• Halolajjal a magas koleszterinszint ellen

    Szerző: Medipress

    Az elhízással, magas vérnyomással, magas vérzsír illetve triglicerid szinttel, és magas vérnyomással járó metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára egy új tanulmány szerint a telített zsírokban szegény, összetett szénhidrátokban gazdag étrend halolajjal történő kibővítése lehet a megoldás.

    „Ha omega-3 zsírsavat adunk egy szénhidrátokban gazdag, zsírszegény étrendhez, megelőzhetjük a szénhidrátdús étrend a vérzsírokra vonatkozó hosszú távú, negatív hatását” – számolt be a Journal of Nutrition szaklap szeptemberi számában közzétett tanulmány vezetője, Dr. Jose Lopez-Miranda, a Cordobai Egyetem orvosprofesszora.

    Hirdetés

    Lopez-Miranda munkatársaival 117 metabolikus szindrómában szenvedő személyt vizsgált. Az alanyokat négy étrend valamelyikére fogták 12 hétig. Az egyik étrend zsírdús/telített zsírokban gazdag, a másik zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, a harmadik alacsony zsírtartalmú és összetett szénhidrátokban gazdag, a negyedik pedig alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel bővítve. A négy étrend körülbelül ugyanannyi kalóriát tartalmazott.

    A kutatók étkezés előtt és után vérvizsgálattal ellenőrizték a vérzsírok szintjét. A kísérlet elején az összes résztvevő hasonló étkezés utáni vérzsír reakciókat adott. A három hónapos kutatás végén azonban a zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag illetve az alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel kibővített étrenden élők jobb válaszokat adtak. A kutatók úgy vélik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak (ilyenek találhatók a halolajban is) hozzáadása segíthet visszaszorítani a zsírdús, komplex szénhidrátokban gazdag étrend hosszú távú negatív hatásait a triglicerid-szintre a metabolikus szindrómában szenvedők esetében.

    A kísérletben a résztvevők naponta 1,24 gramm (1-2 szabványos kapszulának megfelelő) halolajat kaptak. Tracy L. Nelson, a Colorado Állami Egyetem kutatója szerint a kísérlet azért is különleges, mert a résztvevők önállóan választották meg ételeiket a megadott paraméterek alapján, ahogyan a metabolikus szindrómában szenvedők a való életben is tanácsok szerint táplálkoznának, és csupán egy nagyon reális mennyiségű omega-3 zsírsav hozzáadásával, fogyás nélkül megváltoztathatták (étkezés utáni) triglicerid szintjüket.

    Koleszterin: összekoleszterin, HDL, LDL

    (Forrás: Medipress)

    Módosítva: 2010.08.27 11:11, Megjelenés: 2010.08.27 11:11
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni

    Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy az elhízás betegség, amely diszkrimináció mentes terápiát igényel.

    Összefogtak az Elhízás Világnapja alkalmából

    2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség, ezért a világ elhízástudományi szervezetei 2020. március 4-én, az Elhízás Világnapján összefogtak, hogy közös megoldásokat, kezelési stratégiát alakítsanak ki, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymás között a világméretű elhízás megfékezésére. Az azonnali cselekvésben a kormányzati szereplők aktív részvételét is várják.

    Omega-3 és omega-6 - Miből mennyit?

    Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek folyamatosan. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben, mely megteremtése táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel könnyen elérhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.