellentétben azonban a kalória bevitelt nem szükséges növelni a terhesség első trimeszterében, és a 2.-3. trimeszter során is csupán 300 kcal-val szükséges többet elfogyasztani a kismamáknak. A legfontosabb, hogy az egész várandósság során kiegyensúlyozott, változatos, minden fő tápanyagcsoportot magában foglaló étrendet kell tartani. Emellett külön figyelmet szükséges fordítani az elegendő folsav bevitelre (0,4-0,8 mg napi szinten), ugyanis ez hozzájárul a velőcső záródási rendellenesség kialakulásnak elkerüléséhez.

Tovább Táplálkozás terhesség idején

Az egészséges táplálkozás mellett szüksége van rendszeres, személyre szabott testmozgásra is (heti 150 perc), kerülve a préseléseket, illetve az olyan gyakorlatokat, melyek a hasi nagyerekre túl nagy nyomást gyakorolhatnak. Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája továbbá azt javasolja a kismamáknak, hogy lehetőleg pulzuskontrollált edzést végezzenek, hiszen nem mindegy, hogy milyen tartományban mozog az illető pulzusa a mozgás során. A Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada javallatai alapján az alábbiakat javasolja:

  • 20 év alatt 140-155 pulzusszám/perc
  • 20-29 év 135-150 pulzusszám/perc
  • 30-39 év 130-145 pulzusszám/perc
  • 40 év felett 125-140 pulzusszám/perc

dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológusÉletmód Orvosi Központ
Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.