• A sérvek sebészetéről

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, általános sebész

    Sérvnek a hasfal olyan szerzett vagy veleszületett defektusát nevezzük, mely lehetővé teszi valamely hasűri szerv kinyomulását a nyíláson keresztül.

    A téma cikkei

    5/1 A sérvek sebészetéről
    5/2 A köldöksérv
    5/3 A lágyéksérv tünetei, kezelése
    5/4 A hegsérv jelei, gyógyítása
    5/5 A rekeszsérv tünetei, kezelése

    A sérv kialakulásának feltételeit olyan, az ember anatómiai felépítéséből adódó nyílások teremtik meg, ahol normálisan erek, izmok, idegek, vagy egyéb képletek hagyják csak el a hasüreget. Szintén sérv képződésére hajlamosítanak a hasfal szerzett gyengeségei, melyek gyakorlatilag a műtétek után keletkező hegek.

    A betegek általában maguk ismerik fel a problémát, leggyakrabban fizikai erőkifejtéskor, köhögéskor, hosszas állás után a bőr alatt megjelenő fájdalmas, szúró, nyilalló duzzanatról számolnak be.

    A sérvek típusai és a kizáródás

    A kezdődő sérvek általában fekvéskor megkisebbednek, gyakran el is tűnnek, melynek oka, hogy ilyenkor a sérvtartalom visszakerül a hasüregbe. Ezek az ún. reponabilis (visszahelyezhető) sérvek.

    Régebb óta fennálló sérv esetén, a sérvtartalom a tömlőhöz hegesen rögzül, visszahelyezhetetlenné (accret) válik, ilyenkor már fekvésre sem kisebbedik meg, mérete pedig lassan, fokozatosan növekszik.

    A sérvek legrettegettebb szövődménye a kizáródás (incarceratio). Ilyenkor a sérv nyakát képező heges gyűrű megszorul, és a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal megfelelő kezelés hiányában azok elhalnak. 

    A kizáródás bekövetkezhet hirtelen, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén, mely állandósul; vagy lassan, fokozatosan is, mely rendszerint a tömlőben kinnlévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre.

    Kizáródás esetén a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll, a beteg széklet- és szél-leállásról számol be. A kizáródást követő 6 órán belül a visszahelyezés (repositio) megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti bennfekvést, megfigyelést és – lehetőség szerint – ezt követően műtétet igényel.

    A sérvet sikeresen lehet gyógyítani, de ez – tekintettel arra, hogy minden esetben a hasfalat kell valamilyen úton megerősíteni – műtétet igényel. Sérvkötő használat nem hoz gyógyulást, többnyire csak a műtét elodázását lehet velük elérni. Sérvkötőt csak tökéletesen és könnyen visszahelyezhető sérvek esetén szabad alkalmazni!

    Hirdetés

    A sérvek diagnosztikája

    A sérv diagnózisát többnyire már a családorvos nagy biztonsággal fel tudja állítani, mert az az esetek 99 százalékában egyedül a gondos betegvizsgálaton alapul. Kívánatos, hogy a betegek ezután sebészeti rendelésre kerüljenek, ahol megfelelő felvilágosítást követően műtétet ajánlanak fel.

    Előzetesen egy általános altatóorvosi vizsgálat, vérvétel, EKG, mellkasröntgen, esetleg hasi ultrahangvizsgálat történik. A műtét előtti napon enyhébb (keserűsós) hashajtás célszerű, hogy a belek műtét utáni puffadása ne fokozza a sebfájdalmat, és hogy a has kevésbé feszüljön. A kisebb (lágyék és comb) sérvek műtéte akár egynapos sebészeti ellátás keretén belül is megvalósítható.

    Sérvműtét - mit kell tudni róla?

    A műtéti érzéstelenítés történhet helyileg (ilyenkor Lidocain, vagy egyéb érzéstelenítő oldattal függesztik fel a fájdalmat a bőr alatti szövetekben és az érzőidegek mentén), gerincközeli módon (epidurális érzéstelenítés), vagy általános érzéstelenítésben (narcosis).

    A mód kiválasztása elsősorban a sebész és az altatóorvos feladata, de hazánkban sokszor a beteg kérését is figyelembe veszik. Legkisebb megterheléssel, de a beteg számára a legtöbb kellemetlenséggel a helyi érzéstelenítés jár, az általános érzéstelenítés igazából csak kivételes esetekben lenne indokolt.

    A sérvműtétek általános menetének lépései:

    • a bőrmetszést követően a sérvtömlő felkeresése és kipreparálása (elválasztása a környező szövetektől),
    • a sérvtömlő megnyitása, ezáltal lehetőség nyílik a tartalom vizsgálatára, az esetleges összenövések oldására,
    • a sérvtartalomnak a hasüregbe való visszahelyezése,
    • a tömlő nyakánál (tövénél) egy öltés sorral a hashártya zárása, majd a sérvtömlő eltávolítása (lemetszése),
    • a sérvkapu zárása öltésekkel, vagy mesterséges anyagokkal.

    Műtétet követően, főleg hasfali sérveknél szükség lehet a sebváladékot elvezető cső (drain) hátrahagyására. A műtét napján a megfelel idő eltelte után a beteg folyadékot fogyaszthat, felkelni többnyire csak másnap engedik.

    Amennyiben a fájdalom szájon keresztüli gyógyszerekkel uralható, és nincsenek problémák (bevérzés, gyulladás) a műtéti területen, a beteg lényegében akár haza is engedhető, bár sok helyen ettől eltérő a gyakorlat.

    Egynapos sebészet csak abban az esetben végezhető, ha a beteg képes felfogni és betartani a sebész utasításait, és állandó, 24 órás telefonos tanácsadást tudunk a beteg részére biztosítani. A sebegyesítő kacsok szedése az 5., varratszedés pedig a 7. napon szokott megtörténni.

    Sérvműtét után

    Műtétet követően 6 hét szigorú fizikai kímélet szükséges a megfelelő sebgyógyuláshoz. A varrat/kapocsszedés, csak a bőrseb gyógyulását jelenti ugyanis, a hasfal megfelelő erősségű hegesedéséhez szükség van a 6 hetes időre.

    Ez nem jelent persze ágyban fekvést: séta, néhány hét után úszás, kerékpározás végezhető, de edzést, fizikai munkát, hasizomgyakorlatokat ezen időszak alatt kerülni kell! A pihenési szak letelte után szükség van a fokozatos fizikai terhelésre: a megfelelő hegképződés mellett a jó tónusú hasfali izomzat lesz, ami a sérv kiújulásának gátat vet.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Sasi Szabó László, sebész

    Előző oldal | 4/1 | 4/2 A köldöksérv
    Módosítva: 2019.08.02 17:04, Megjelenés: 2017.09.29 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Úttörő változás a vesekőműtétekben

    Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, melyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

    Szétválasztott sziámi ikrek: íme, a legfrisebb hírek

    A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai - Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell - szeptember 9-én visszautaztak Dakkába.

    A köldöksérv - Miért alakul ki, és hogyan zajlik a műtét?

    Köldöksérv esetében a köldök területén kisebb-nagyobb előboltosulás jön létre. Ennek nincs általános jellegzetes formája, a köldökgyűrű az egyes emberekben igen nagyfokú változatosságot mutathat.

    Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban

    A 14 év alattiak körében 1-3 százalékos gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korcsoportban a leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegségnek tekinthető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.