Periimplantitis - A fogászati implantátumok körül kialakuló gyulladás

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Periimplantitisnek nevezzük a fogászati implantátumok körül kialakuló gyulladást, és ennek következményes kórképét. Ha ez az állapot kialakul, kezdetben egy ínygyulladással jár, mikor még a csont nem érintett, azt periimplantális mucositisnek nevezzük. Ha ez krónikussá válik és nem kap a páciens adekvát kezelést, úgy az implantátumot tartó csont is károsodhat.

Mi okozhat periimplantitist?

Kialakulásának oka lehet bakteriális felülfertőzés beültetés után, korai vagy túlzott terhelés a rágóerő kapcsán (nem telt el a gyógyulási idő és a páciens használni kezdte az implantátumot), vagy leggyakrabban a megfelelő tisztítás hiánya okozza.

Ha évekkel a beültetés után alakul ki gyulladás, annak leggyakoribb oka a megtapadt fogkő, amely folyamatos gyulladást fenntartva a csontot pusztítja a műgyökér körül. Hosszú évek alatt az implantátum körül a csont lebontódhat, így az az implantátum elvesztéséhez fog vezetni.

Mit tegyen, hogy megelőzze a periimplantitist?

Természetesen félévente kontrollra kell járni implantátumbeültetés után hosszú távú nyomon követésre, így a problémák kezelése könnyebb, mint egy késői előrehaladott állapotban. Fontos a rendszeres otthoni ápolás, fogselyemhasználat, és félévente a professzionális rendelői szájtisztítás és fogkőeltávolítás!

Ha az implantátum már többéves és a fogorvosi kontrollokon kiderült, hogy teljesen ép, gyulladásmentes, úgy elengedő évente járni fogorvoshoz.

Az implantátum hosszú távú sikeréhez tehát egy együttműködő páciens is kell, aki rendszeresen jár kontrollra, jó a szájhigiénéje, nem dohányzik, és megfelelően tisztítja az implantátumait. Ha pedig szokatlan tünetet észlel, mihamarabb fogorvoshoz fordul.

A periimplantitis jelei, tünetei

Intő jel lehet a véres fogkrém, amelyet láthatunk a mosdókagylóban fogmosáskor kiköpve, a kellemetlen lehelet, esetleg fellépő fájdalom az ínyen. Maga az implantátum nem fáj, és ameddig az utolsó csavarmenet tartja, nem mozdul.

Mit lehet tenni, ha már kialakult a periimplantitis?

Kb. az implantációk 95%-a sikeres, ami azt jelenti, hogy 100-ból 5 embernek elsőre nem fog működni az implantátum a beültetés után, ez hamar ki is derül.

Ha az implantáció sikeres volt, és később, a szájhigiénia elhanyagolása vagy korai vagy túlzott terhelés következtében jelentkeznek a problémák, akkor:

  • Ha még kicsi a csontlebontódas, akkor kürettel mélytisztítással lehet rajta segíteni.
  • Ha nem jó a helyzet, akkor az implantátumot el fogja veszíteni a beteg. Ha valaki fogágybeteg, akkor nagyobb az esélye, hogy elveszti. Ilyenkor bontódik lokálisan a csont, de ez nem csontritkulás!, hanem helyi gyulladás következtében csontlebontódás. Ráadásul az implantátum körül gyorsabban bontódik a csont gyulladásban, mint saját fog körül, valószínűleg azért, mert a saját fognak van egy védekező képessége, míg az implantátum nem saját szövet!

Tovább

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Kullancsok
Kullancsok

Hol élnek, és vannak-e természetes ellenségeik?

Vesebarát diéta
Vesebarát diéta

Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.