Szétnyílt hasizom - Kihez forduljak?

szerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta - Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ
megjelent:

Rectus diastasisnak (diastasis recti abdominis, DRA) nevezzük az egyenes hasizmok szétválását a középső kötőszövetes réteg mentén. Ez az elváltozás többnyire a várandósság harmadik trimeszterében alakul ki és egyes kutatások szerint a kismamák több mint 85%-ánál kialakul valamilyen mértékben.

Honnan tudhatom, hogy szétnyílt a hasizmom?

A hasizmok szétválása nem minden esetben jelent gondot, de fontos a probléma pontos meghatározása, illetve hogy felmérjük a nyílás szélességét. Ezt akár magunkat is ellenőrizhetjük, de legjobb, ha szakemberhez fordulunk, aki a megfelelő kezelés megkezdésével hatékonyan segítheti a probléma megoldását.

A pontos méréseket háton fekvésben végezzük, talpra húzott lábakkal. A fej megemelésekor az egyenes hasizom megfeszül, így a nyílás kitapintható. A köldök felett és alatt is szükséges mérnünk a nyílás pontos szélességét.

  • Általánosan elfogadott álláspont, hogy a 2 cm alatti rés enyhe elváltozásnak számít, akár magától is zárulhat.
  • 2-5 cm széles nyílás esetén mindenképpen érdemes elkezdeni a megfelelő fizioterápiás kezelést, melynek segítségével nagy százalékban zárni tudjuk a rést.
  • 5 cm felett azonban szükséges lehet műtéti beavatkozás is annak érdekében, hogy megfelelően helyreálljon az elváltozás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fentiek nagyban függnek az anyuka általános állapotától, illetve a környező szövetek és izmok helyzetétől.

A kezeletlen rectus diastasis sajnos gyakran okoz később olyan problémákat, mint például a hát- vagy derékfájdalom, inkontinencia vagy légzési nehézség.

Kihez forduljak, ha érzem a nyílást?

A probléma felfedezése esetén mindenképpen keressünk fel gyógytornász szakembert. A szétnyílt hasizom esetén fontos, hogy a megfelelő feladatokat nagyon pontosan végezzük, mert ellenkező esetben akár ronthatunk is a fennálló állapoton. A legtöbb hasizom gyakorlat ebben az esetben kifejezetten tilos, mert tovább nyithatja a rést, ezért fontos, hogy kikérjük szakember véleményét minden gyakorlatról mielőtt erősíteni kezdenénk.

A szakember felméri a probléma mértékét, így egyénre szabottan tud kezelési tervet felállítani, valamint azt is segít megállapítani, hogy szükséges-e a sebészi beavatkozás.

Hasizom erősítés

Mit tud tenni a gyógytornász?

A megfelelően képzett gyógytornász számára számos technika áll rendelkezésre, hogy kezelni tudja a szétnyílt hasizmot. Egyik legfontosabb a pontosan kivitelezett, egyénre szabott és megfelelő izomerősítés.

A legtöbb esetben nagyon hasznos a kötőszöveti kezelés a hasfalon. Ezzel a manuális technikával a feszes területeket tudjuk lazítani, a túlnyúlt részeket azonban kíméljük a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ezt kiegészítve a megfelelő kinesio tape felragasztása segít fenntartani az állapotot és tehermentesíti a területet.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a hasizmok kapcsolódnak a gátizmokkal, ezért a kezelésüket együttesen érdemes végezni. A megfelelően erős gátizomzat segíti a hasizmok munkáját, így segíti a rehabilitációt is. Továbbá fontos az általános testtartásjavítás is, hiszen ha nem tartjuk magunkat megfelelően, a hasizmok sem működhetnek jól.

Bizonyos esetekben kiegészítő kezelésként használhatunk izomstimuláló elektromos készüléket is, amely jól felhelyezve segíti a mihamarabbi gyógyulást.

A probléma megoldása türelmet és komplex kezelést igényel. Az izmok erősítése és a kötőszövet kezelése több hónapig is eltarthat, azonban megfelelő szakember mellett érzékelhető a folyamatos javulás.

Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra portréSzerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta
Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ logó

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.