Szétnyílt hasizom - Kihez forduljak?

szerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta - Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ
megjelent: 2022.12.19.

Rectus diastasisnak (diastasis recti abdominis, DRA) nevezzük az egyenes hasizmok szétválását a középső kötőszövetes réteg mentén. Ez az elváltozás többnyire a várandósság harmadik trimeszterében alakul ki és egyes kutatások szerint a kismamák több mint 85%-ánál kialakul valamilyen mértékben.

Honnan tudhatom, hogy szétnyílt a hasizmom?

A hasizmok szétválása nem minden esetben jelent gondot, de fontos a probléma pontos meghatározása, illetve hogy felmérjük a nyílás szélességét. Ezt akár magunkat is ellenőrizhetjük, de legjobb, ha szakemberhez fordulunk, aki a megfelelő kezelés megkezdésével hatékonyan segítheti a probléma megoldását.

A pontos méréseket háton fekvésben végezzük, talpra húzott lábakkal. A fej megemelésekor az egyenes hasizom megfeszül, így a nyílás kitapintható. A köldök felett és alatt is szükséges mérnünk a nyílás pontos szélességét.

  • Általánosan elfogadott álláspont, hogy a 2 cm alatti rés enyhe elváltozásnak számít, akár magától is zárulhat.
  • 2-5 cm széles nyílás esetén mindenképpen érdemes elkezdeni a megfelelő fizioterápiás kezelést, melynek segítségével nagy százalékban zárni tudjuk a rést.
  • 5 cm felett azonban szükséges lehet műtéti beavatkozás is annak érdekében, hogy megfelelően helyreálljon az elváltozás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fentiek nagyban függnek az anyuka általános állapotától, illetve a környező szövetek és izmok helyzetétől.

A kezeletlen rectus diastasis sajnos gyakran okoz később olyan problémákat, mint például a hát- vagy derékfájdalom, inkontinencia vagy légzési nehézség.

Kihez forduljak, ha érzem a nyílást?

A probléma felfedezése esetén mindenképpen keressünk fel gyógytornász szakembert. A szétnyílt hasizom esetén fontos, hogy a megfelelő feladatokat nagyon pontosan végezzük, mert ellenkező esetben akár ronthatunk is a fennálló állapoton. A legtöbb hasizom gyakorlat ebben az esetben kifejezetten tilos, mert tovább nyithatja a rést, ezért fontos, hogy kikérjük szakember véleményét minden gyakorlatról mielőtt erősíteni kezdenénk.

A szakember felméri a probléma mértékét, így egyénre szabottan tud kezelési tervet felállítani, valamint azt is segít megállapítani, hogy szükséges-e a sebészi beavatkozás.

Hasizom erősítés

Mit tud tenni a gyógytornász?

A megfelelően képzett gyógytornász számára számos technika áll rendelkezésre, hogy kezelni tudja a szétnyílt hasizmot. Egyik legfontosabb a pontosan kivitelezett, egyénre szabott és megfelelő izomerősítés.

A legtöbb esetben nagyon hasznos a kötőszöveti kezelés a hasfalon. Ezzel a manuális technikával a feszes területeket tudjuk lazítani, a túlnyúlt részeket azonban kíméljük a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ezt kiegészítve a megfelelő kinesio tape felragasztása segít fenntartani az állapotot és tehermentesíti a területet.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a hasizmok kapcsolódnak a gátizmokkal, ezért a kezelésüket együttesen érdemes végezni. A megfelelően erős gátizomzat segíti a hasizmok munkáját, így segíti a rehabilitációt is. Továbbá fontos az általános testtartásjavítás is, hiszen ha nem tartjuk magunkat megfelelően, a hasizmok sem működhetnek jól.

Bizonyos esetekben kiegészítő kezelésként használhatunk izomstimuláló elektromos készüléket is, amely jól felhelyezve segíti a mihamarabbi gyógyulást.

A probléma megoldása türelmet és komplex kezelést igényel. Az izmok erősítése és a kötőszövet kezelése több hónapig is eltarthat, azonban megfelelő szakember mellett érzékelhető a folyamatos javulás.

Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra portréSzerző: Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta
Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ logó

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Combnyaktörés: műtét utáni teendők és gyógyulás

A combnyaktörés utáni gyógyulás minden esetben hosszú folyamat, de szerencsés esetben, és persze a szorgalmas gyógytornázás, a tehermentesítési...

A porckorongsérv életmódkezelése és a megelőzés lehetőségei

A porckorongsérv nem egy statikus állapot, nagyon sok esetben megfelelő életmódváltással, megfelelően végzett napi rendszeres gyógytornával és...

Gyakorlatok a szédülés mérséklésére: vestibularis torna

A szédüléses panaszok sok esetben vagy a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége, működészavara, vagy pedig a nyaki gerinc...

Csontritkulásos betegek gyógytornája

A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A...

8 gyakorlat derékfájás ellen a mindennapokra

A XXI. századra oly jellemző mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az állandósult görnyedt testtartás (SMS-ezés, tabletezés) és az izmokat...

Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő...

Hasizom-erősítés másképp

A szokásos hasizom-erősítő gyakorlatokon és a jól ismert konditermes has gyakorlatokon kívül nézzük meg, milyen más módon tudjuk erősíteni a...

Rectus diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.