Veszélyes hasizomgyakorlatok szülés után

Földi Gyula
szerző: Földi Gyula, gyógytornász - WEBBeteg
megjelent:

A szülés utáni hat hét elteltével sok anyuka szeretne már tornázni. Az alakformáló tréningeknél azonban legyünk óvatosak, bizonyos hasizom gyakorlatok kárt okozhatnak- még akkor is, ha egyenes hasizmaink rendben vannak (lásd előző cikkünk). Milyen hasizom gyakorlatok veszélyesek szülés után?

Hasizom edzés szülés után - 1.rész
Szülés után a kismamák érhető módon vágynak arra, hogy minél hamarabb jó formába hozzák magukat. De vannak olyan állapotok, amikor a megszokott hasizom gyakorlatok elkezdése még veszélyes, például amikor az egyenes hasizmok még nem záródtak össze. Hasizom-ellenőrzés nélkül ne kezdjen el edzeni!
Hasizom edzés szülés után - 1.rész
  • Ne végezzünk hirtelen nagy intenzitású hasizom gyakorlatokat. Csak fokozatosan emeljük a terhelést.

  • Nem szabad olyan megerőltető hasizom gyakorlatokkal kezdeni, mint a felülés.

  • Vigyázni kell a gyakorlatok arányára is. Ha a hasizmainkat túlságosan eddzük, miközben a medencefenék izmokat elhanyagoljuk, az rossz következményekkel járhat.

  • Különösen figyeljünk arra, hogy először a hasizom legbelső rétegét erősítsük (m. transversus abdominis), a legegyszerűbb példa erre a köldök befelé húzása. Később is tudatosan dolgoztassuk ezeket az izmokat.

  • Kiemelten fontos a helyes légzés. A legtöbb hasizom gyakorlat közben nő a hasűri nyomás, ezért lényeges, hogy miközben megfeszül a hasizom, ne tartsuk vissza a lélegzetünket, hanem engedjük ki a levegőt.

  • Sok hasizom gyakorlatot alapvetően a medencefenék izmok megfeszítésével ajánlott kezdeni, az előbb említett hasűri nyomás ellensúlyozása amiatt (ne lefelé hasson a nyomás).

  • Olyan ez, mintha oldalról megütnénk egy teli papírszatyrot és az a nyomástól alul kiszakadna. A medencefenék izmok erősítésének, tehát meg kell előznie a hasizmok edzését.

tornaA fekvésben végezhető gyakorlatokat két csoportra bontjuk: vannak un. felülről indított gyakorlatok, amikor az alsó végtag rögzített és ehhez képest mozdul a törzs pl. a hagyományos felülés. Az alulról indított hasizom gyakorlatoknál a törzs rögzített és az alsó végtag mozdul a törzs felé pl. a két térd felhúzása hashoz. Mind a két csoportban vannak veszélyes gyakorlatok, különösen akkor, amikor nem bírod a derekadat lent tartani (ha túl „hosszú az erőkar”: felülés tarkóra tett kézzel, nyújtott láb emelése).

Másrészt minél magasabbra emeled a fejedet (a mellkas a csípő fölé emelkedik), annál kevésbé tudod elérni, hogy a mély hasizmok is bekapcsolódjanak a mozgásba.

Kerülendő gyakorlatok:

  • felülés,
  • csavart vagy ferde felülés,
  • háton fekvésben nyújtott lábak emelése vagy hosszú ideig való megtartása.

Amíg a belső hasizmokat nem erősítettük meg annyira, hogy a nehezebb gyakorlatoknál végig lent tudjuk tartani a derekat, addig semmiképpen se végezzük őket, mert veszélyesek lehetnek. Legyünk különösen elővigyázatosak a Pilates-gyakorlatokkal.

Földi Gyula gyógytornász Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Földi Gyula, gyógytornász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.